Vänsterpartiet Skåne

Fria resor för ungdomar i Skåne i sommar när Vänsterpartiets initiativ blir verklighet

Dela

Vänsterpartiet fick under 2017 års budgetförhandlingar med regeringen igenom ett statligt bidrag för avgiftsfri kollektivtrafik för ungdomar under sommarlovet. Idag fattas beslut i Skånes Kollektivtrafiknämnd om satsningens utformning.

- Det är en väldigt bra satsning och vi är jätteglada över att det blir verklighet här hos oss i Skåne nu i sommar, säger Ružica Stanojević, Vänsterpartiets representant i Region Skånes kollektivtrafiknämnd. Samtidigt återstår några frågetecken som behöver rätas ut, menar hon.

Sara Svensson, gruppledare för Vänsterpartiet i Region Skåne, är också mycket positiv.

- Det är jättekul! Med ökande barnfattigdom i regionen är det politik som minskar skillnaderna som behövs. Med den här satsningen kan ungdomarna ta sig runt i regionen - åka och bada eller hälsa på kompisar och släkt i andra delar av Skåne - oavsett familjens privatekonomi. 

Målgruppen för satsningen är de skånska skolungdomar som efter vårterminen lämnar årskurs 6-9 i grundskolan och första och andra året i gymnasiet. Ett jojo-kort kommer att skickas ut till alla ungdomar som ingår i gruppen och gäller för obegränsat antal fria resor med Skånetrafikens kollektivtrafik i hela Skåne (färjan till Ven undantagen) under perioden 15 juni – 15 augusti.

Vad som sker mer de ungdomar som har en funktionsvariation och/eller är i behov av assistans och inte kan åka buss eller tåg har diskuterats.

- För oss är det jätteviktigt att se till att satsningen når alla ungdomar, det är grundläggande för initiativet, säger Sara Svensson.

- Vi hoppas och tror att regionledningen bestående av S och Mp tar tag i frågan och ser till att det blir en jämlik satsning som kommer alla våra ungdomar till del, avslutar Ružica Stanojević.

Nyckelord

Kontakter

Ružica Stanojević

Bilder

Om

Vänsterpartiet Skåne
Vänsterpartiet Skåne
Nobelvägen 51a
214 33 Malmö

040-19 27 87http://vskane.se/

Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet. Det är när vi tillsammans ser till att välfärden och samhället ställer upp för oss alla och envar som vår individuella frihet växer. Inom sjukvården innebär det drift i egen regi för att säkra en jämlik tillgång till god vård. Bäst vård får man om patienternas behov får styra och låter skattepengarna finansiera verksamheten istället för att gå till vinster för välfärdföretagen. Sänkta avgifter för biljetter till ett modernt järnvägsnät, ett utbyggt nät av stadsbussar och regionala busslinjer som binder ihop hela regionen är Vänsterpartiets vision. Fri kollektivtrafik är framtiden!

 

Vänsterpartiet vill bygga ett Skåne för alla – inte bara för de rikaste.

Följ Vänsterpartiet Skåne

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Skåne

Vänsterpartiet Skåne ansluter sig till Ett jämställt Skåne8.11.2018 11:29Pressmeddelande

Ett av de svenska jämställdhetspolitiska målen är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv: kvinnor och män ska ha samma rätt och möjlighet att vara aktiva medborgare och att forma villkoren för beslutsfattande. Strategin Ett Jämställt Skåne utgör Länsstyrelsens och KFSK:s plattform för att arbeta för jämställdhet inom Skåne län. Nu ansluter sig Vänsterpartiet i Skåne.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum