Brå

Fyra av tio gärningspersoner vid dödligt våld har haft kontakt med psykiatrin

Dela
Det är cirka sju gånger vanligare att gärningspersoner vid dödligt våld har haft kontakt med psykiatrin än vad det är för befolkningen som helhet. Det är särskilt vanligt med psykisk ohälsa när det dödliga våldet har riktats mot någon i familjen. Det visar en ny kartläggning från Brottsförebyggande rådet (Brå).

– Även om den psykiska ohälsan är vanligare hos gärningspersonerna är det viktigt att poängtera att majoriteten inte haft kontakt med vården för psykisk ohälsa året innan brottet, säger Klara Hradilova Selin, utredare på Brå.

Den övervägande majoriteten av dem som begår dödligt våld är män. Endast åtta procent av gärningspersonerna under den studerade tidsperioden är kvinnor.

– Den diagnostiserade psykiska ohälsan är större bland de kvinnliga än de manliga förövarna, men skillnaden kan vara överskattad eftersom kvinnor oftare än män söker vård inom psykiatrin, säger Klara Hradilova Selin.

Det är särskilt vanligt att gärningspersonerna haft kontakt med psykiatrin när det dödliga våldet riktats mot någon i familjen. Det gäller 45 procent av fallen under den studerade perioden. När det gäller psykisk ohälsa bland dem som begått dödligt våld i den kriminella miljön är det 36 procent av gärningspersonerna (samtliga män) som haft kontakt med psykiatrin. Mäns mindre benägenhet att söka vård inom psykiatrin innebär sannolikt att den psykiska ohälsan är underskattad i denna grupp av gärningspersoner.

Det finns en förväntan på att psykiatrin ska kunna identifiera risker för våld, i synnerhet i samband med medialt uppmärksammade fall där det framgått att gärningspersonen sökt vård en kort tid innan brottet.

– Ungefär 400 000 personer har varje år kontakt med psykiatrin i Sverige, och av dessa är det 20–40 personer som begår dödligt våld. Med tanke på den stora mängden patienter, och hur få av dem som begår dödligt våld, har psykiatrin begränsade möjligheter att förutse sådana händelser. En del av strategin för att motverka dödligt våld kan därför vara att förebygga psykisk ohälsa generellt, och att öka motivationen hos män med psykiska problem att söka hjälp, säger Klara Hradilova Selin.

Fakta

Brå har analyserat uppgifter om psykisk ohälsa för cirka 800 gärningspersoner som varit inblandade i dödligt våld mellan åren 2005 och 2017. Kartläggningen visar att fyra av tio gärningspersoner har haft kontakt med psykiatrin året innan brottet begicks.

Rapporten Dödligt våld och psykisk ohälsa. Gärningspersoners tidigare kontakter med psykiatrisk vård finns att ladda ner på www.bra.se

För mer information:

Klara Hradilova Selin, utredare; tfn: 08-527 58 408. E-post: klara.selin@bra.se 

Nyckelord

Länkar

Om

Brå
Brå
Tegnérgatan 23
111 40 Stockholm

08-527 58 400

Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se

Följ Brå

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Brå

Unga gängkriminella, bedrägerier samt kommuners brottsförebyggande i fokus på Råd för framtiden10.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finns det någon koppling mellan barn som utsätts för våld i hemmet och senare involvering i gängkriminalitet? Hur kan man minska risken för privatpersoner att utsättas för bedrägerier? Det är några programpunkter som lyfts på Brottsförebyggande rådets årliga konferens. Den 10–11 april samlas drygt 1 100 av landets brottsförebyggare på Råd för framtiden, digitalt och på plats i Umeå.

Möjliggörare på arbetsplatser är eftertraktade för kriminella nätverk1.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Personer som utnyttjar sin anställning för att hjälpa kriminella nätverk är relativt ovanliga på de flesta arbetsplatser. Men de är mycket eftertraktade för nätverken, och deras agerande kan få allvarliga konsekvenser för både verksamheten och samhället i stort. De nätverkskriminella utnyttjar släkt och vänner, men även personer som inte själva är medvetna om sin roll som möjliggörare. Det visar en studie som Brå publicerar idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye