Fyra av tio svenskar upplever mental ohälsa som går ut över jobbet

Det finns stora skillnader mellan de nordiska länderna i hur mental ohälsa påverkar arbetsprestationen, visar en ny nordisk hälsoundersökning från If. Danmark sticker ut negativt när det gäller hur psykiska problem påverkar arbetsförmågan, men det följer inte trenden i övrigt gällande stress där danskarna visar sig vara mindre stressade än de nordiska grannarna.
Sverige ligger lägre än både Danmark och Norge när det gäller om arbetsförmågan har påverkats av mental ohälsa, men något högre än Finland. (Se diagram)
I Finland verkar en högre inkomst ha koppling till en lägre nivå av psykisk ohälsa som går ut över arbetet, ett samband som inte syns i övriga länder.
Kvinnor är mer utsatta för stress, inklusive långvarig stress och problem med psykiskt välbefinnande som påverkar arbetsförmåga, särskilt i Sverige.
Nästan hälften av de tillfrågade – 46 procent – säger att en brist på balans mellan fritid och arbetsliv är den främsta triggern för stress.
En av fyra söker inte hjälp
I Danmark vänder sig 21 procent till sin chef när de upplever mental ohälsa, jämfört med 18 i Sverige, 15 i Norge och bara nio procent i Finland. Det är vanligare att vända sig till familj eller vänner. Trettiosju procent av svenskarna vänder sig till en expert inom hälso- och sjukvårdssystemet, jämfört med 61 procent av finländarna. I Norge och i Danmark är det 46 procent.
En av fyra söker inte hjälp alls.
– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar att minimera risken för ohälsa. Genom att som arbetsgivare och på chefsnivå ha rätt rutiner på plats, lämna plats för stöd och samtal går det att förebygga mental ohälsa. Arbetsgivaren behöver jobba systematiskt med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Sedan går det såklart att påverka en del själv, genom att se över sin livssituation både privat och på arbetet, säger Ifs nordiska hälsostrateg Kristina Ström Olsson.
Vanliga tecken på långvarig stress är känslomässiga symptom som oro, ångest, brist på ork och motivation. Man kan också uppleva mer kognitiva symptom som förvirring och hjärndimma eller fysisk smärta eller värk.
– Om man inte mår bra kan det bli svårare att prestera som tidigare på jobbet. Många går för länge med sin ohälsa utan att göra något åt det, och där skulle vi behöva se en förändring. Den här typen av ohälsa i vardagen riskerar att leda till längre sjukskrivningar på sikt, säger Ifs nordiska hälsostrateg Kristina Ström Olsson.
Vilka är det som drabbas av stress och det vi bredare kallar mental ohälsa?
– Alla kan drabbas, men vi ser att unga människor och kvinnor drabbas oftare än män. Inkomstnivå, utbildningsnivå och var i landet man bor verkar enligt vår nordiska hälsorapport inte ha någon större betydelse bland svenskar. Däremot ser vi bestående effekter i människors mående efter pandemin. Hur landade vi egentligen efteråt? Vår undersökning visar på nivåer av stress som är alarmerande, säger Kristina Ström Olsson.
Om undersökningen
Hälsorapporten If Nordic Health Report 2023 bygger på en stor nordisk undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av försäkringsbolaget If.
I undersökningen har 4 032 personer i Norden deltagit, mellan 13 och 24 oktober 2022. Norge (n=1 016), Sverige (n=1 005), Danmark (n=1 005) och Finland (n=1 006).
Läs hela den nordiska hälsorapporten här: https://www.if.se/globalassets/se/dokument/if/if-nordic-health-report-2023.pdf
Nyckelord
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-410 023 03press@if.seBilder


Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum