Vårdföretagarna

Förvaltningsrätten beviljar Humana Assistans inhibition – allt annat hade varit orimligt

Dela
Humana assistans har efter IVO:s indragna tillstånd i förra veckan idag fått inhibition av Förvaltningsrätten och kan under tiden rättsprocessen har sin gång driva verksamheten vidare. Vårdföretagarna har under lång tid kritiserat IVO:s sätt att hantera tillsyn och tillståndsgivning för att vara rättsosäker, oproportionerlig och ofta med obefintlig dialog med verksamheterna.
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna

Vårdföretagarna har under en lång tid haft dialog med IVO och olika regeringar kring tillsyn och tillståndsfrågor. Det finns ett gemensamt intresse att stävja fusk och kriminalitet men sättet IVO tillämpar regelverket innebär att seriösa företag inte längre kommer att kunna bedriva personlig assistans. Det måste vara rättssäkert, förutsägbart och det måste vara möjligt för företagen att ha en dialog med IVO.

Ställningstaganden som baseras på icke lagakraftvunna beslut, avslutade tillsynsärenden som i många fall ligger långt tillbaka i tiden och oproportionerliga sanktioner får orimliga konsekvenser för de som företagen är till för. Årslånga granskningar kan dessutom få ett abrupt slut och resultera i ett beslut som med mycket kort varsel tvingar företag att avveckla sina verksamheter.

- För Vårdföretagarna är det självklart med tillståndsplikt och tillsyn av all vård och omsorg. Det Vårdföretagarna har framfört till regeringen och IVO under många år är att tillsynen måste vara rättssäker, förutsägbar och beslut måste vara proportionerliga, så är det inte idag. Tyvärr har inget hänt och vi hoppas att den nuvarande regeringen nu är beredd att lyssna på vår kritik. Vi menar att det krävs förändringar i hur lagstiftningen tillämpas. Förvaltningsrätten har nu, åtminstone tillfälligt, avstyrt en omstörtande situation för assistansberättigade och assistenter i hela landet, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

Vårdföretagarna har tidigare, i en längre kommentar, utvecklat kritiken rörande IVO:s arbete i tillsyns- och tillståndsfrågor: https://www.vardforetagarna.se/2023/02/kommentar-med-anledning-av-ivos-beslut-om-aterkallande-av-tillstand-for-humana-assistans/

För mer information:
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29
anders.manell@vardforetagarna.se 

Bilder

Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Antje Dedering - förbundsdirektör Vårdföretagarna
Ladda ned bild

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare

Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.

Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.

Läs mer på Vårdföretagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Vårdföretagarna rekryterar Ida Ingerö till rollen som näringspolitisk chef16.5.2023 09:22:35 CEST | Pressmeddelande

Ida Ingerö kommer närmast från en tjänst som senior kommunikatör på Svenskt Näringsliv och arbetade till september förra året som näringspolitisk expert inom individ- och familjeomsorg och personlig assistans på Vårdföretagarna. Hon har tidigare bland annat arbetat som biträdande presschef på Systembolaget och chef för Liberala Nyhetsbyrån. Ida tillträder sin tjänst den 21 augusti.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum