Patent- och registreringsverket

Första året med ny varumärkeslag

Dela

Ett år har gått sedan den nya varumärkeslagen började gälla i EU och det är nu möjligt att registrera rörelsevarumärken i Europa. 20 procent av de ansökningar som kommit in under året kommer från Sverige, enligt ny statistik som PRV, Patent- och registreringsverket, har tagit fram på årsdagen.

Magnus Ahlgren, juristchef på PRV
Magnus Ahlgren, juristchef på PRV

- Generellt är det många användare som vill vänta och se utvecklingen för de ansökningar som kommit in hittills innan de söker, men siffrorna tyder på att svenska företag i förhållande till övriga länder visar en nyfikenhet och vilja att prova nytt, säger Magnus Ahlgren, juristchef på design- och varumärkesavdelningen på PRV.


Den nya lagen innebär att det nu är möjligt att förutom rörelsevarumärken även registrera till exempel multimedia, hologram och positioner som varumärken. Totalt har det kommit in 112 ansökningar från hela Europa.

Fakta:
Den nya förordningen för EU-varumärken innebär att ett varumärke inte längre behöver återges grafiskt. Den började gälla för EU-varumärken den 1 oktober 2017, och ansökningar skickas till den europeiska immaterialrättsmyndigheten, EUIPO. Ett EU-varumärke gäller i EU:s alla medlemsländer. Motsvarande ändringar i den svenska varumärkeslagen börjar gälla den 1 januari 2019, och den som vill ansöka om ett svenskt varumärke kan då skicka sin ansökan till PRV.


Antal ansökningar för rörelsevarumärken
Från hela världen: 39
Från Sverige: 8

Antal ansökningar för samtliga nya varumärken

Varumärke

Världen

Sverige

Rörelse

39

8

Position

63

2

Hologram

10

1

Multimedia

20

0


 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Magnus Ahlgren, juristchef på PRV
Magnus Ahlgren, juristchef på PRV
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum