Svenskt Trä

Sara Kulturhus vinner Träpriset 2024

Dela

På Träprisgalan under torsdagskvällen offentliggjordes vinnaren av Träpriset 2024. Vinnaren blev Sara Kulturhus i Skellefteå – ett landmärke som har fått internationell uppmärksamhet för sin innovationskraft som flyttat fram positionerna för träbyggandet. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.

Sara Kulturhus i Skellefteå tilldelas Träpriset 2024.
Sara Kulturhus i Skellefteå tilldelas Träpriset 2024. Foto: Emil Nordin

– Vi är otroligt hedrade och glada för att ha vunnit Träpriset 2024. Vi vill tacka våra modiga beställare som vågade satsa på hållbart byggande för framtiden, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius ansvariga arkitekter för Sara Kulturhus vid White Arkitekter.

Sara Kulturhus är med sina 20 våningsplan en utav världens högsta träbyggnader. Kulturhuset ligger mitt i hjärtat av Skellefteå och utgör en naturlig mötesplats som kombinerar stadens rika trätradition med modern ingenjörskonst. Träet i byggnaden kommer från närliggande skogar.

– Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning, säger Rahel Belatchew, ordförande i Träprisjuryn och grundare av Belatchew.

Vinnaren av Träpriset 2024 offentliggjordes på Träprisgalan den 21 mars. Galan ägde rum i den nybyggda delen av Tekniska Muséet i Stockholm som heter Wisdome Stockholm, en byggnad helt i trä som bland annat inrymmer en sfärisk 3D-biograf. Det vinnande bidraget fick, utöver titeln som vinnare av Träpriset 2024, också en vinstsumma om 100 000 kronor. Prisutdelare var kulturminister Parisa Liljestrand.

– Jag känner stor glädje och vill verkligen gratulera Sara Kulturhus och upphovspersonerna. Om jag skulle sätta ett ord på årets Träpris så är det framtidstro. Vi har förnyat Träprisets kommersiella form och tagit position för framtiden. Sara Kulturhus spänner bågen och inspirerar hela världen till den hållbara omställning vi behöver och som kommande generationer är så beroende av, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

Om Träpriset
Träpriset är ett av Sveriges mest eftertraktade arkitekturpris och tilldelas vart fjärde år ett nytt byggnadsverk som uppförts i Sverige och som innehar särskilda arkitektoniska kvalitéer. Byggnaden kan vara ett hus, en bro eller en anläggning där trä använts på ett korrekt sätt som tillvaratar träets möjligheter och samtidigt speglar eller utvecklar den svenska arkitekturtraditionen. Bakom Träpriset står Svenskt Trä som ingår i Skogsindustrierna.

Juryn 2024 bestod av Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Mark Isitt och Rahel Belachew (ordförande). Till Träpriset 2024 kom sammanlagt 145 tävlingsbidrag in. Av dessa besökte juryn 40 byggnader och av dessa nominerades 12. Vinnaren offentliggjordes på Träprisgalan som sändes live från Wisdome Stockholm på Tekniska Muséet i Stockholm den 21 mars 2024.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sara Kulturhus i Skellefteå tilldelas Träpriset 2024.
Sara Kulturhus i Skellefteå tilldelas Träpriset 2024.
Ladda ned bild
Sara Kulturhus i Skellefteå tilldelas Träpriset 2024.
Sara Kulturhus i Skellefteå tilldelas Träpriset 2024.
Ladda ned bild
Sara Kulturhus i Skellefteå tilldelas Träpriset 2024.
Sara Kulturhus i Skellefteå tilldelas Träpriset 2024.
Ladda ned bild
Vinnarna av Träpriset 2024 prisades på Träprisgalan
Vinnarna av Träpriset 2024 prisades på Träprisgalan
Ladda ned bild

Länkar

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Årets uppdateringar i populärt dimensioneringsprogram14.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Branschorganisationen Svenskt Trä har uppdaterat det populära och kostnadsfria dimensioneringsprogrammet för mindre konstruktioner. Sedan programmet lanserades 2011 har det kontinuerligt förbättrats och utvecklats för att möta gällande normer och regler samt marknadens önskemål på dimensionering av nya konstruktioner. Det har gjort programmet till en av Svenskt Träs mest efterfrågade tjänster. I 2024 års uppdatering ingår en ny helhetslösning kring altaner, ett nytt entresolbjälklag samt kompletteringar i två nock- och takbalksberäkningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye