Framtidsbransch behöver framtidens teknik idag
EU-kommissionen har presenterat ett nytt lagstiftningsförslag som ska göra det möjligt att använda grödor framtagna med nya genomiska tekniker (NGT:s), exempelvis den nobelvinnande gensaxen (CRISPR-Cas9) i EU. Denna moderna växtförädlingsteknik möjliggör framtagandet av nya sorters grödor med egenskaper som gör dem bättre anpassade till ett förändrat klimat och mer tåliga för den torka och värme som finns i Sverige.
I dagsläget regleras NGT:s genom EU:s GMO-lagstiftning efter en dom i EU-domstolen år 2018. Med den nya lagarna skulle NGTs i stället regleras separat. En avgörande skillnad mellan NGT-grödor och "vanliga" GMO-grödor är dock att NGT-grödorna inte tillförts genetiskt material från andra sorters växer, utan i stället att det på ett riktat sätt skapas mutationer i existerande DNA.
- Vi ser allt tätare perioder av torka/värme och när det gäller klimatförändringarna står lantbruket i främsta ledet. Det är lantbrukarna som drabbas först och hårdast av extremt väder. Därför är det av största vikt att det finns tillgång till så bra och effektiva tekniker och metoder som möjligt, inte minst gällande växtförädling, säger Lennart Nilsson förbundsstyrelseledamot LRF
Nya genomiska tekniker (NGT) är redan tillåtet och används redan och på marknaden utanför EU. Vilket snedvrider konkurrensen och EU hamnar i baksätet.
- Det svenska lantbruket är en framtidsbransch som gärna använder ny teknik för att öka de svenska skördarna. Samtidigt arbetar vi hela tiden med hållbarhet för att minska påverkan på miljön och klimatet. För att ligga i framkant och kunna anpassa oss till klimatomställningen behöver vi ta del av den senaste tekniken. Inte minst för att kunna konkurrera på en alltmer global livsmedelsmarknad. Med hjälp av nya växtförädlingstekniker, exempelvis nobelvinnande Crisper/Cas9, går det snabbare att få fram nya grödsorter som är tåligare mot torka, växtsjukdomar, ge högre skörd och grödor bättre anpassade för att möta den klimatomställningen lantbruket står inför, säger Lennart Nilsson förbundsstyrelseledamot LRF.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
1995: En stabil grund för införande av naturrestaureringslagen i Sverige20.12.2024 16:02:20 CET | Pressmeddelande
Regeringen klargör i regleringsbrevet till Naturvårdsverket att referensarealen för att en skoglig naturtyp ska anses ha god bevarandestatus ska utgå från 1995 års nivå. Detta har stor betydelse för 10 000-tals jord- och skogsbrukare och påverkar Sveriges implementering av EU:s Naturrestaureringslag. Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket har tidigare uppskattat kostnaden till närmare 100 miljarder kronor för att uppnå målen enligt Sveriges tidigare sätt att rapportera. Sveriges rapportering har skiljt sig från övriga EU-länder. Med 1995 som referensmål innebär det att Sverige får liknade ambitionsnivå som flertalet EU-länder.
Ersättningsrätt i Skogsutredningens delbetänkande19.12.2024 15:55:39 CET | Pressmeddelande
Skogsutredningens förslag kan skapa ett tydligt regelverk för skogen och öka rättssäkerheten för landets skogsägare. Positivt för landets enskilda skogsägare vars förutsättningar de senaste åren har varit osäkra. Dyra och långdragna rättsprocesser påverka stabilitet och långsiktighet inom skogen. Vilket sin tur riskerar att svenska skogsägare tappar investeringsvilja och konkurrenskraft. LRF välkomnar förslag för långsiktigt och konkurrenskraftigt skogsbruk som bidrar till tillväxtfrämjande åtgärder likväl som insatser som främjar naturvård och biologisk mångfald.
Sänkt styrränta - stor betydelse för lantbrukets framtidstro19.12.2024 09:31:25 CET | Pressmeddelande
LRF ser positivt på att Riksbanken sänker styrräntan med 0,25 procentenheter till 2,50 procent. Det är motiverat av allmänna ekonomiska skäl och räntesänkningen har stor betydelse för framtidstron inom de gröna näringarna.
Var rädd om naturen i jul – en påminnelse om allemansrätten13.12.2024 10:08:00 CET | Pressmeddelande
Julen närmar sig och med den kommer traditionen att dekorera hemmet med granris, mossa och kanske en vacker julgran. Men, vad får man egentligen plocka i skogen?
Stärkt framtidstro i det svenska lantbruket inför 20259.12.2024 09:01:48 CET | Pressmeddelande
Efter ett år med stabilare väder, rimligare kostnader och en fortsatt stark efterfrågan på svenskproducerat har framtidstron i det svenska lantbruket återvänt och stabiliserats under 2024. Det framgår av den fjärde kvartalsrapporten i konjunkturmätaren Grönt Näringslivsindex från Lantbrukarnas Riksförbund.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum