Svenskt Trä

Furu i fokus på arkitekturbiennalen i Venedig

Dela

Svensk furu tar plats i finrummen när Svenskt Trä samarbetar med arkitektkontoret In Praise of Shadows och möbelproducenten Källemo i Sveriges Arkitekters utställning på den pågående arkitekturbiennalen i Venedig. Sverige har som tränation mycket att visa just nu då skogen som resurs och vad man kan bygga av trä är fokusämnen år 2018 i FN:s klimatmål, Agenda 2030.

Furu står i fokus när arkitektkontoret In Praise of Shadows tillsammans med Svenskt Trä, Folkhem, Martinsons, Moelven och Källemo skapar och inreder paviljongen Loggia d’Ombra, inspirerad av den svenska klassiska danspaviljongen, på arkitekturbiennalen i Venedig.

- Sverige är ett träland som till 70 % täcks av skog. För oss är det viktigt att visa vad man kan göra med furu och att vårt trä håller en hög kvalitet. När ett företag som Källemo väljer att använda furu i sin möbeldesign är det ett tecken på att det är ett material som har en given plats i finrummen. Med all rätt då det är ett vackert träslag som kan ersätta många mindre miljövänliga alternativ, både inom möbelindustrin och inredningsarkitekturen, säger Charlotte Dedye Apelgren, chef för Interör & design på Svenskt Trä.

In Praise of Shadows och Loggia d’Ombra
En del av den svenska utställningen på biennalen ligger i parken Serra dei Giardini. In Praise of Shadows är arkitektkontor som ritat paviljongen Loggia d’Ombra, byggd i limträ. De har också designat möbeln Loggia, tillverkad i gjutjärn och furu i samarbete med möbelproducenten Källemo. In Praise of Shadows är vana att arbeta med trä och har ritat flera trähus i samarbete med Folkhem. De har även skapat inredningarna i Aesops butiker i Stockholm.

- Vi ville att paviljongen skulle passa i parken där det redan finns ett växthus. För att knyta an till det svenska utgick vi ifrån den klassiska danspaviljongen. Möbeln i paviljongen är framtagen för att tåla utomhusklimat. För att ge träet ett mer venetianskt och exklusivt utseende valde vi att behandla det med en silverlasyr. Extra roligt är att Källemo nu vill producera möbeln, berättar Katarina Lundemark, från In Praise of Shadows.

Arkitekturbiennalen - en viktig arena för svensk träarkitektur
Arkitekturbiennalen i Venedig invigdes den 25 maj och pågår till den 25 november. Eftersom Venedigbiennalen är den viktigaste arenan för arkitektur såg Sveriges Arkitekter det som centralt att närvara för att lyfta unga och intressanta arkitektkontor som jobbar utforskande med trä. Den svenska utställningen Greenhouse Garden - Reflect Project Connect tar avstamp ur agenda 2030, FN:s klimatmål som år 2018 har fokus på skogen som resurs och trä som byggmaterial.

- Trä och träarkitektur är en del av den digitala revolutionen och en viktig del i målet att skapa ett hållbart samhälle. Möjligheten att utveckla träarkitekturen är omfattande och Sverige ligger i framkant inom såväl arkitektur som forskning och förmågan att bygga storskaligt i trä, säger Charlotta Holm Hildebrand tillförordnad ordförande för Sveriges Arkitekter.

Utställningen Greenhouse Garden är genomförd i nära samarbete med hela kedjan, det vill säga med träindustri, snickeri och arkitektkontor. Fyra av Svenskt Träs medlemsföretag deltog i projektet: Martinssons, Norra Skogsägarna, Setra Group och Södra.

Pressbilder

För mer information:
Charlotte Dedye Apelgren, chef Interiör & design, Svenskt Trä
Tel 08-762 72 60
charlotte.apelgren@svenskttra.se

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
Tel 08-762 79 65
camilla.carlsson@svenskttra.se 

Nyckelord

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Svenskt trä intar central plats på Kinas stora träbyggmässa28.3.2019 09:10:33 CETPressmeddelande

I Kina förstår allt fler vikten av skogen som kolsänka och att träbyggande är del av svaret på klimatfrågan. Den 30 mars till 1 april riktar Kina blicken mot svensk skogsindustri och sågverksnäring då en av Kinas viktigaste mässor för träbyggande, Timber Structure Fair, går av stapeln. Branschorganisationen Svenskt Trä deltar för att lyfta fram svenskt trä som ett hållbart och mångsidigt material med många användningsområden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum