Framtidsbransch behöver framtidens teknik idag

Dela

EU-kommissionen har presenterat ett nytt lagstiftningsförslag som ska göra det möjligt att använda grödor framtagna med nya genomiska tekniker (NGT:s), exempelvis den nobelvinnande gensaxen (CRISPR-Cas9) i EU. Denna moderna växtförädlingsteknik möjliggör framtagandet av nya sorters grödor med egenskaper som gör dem bättre anpassade till ett förändrat klimat och mer tåliga för den torka och värme som finns i Sverige.

Fotograf: Johanna Norin

I dagsläget regleras NGT:s genom EU:s GMO-lagstiftning efter en dom i EU-domstolen år 2018. Med den nya lagarna skulle NGTs i stället regleras separat. En avgörande skillnad mellan NGT-grödor och "vanliga" GMO-grödor är dock att NGT-grödorna inte tillförts genetiskt material från andra sorters växer, utan i stället att det på ett riktat sätt skapas mutationer i existerande DNA.

- Vi ser allt tätare perioder av torka/värme och när det gäller klimatförändringarna står lantbruket i främsta ledet. Det är lantbrukarna som drabbas först och hårdast av extremt väder. Därför är det av största vikt att det finns tillgång till så bra och effektiva tekniker och metoder som möjligt, inte minst gällande växtförädling, säger Lennart Nilsson förbundsstyrelseledamot LRF

Nya genomiska tekniker (NGT) är redan tillåtet och används redan och på marknaden utanför EU. Vilket snedvrider konkurrensen och EU hamnar i baksätet.

- Det svenska lantbruket är en framtidsbransch som gärna använder ny teknik för att öka de svenska skördarna. Samtidigt arbetar vi hela tiden med hållbarhet för att minska påverkan på miljön och klimatet. För att ligga i framkant och kunna anpassa oss till klimatomställningen behöver vi ta del av den senaste tekniken. Inte minst för att kunna konkurrera på en alltmer global livsmedelsmarknad. Med hjälp av nya växtförädlingstekniker, exempelvis nobelvinnande Crisper/Cas9, går det snabbare att få fram nya grödsorter som är tåligare mot torka, växtsjukdomar, ge högre skörd och grödor bättre anpassade för att möta den klimatomställningen lantbruket står inför, säger Lennart Nilsson förbundsstyrelseledamot LRF.

Kontakter

För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70

Bilder

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket www.lrf.se - http://www.lrf.se/

Följ Lantbrukarnas Riksförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund

Sveriges lantbrukare välkomnar förstärkt djurvälfärd och ökad valfrihet29.8.2024 14:35:52 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterades utredningen ”Stärkt konkurrenskraft för livsmedelsproducenter och ett starkt djurskydd”. Flera av utredningens förslag öppnar upp för att Sveriges lantbrukare kan få arbeta med förstärkt djuromsorg och ökad valfrihet. Tillsammans med förslag på produktionsnära forskning och innovationer stärks konkurrensen, en viktig nyckel i Sveriges arbete för att öka vår livsmedelsberedskap.

13 000 underskrifter för minskad vildsvinsstam5.7.2024 09:12:08 CEST | Pressmeddelande

Naturvårdsverket har i ett pressmeddelande gått ut med statistik som visar att trafikolyckor med vildsvin nu ökar. Det är indikationer på en växande vildsvinsstam och är mycket allvarligt. LRF har länge varnat för det stora vildsvinsbeståndet och det är bra att Naturvårdsverket är tydliga med att snabba insatser behövs för att bromsa den mycket oroande utvecklingen. Men det räcker inte att, som Naturvårdsverket skriver, markägare och jägare ska vara uppmärksamma på hur stammen utvecklas lokalt och ta till åtgärder som jakt och skrämsel. Det kan aldrig vara upp till enskilda markägare eller jägare att ensamma bestämma hur mycket vilt vi kan tolerera i landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye