Förvaltningsrätten beviljar Humana Assistans inhibition – allt annat hade varit orimligt

Vårdföretagarna har under en lång tid haft dialog med IVO och olika regeringar kring tillsyn och tillståndsfrågor. Det finns ett gemensamt intresse att stävja fusk och kriminalitet men sättet IVO tillämpar regelverket innebär att seriösa företag inte längre kommer att kunna bedriva personlig assistans. Det måste vara rättssäkert, förutsägbart och det måste vara möjligt för företagen att ha en dialog med IVO.
Ställningstaganden som baseras på icke lagakraftvunna beslut, avslutade tillsynsärenden som i många fall ligger långt tillbaka i tiden och oproportionerliga sanktioner får orimliga konsekvenser för de som företagen är till för. Årslånga granskningar kan dessutom få ett abrupt slut och resultera i ett beslut som med mycket kort varsel tvingar företag att avveckla sina verksamheter.
- För Vårdföretagarna är det självklart med tillståndsplikt och tillsyn av all vård och omsorg. Det Vårdföretagarna har framfört till regeringen och IVO under många år är att tillsynen måste vara rättssäker, förutsägbar och beslut måste vara proportionerliga, så är det inte idag. Tyvärr har inget hänt och vi hoppas att den nuvarande regeringen nu är beredd att lyssna på vår kritik. Vi menar att det krävs förändringar i hur lagstiftningen tillämpas. Förvaltningsrätten har nu, åtminstone tillfälligt, avstyrt en omstörtande situation för assistansberättigade och assistenter i hela landet, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.
Vårdföretagarna har tidigare, i en längre kommentar, utvecklat kritiken rörande IVO:s arbete i tillsyns- och tillståndsfrågor: https://www.vardforetagarna.se/2023/02/kommentar-med-anledning-av-ivos-beslut-om-aterkallande-av-tillstand-for-humana-assistans/
För mer information:
Anders Manell, presschef Vårdföretagarna
070-314 57 29
anders.manell@vardforetagarna.se
Bilder

Om
Vårdföretagarna är Sveriges ledande arbetsgivar- och branschorganisation för vård- och omsorgsgivare
Våra medlemmar bedriver vård och omsorg i privat regi, till exempel i form av aktiebolag, kooperativ eller ideella föreningar. Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället.
Föreningen har cirka 2 000 medlemsföretag med över 100 000 årsanställda. Samtliga medlemsföretag har kollektivavtal. Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv.
Läs mer på Vårdföretagarna.se
Följ Vårdföretagarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna
Debattartikel Dagens Medicin - Gemensam digital infrastruktur i vården räddar liv25.5.2023 09:25:58 CEST | Pressmeddelande
Alla förväntar sig att livsviktig information om hälsa, läkemedel och tidigare behandlingar ska finnas tillgänglig när man söker vård eller behöver omsorg. Men så är det inte alltid – trots att det borde vara en självklarhet i ett modernt samhälle.
Vårdföretagarna rekryterar Ida Ingerö till rollen som näringspolitisk chef16.5.2023 09:22:35 CEST | Pressmeddelande
Ida Ingerö kommer närmast från en tjänst som senior kommunikatör på Svenskt Näringsliv och arbetade till september förra året som näringspolitisk expert inom individ- och familjeomsorg och personlig assistans på Vårdföretagarna. Hon har tidigare bland annat arbetat som biträdande presschef på Systembolaget och chef för Liberala Nyhetsbyrån. Ida tillträder sin tjänst den 21 augusti.
Debattartikel Dagens Medicin - Primärvården behöver mer resurser12.5.2023 10:23:19 CEST | Pressmeddelande
”Primärvårdens ersättning måste växa med uppdraget” Staten och regionerna måste satsa ordentliga resurser som på likvärdiga villkor kommer verksamheterna till del – oavsett vilken regi de drivs i, skriver Karin Elinder, Vårdföretagarna.
Debattartikel Göteborgsposten - Ni låter hellre kön växa än låter äldre få plats på privata boenden9.5.2023 09:55:52 CEST | Pressmeddelande
”100 äldre måste dö – innan Torborg 87 får välja äldreboende”, är rubriken i Göteborgsposten för några dagar sedan. Hur har det kunnat bli så? Vilka politiska beslut har lett fram till denna situation? Den framtida äldreomsorgen har stora utmaningar. Varför då fatta beslut som kraftigt försämrar tillgången till äldreomsorg?
Debattartikel - Med hjälp av privata utförare kan vårdköerna kapas9.5.2023 09:46:41 CEST | Pressmeddelande
Målet med den statliga vårdgarantin, som sedermera införlivades som lag, var att öka tillgängligheten och avskaffa långa väntetider i vården. Den övergripande tanken var att stärka patienternas rättigheter med möjlighet att ställa krav på dem som bär ansvaret för landets sjukvård. Tyvärr har visionerna inte nåtts; lagen följs inte.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum