Tekniska verken i Linköping

Framtidens elförsörjning säkras i Mjölby kommun

Dela

Mjölby Kraftnät AB – MKN, dotterbolag till Mjölby-Svartådalen Energi – MSE, investerar för att göra elförsörjningen ännu mer leveranssäker och hållbar. Elnätet på landsbygden är extra utsatt för väderpåverkan, andra delar av elnätet behöver förnyas och moderniseras för att minimera risken för elavbrott, och även anpassas för att främja omställningen till förnybar el och en ökad elanvändning.

Strömavbrott på landsbygden beror ofta på att träd fallit på luftledningarna. Men nu vädersäkras ledningarna vilket betyder att de istället grävs ner i marken och på så sätt påverkas de inte av hårda vindar.

Under sommaren har arbetet med att säkra elleveranserna i Mjölby kommun pågått. Bland annat har luftburna elledningar bytts ut mot nedgrävda och vädersäkrade kablar.

-  Nu ligger 92 procent av ledningarna i marken. I sommar har vi arbetat med att koppla in våra nedgrävda ledningar i markstationer, främst i området kring Högby. Vi har under ett antal år lagt med markkabel i de områden Utsikt bredband grävt för OPTO-fiber. Där ersätter vi luftburna ledningar och får på så sätt ett betydligt bättre och mer vädersäkrat elnät. Vår plan är att alla elledningar ska vara nedgrävda till år 2025, säger arbetsledare Joakim Bratt.

För att minimera elavbrott investeras det också i smarta digitaliserade lösningar. Fel ska med ny teknik kunna upptäckas snabbare och fjärrövervakas. Tekniken gör att det ibland går att avläsa att ett avbrott är på gång. Det gör att felet i vissa fall kan åtgärdas redan innan det blir ett avbrott, och i andra fall att felet kan åtgärdas snabbare och kunderna få tillbaks strömmen fortare.

Projektet är långsiktigt och löper över flera år, i takt med att mer kabel och fiber grävs ner, och beräknas kunna avslutas 2025.

Det pågår samtidigt ett arbete med att byta ut kundernas elmätare. De nya smarta elmätarna gör att man som kund enklare ska kunna följa sin användning och även koppla på tjänster för energieffektivisering. Bytet görs enligt ett lagkrav som träder i kraft 2025. 

För mer information kontakta gärna:
Joakim Bratt, MSE, 070-886 55 23
joakim.bratt@mse.se

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
215 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se
 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Uppdatering - Tekniska verken stänger återbrukshallarna tillfälligt21.12.2020 15:41:32 CETPressmeddelande

Tillfällig stängning av återbrukshallarna förlängs till och med den 7 februari Återbrukshallarna är tillfälligt stängda till följd av striktare restriktioner från regeringen för att minska smittspridningen av covid-19. Till skillnad från återvinningscentralerna räknas inte återbrukshallarna som samhällskritiska och de hålls därför stängda till och med den 7 februari.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum