Uppsala kommun

Förstärkt stöd till föreningslivets samlingslokaler

Dela

Kulturnämnden i Uppsala beslutade i torsdags att införa ett tillfälligt stöd till allmänna samlingslokaler. Stödet är tänkt att kompensera de föreningar som har lokaler för bortfall av hyresintäkter i samband med coronapandemin.

– Många av föreningarna är beroende av hyresintäkter från andra ideella föreningar och programarrangörer och eftersom dessa aktiviteter avstannat helt drabbas de hårt ekonomiskt. Om krisen blir långvarig är risken stor att verksamheter som funnits länge kan tvingas att upphöra och att lokalsamhället förlorar viktiga mötesplatser, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

Den tillfälliga stödformen är för de föreningar som uppbär verksamhetsstöd till allmänna samlingslokaler och som drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Den finansieras genom medel som tidigare avsatts för upprustningsstöd till samlingslokaler.

– Vi vill värna om ett fortsatt levande föreningsliv i hela kommunen. Landsbygdens allmänna samlingslokaler nyttjas av många i närområdet för en bred verksamhet riktad till alla åldrar. Genom det tillfälliga stödet vill vi hjälpa föreningarna genom krisen så att aktiviteterna kan fortgå även i framtiden, säger Linda Eskilsson.

I Uppsala kommun finns 29 allmänna samlingslokaler med kommunalt verksamhetsstöd. 27 av dem ligger på landsbygden. Coronapandemin har medfört att föreningars aktiviteter och andra evenemang som brukar hållas i lokalerna, från pensionärsgymnastik till linedance och föreningsmöten, i stort sett har upphört. Följden blir ett stort bortfall av hyresintäkter för de lokalhållande föreningarna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum