Migrationsverket

Frågor kring statslöshet klargörs i nytt rättsligt ställningstagande

Dela
I ett nytt rättsligt ställningstagande klargör Migrationsverket hur statslöshet ska definieras och hur myndigheten ska utreda frågan.
Foto: Tomislav Stjepic
Foto: Tomislav Stjepic

Definitionen i 1954 års FN-konvention om statslösa, den som ej av någon stat med tillämpning av dess lagstiftning anses såsom dess medborgare, ska gälla i Migrationsverkets tillämpning. I det rättsliga ställningstagandet definieras statslöshet och det ges vägledning till hur bedömningar av statslöshet ska gå till när Migrationsverket utreder en persons identitet. Det slås även fast att statslösheten kan vara av avgörande betydelse för den enskilde och att det därför är viktigt att den utreds ordentligt.

Migrationsverket har i arbetet med att ta fram ställningstagandet samverkat med Skatteverket för att åstadkomma största möjliga samsyn. 

Läs mer på Migrationsverkets webbplats. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Tomislav Stjepic
Foto: Tomislav Stjepic
Ladda ned bild

Om

Migrationsverket
MigrationsverketMigrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare.
Läs mer på www.migrationsverket.se

Följ Migrationsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Migrationsverket

Ukrainare kan bli kvar länge i Sverige enligt ny prognos25.4.2023 09:33:52 CEST | Pressmeddelande

Allt mer talar för att kriget i Ukraina kan pågå länge. I en ny prognos utgår Migrationsverket från att det tillfälliga skyddet enligt EU:s massflyktsdirektiv förlängs till den 4 mars 2025 och att många skyddsbehövande blir kvar i Sverige efter det. – Vi antar att det stora flertalet kommer att vilja stanna i Sverige om kriget fortsätter och att de då ansöker om framför allt asyl, säger Annika Gottberg, planeringsdirektör på Migrationsverket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum