Dramaten

Gemensamt uttalande från nationalscenerna

Dela
I ett upprop i Svenska Dagbladet går 456 kvinnliga skådespelare ut och berättar om sexuella övergrepp och trakasserier som de själva utsatts för på sina arbetsplatser. Ett modigt upprop som tydligt visar att arbetet med att motverka trakasserier och övergrepp i scenkonstbranschen måste intensifieras ytterligare.

Det är skakande vittnesmål som vi har tagit del av via uppropet #tystnadtagning i Svenska Dagbladet och i sociala medier. Vi har som representanter för Sveriges nationalscener för opera, balett/dans och dramatik ett stort ansvar att ta tag i de problem som uppropet blottlägger.

Igår samlades företrädare för Dramaten, Operan och Riksteatern på kulturdepartementet för att tillsammans med kulturminister Alice Bah Kuhnke diskutera frågan och informera om hur respektive organsation arbetar för att motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Vi är skilda verksamheter och har olika förutsättningar men gemensamt kan vi konstatera att mörkertalen är stora och att det inom scenkonstbranschen råder en tystnadskultur som gör att få vågar anmäla övergrepp. 

Arbetet för en god arbetsmiljö är centralt i våra verksamheter och det är nu viktigt att vi fortsätter det arbetet för att i ännu högre grad motverka att liknande situationer uppstår i framtiden. Ingen ska känna sig otrygg hos oss eller frukta följderna av att vittna om otrygghet, övergrepp eller trakasserier. Vi kräver nolltolerans i den här frågan och kommer att arbeta aktivt tillsammans för att uppnå detta.

Birgitta Svendén, Operachef/VD Kungliga Operan

Eirik Stubø, Teaterchef/VD Kungliga Dramatiska Teatern

Magnus Aspegren, VD Riksteatern

Nyckelord

Kontakter

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye