Volkswagen Personbilar

Full pott och utökad VM-ledning för mästerlige Kristoffersson

Dela

Regerande världsmästaren Johan Kristoffersson visade mästarklass när han tog hem segern i den första VM-rallycrossen någonsin på klassiska Silverstone i England. Det var Kristofferssons tredje seger på fyra försök den här säsongen, vilket innebär utökad VM-ledning och fortsatt förstaplats för PSRX Volkswagen Sweden i teammästerskapet.

Johans första seger i Storbritannien betyder att han utökar VM-ledningen.
Johans första seger i Storbritannien betyder att han utökar VM-ledningen.

 Helgen började annars som tidigare den här säsongen, med en tung lördag för Kristoffersson. Arvika-föraren noterade en fjärde och en sjätte plats i Q1 och Q2.
- Jag vet inte vad det är med mig och lördagar. Verkar som jag har blivit mer av en söndagsperson. Men det gör mig ingenting. Finalen är ju på söndag, säger Kristoffersson.

Till finaldagen hade VM-ledaren hittat farten i sin Volkswagen Polo R Supercar. 50 poäng vardera i Q3 och Q4 betydde 16 kvalpoäng och pole position i första semifinalen.
Där blev dramatiken desto större. Kristoffersson krokade ihop med stallkamraten Petter Solberg in mot första kurvan och brakade in i en däcktrave med bredsidan före och en rödflagg som följd.
- Redan före semifinalen hade jag problem med radion. Jag kunde inte höra spottern. Vi lyckades lösa det problemet, men det blev lite stressigt. Och när vi sedan kom till första kurvan stötte jag och Petter ihop och sedan bar det rakt in i barriären. Det var absolut inte vår plan!

Omstarten blev lugnare. Kristoffersson tog sig genom första svängen utan problem och kunde sedan kontrollerat ta hem semifinalen och säkra ytterligare sex poäng.

I finalen var Kristofferssons Polo R Supercar snabbast ut och efter en kontrollerad körning med en säker joker-runda på sista varvet säkrade regerande världsmästaren sin tredje seger på fyra deltävlingar i år – ett makalöst facit. Helgen inbringade dessutom maximala 30 VM-poäng.
- Vi hade lite jobb att göra före finalen, men jag har det bästa teamet i världen – de var fantastiska!
- Jag vet inte vad det var, men jag kände att jag inte hade den rätta farten under första halvan av racet och Andreas (Bakkerud) var precis bakom mig. På en del ställen var det riktigt halkigt och jag var tvungen att köra mycket försiktigt och exakt.

Efter den dramatiska semifinalen och den efterföljande finalen var det förstås med stor lättnad Kristoffersson klev högst upp på pallen.
- Som ni säkert förstår är jag lycklig nu. Det var en superstressig timme, men vi tog hem segern och plockade fina poäng till PSRX Volkswagen Sweden, vilket är det som betyder något, säger Johan och konstaterar att det kanske var den mest svårköpta av alla tretton delsegrar han har tagit i VM.

I VM-tabellen leder nu Kristoffersson på 105 poäng, fjorton före Sebastien Loeb och hela 22 före trean Andreas Bakkerud. Petter Solberg delar fjärdeplatsen med Mattias Ekström, efter att ha fått bryta den omstartade semin.
- Verkligen tufft att behöva bryta i semifinalen. Vi hade en riktigt snabb bil den här helgen, ledde efter första dagen och allt såg bra ut. Kollisionen med Johan var bara en sån där grej som händer, men det smärtar lite mer när det är med en teamkompis, konstaterar Solberg.

PSRX Volkswagen Sweden utökade också ledningen i teammästerskapet. Det Torsby-baserade teamet har nu 185 poäng, 22 fler än nya tvåan EKS Audi Sport. Team-chefen i PSRX Volkswagen Sweden, Pernilla Solberg, var förstås nöjd med det utfallet.
- Först och främst ett stort grattis till Johan! Vilken fantastisk final av honom. Det som hände mellan honom och Petter i semifinalen var riktigt olyckligt, men det är sånt som händer inom racing.

VM fortsätter om två veckor i norska Hell, där Johan Kristoffersson förra året tog en minnesvärd seger, trots en kraftigt skadad fot.

Resultat Supercar-final:
1) Johan Kristoffersson
2) Andreas Bakkerud
3) Sebastien Loeb
4) Mattias Ekström
5) Niclas Grönholm
6) Kevin Hansen

Förarmästerskapet VM:
1) Kristoffersson 105
2) Loeb 91
3) Bakkerud 83
4) Ekström 80
5) Solberg 80
6) Timmy Hansen 71

Teammästerskapet VM:
1) PSRX Volkswagen Sweden 185
2) EKS Audi Sport 163
3) Team Peugeot Total 162
4) GRX Taneco 86
5) Olsbergs MSE 55
6) GC Kompetition 54

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johans första seger i Storbritannien betyder att han utökar VM-ledningen.
Johans första seger i Storbritannien betyder att han utökar VM-ledningen.
Ladda ned bild
Johan flög fram till 2018 års tredje seger, genom triumfen på Silverstone.
Johan flög fram till 2018 års tredje seger, genom triumfen på Silverstone.
Ladda ned bild
En besvärlig semifinal medförde att Petter inte kunde upprepa sin seger från 2017 i Storbritanniens VM-deltävling.
En besvärlig semifinal medförde att Petter inte kunde upprepa sin seger från 2017 i Storbritanniens VM-deltävling.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

Volkswagen återupptar produktionen den 20 april16.4.2020 10:48:27 CESTPressmeddelande

Märket Volkswagen kommer gradvis att starta om produktionen vid anläggningarna i Zwickau (Tyskland) och Bratislava (Slovakien) från och med den 20 april. Övriga anläggningar i Tyskland, Portugal, Spanien, Ryssland och USA återupptar produktionen från och med den 27 april. I maj återupptas produktionen gradvis i Sydafrika, Argentina, Brasilien och Mexiko. En 100-punktsplan för maximalt hälsoskydd för anställda har tagits fram.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum