Almega

Friskolor populära i de särskilt utsatta områdena

Dela
Föräldrar i särskilt utsatta områden uppskattar det fria skolvalet. Detta enligt en undersökning där Demoskop frågat föräldrar i 29 särskilt utsatta områden och som har barn i grundskolan.

– Med tanke på hur många som har åsikter om hur friskolesystemet fungerar i utsatta områden är det märkligt att ingen frågat de som faktiskt bor där. Vi har därför valt att fråga dem som verkligen berörs, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

Resultaten av undersökningen, som Demoskop gjort på uppdrag av Almega, visar bland annat att det är vanligare i de särskilt utsatta områdena än bland befolkningen i allmänhet att barnen går i en friskola. 19 procent av de svarande anger att deras barn går i en friskola, jämfört med 15 procent på riksnivå.

Undersökningen visar också att en stor majoritet av föräldrarna i de särskilt utsatta områdena känner till, använder och uppskattar det fria skolvalet. Hela 92 procent av föräldrarna vet att de har möjlighet att välja skola och 82 procent har också valt skola för sina barn. Föräldrarna i de särskilt utsatta områdena anser också att valfriheten är värdefull och 88 procent tycker det är viktigt att kunna välja skola.

– Det är också intressant att titta på vad föräldrarna prioriterar när det väljer skola till sina barn. Bara en av hundra tycker att det viktigaste är att skolans elever har en bakgrund som liknar det egna barnets. Ibland hör man att skolvalet skulle bidra till att stora elevgrupper hamnar i ett självvalt utanförskap, men det är inget som vår undersökning visar, säger Andreas Åström.

Enligt underökningen tycker 39 procent av föräldrarna i de särskilt utsatta områdena och med barn i en friskola att barnets skola är mycket bra. Motsvarande andel bland föräldrar vars barn går i en kommunal skola är 29 procent. 92 procent av friskoleföräldrarna skulle rekommendera sitt barns skola jämfört med 82 procent bland föräldrar med barn i kommunal skola. I Skolinspektionens stora skolenkät från 2020, som täcker hela befolkningen, var den andelen 79 procent.

– Att jämföra vår undersökning med Skolenkäten är också intressant sett till studiero. Enligt Skolenkäten upplever 63 procent av eleverna i Sverige att det är studiero i skolan. Denna andel är enligt vår undersökning 86 procent bland friskoleföräldrar i särskilt utsatta områden, säger Andreas Åström, och fortsätter:

– Innan man fattar beslut i en fråga är det rimligt att väga in all fakta. Om förslagen att kraftigt sänka skolpengen, som presenteras i utredningen En mer likvärdig skola, genomförs så blir det ekonomiskt omöjligt att driva friskolor. Friskolor är en förutsättning för människors skolval och det fria skolvalet är enligt vår undersökning något som föräldrarna i de särskilt utsatta områdena verkligen uppskattar.

Hela rapporten finns bifogad pressmeddelandet.

Bilder

Ladda ned bild
Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega
Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega
Ladda ned bild

Dokument

Om

Almega
Almega
Storgatan 19
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega, Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp med drygt 11 000 medlemsföretag som sammanlagt har närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Ny skrift: Därför är välfärdsföretagen nödvändiga17.4.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Välfärdsföretagen stärker Sverige. Dessvärre överröstas argumenten som leder detta i bevis ofta i debatten. I en ny skrift tar Almega ett bredare grepp om välfärdsföretagens bidrag till svenska samhället och varför Sverige behöver fler privata aktörer. "Konkurrens leder till högre kvalitet, det gäller givetvis också inom välfärden”, säger Fredrik Segerfeldt, näringspolitisk expert på Almega.

Välkommet initiativ till ny AI-strategi för Sverige – här är tjänstesektorns medskick!20.3.2024 11:29:31 CET | Pressmeddelande

Almega välkomnar AI-Swedens förslag till en ny AI-strategi för Sverige som presenterades idag. “Initiativet belyser behovet av mer handlingskraft från regeringens sida och att Sverige omgående behöver få på plats en ny nationell AI-strategi som främjar svensk konkurrenskraft.”, säger Moa Tivell, näringspolitisk expert på Almega. Samtidigt är det tjänstesektorn som kommer i högsta grad påverkas av generativ AI.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye