Gör sjukförsäkringen till en trygg försäkring
Tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal har Fackförbundet ST idag skickat ett öppet brev till riksdagens socialförsäkringsutskott, med kravet att 180-dagarsregeln i sjukförsäkringen tas bort. Regeln kom till för att sänka kostnaderna för staten, inte för att skapa trygghet för de sjukskrivna. Redan innan pandemin slog till vållade 180-dagarsregeln stora problem, nu blir konsekvenserna förödande för hela samhället.

Till Socialförsäkringsutskottets ledamöter
I en tid när hela vårt samhälle står inför en enorm utmaning, och vi behöver en trygg socialförsäkring mer än någonsin, tvingas vi tre fackförbund, som representerar över 700 000 medlemmar, konstatera att vi har en sjukförsäkring som inte fungerar. Huvudproblemet är en regel som kom till - inte för att skapa ekonomisk trygghet för människor som blivit sjuka - utan för att sänka kostnaderna för staten. Det får absurda konsekvenser i denna särskilt osäkra tid.
Den senaste statistiken visar att 40% av de som varit sjukskrivna i 180 dagar får avslag på sin rätt till fortsatt sjukpenning. Det beror på att reglerna som Försäkringskassan har att arbeta utifrån innebär att efter 180 dagars sjukskrivning ska ersättning betalas enbart om den sjukskrivne inte bedöms kunna klara arbetsuppgifter i ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete. I praktiken betyder det att om den sjukskrivne, trots sin sjukdom, antas kunna klara av arbetsuppgifter hos någon annan arbetsgivare än där vederbörande är anställd, då förväntas den sjukskrivne byta jobb och har då inte rätt till sjukpenning vid fortsatt anställning hos nuvarande arbetsgivare. ”Det normalt förekommande arbetet” behöver inte ens finnas i verkligheten.
Det här är en regel som skapade problem redan innan pandemin. Nu, när vi har att hantera en ny sjukdom spridd i stora delar av befolkningen, får 180-dagarsregeln förödande konsekvenser, för såväl den som blir sjuk, som för den som ska fatta beslut om sjukpenning – och även för samhället som helhet. Covid-19 är en sjukdom där många drabbade fortfarande är sjuka och arbetsoförmögna efter 180 dagar. Ingen vet om de kan förväntas återgå i arbete överhuvudtaget eller hur lång tid det kan ta innan arbetsförmågan återvänder.
Det är ofta vårdpersonal som har gjort stora insatser under pandemin som själva har blivit smittade. De besitter också en kompetens som vården och omsorgen kommer att behöva ännu mer av i framtiden. Att då inte låta dem få hinna rehabilitera sig för en återgång till hälso- och sjukvården, liksom till omsorgen är ett ansvarslöst slöseri med mänskliga resurser. I synnerhet när vi har att göra med en sjukdom vars följdverkningar ännu inte är helt kända.
Det är viktigt att riksdagen stiftar lagar och regler som tar hänsyn till hur verkligheten ser ut. Den som nyligen har avslutat en sjukskrivning på sex månader, och som har fortsatta rehabiliteringsbehov, är inte särdeles attraktiv på arbetsmarknaden för en arbetsgivare som inte känner personen, särskilt inte i tider då det finns många arbetslösa att välja bland.
Handläggare på Försäkringskassan tvingas nu ta beslut mot bättre vetande för att följa reglerna, samtidigt som de beskylls för att vara stelbenta paragrafryttare utan förståelse för individens situation. Sjukvårds- och omsorgspersonal, som hela samhället ropar efter och med nödvändig kunskap för en god och säker vård, riskerar att bli utförsäkrade och förväntas ta andra arbeten än de som de är utbildade för. För många innebär det i praktiken arbetslöshet och är ett slöseri med kompetens.
Vi kräver att 180-dagarsregeln i rehabiliteringskedjan omedelbart tas bort. Problemet är tidsgränser som inte tar någon hänsyn till individuella rehabiliteringsbehov. Vi har sett nog med mänskligt lidande när sjukpenning dras in efter 180 dagar utan att det finns arbetsförmåga. En sådan förändringskulle ta oss ett stort kliv närmre en sjukförsäkring som också är en trygg försäkring.
Mot bakgrund av ovanstående uppmanar vi socialförsäkringsutskottets ledamöter att på torsdagens möte lyssna till 700 000 medarbetare som kräver förändring. Rösta bort 180-dagarsregeln. Rösta fram en friskare sjukförsäkring.
För Vårdförbundet
Sineva Ribeiro
För Kommunal
Tobias Baudin
För Fackförbundet ST
Britta Lejon
Nyckelord
Kontakter
Anders MaxsonPress- och opinionsansvarig
Tel:08-790 52 73anders.maxson@st.orgBilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Avtal klart för post- och flyganställda15.1.2021 15:55:01 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST har tecknat nytt avtal med Almega för anställda inom avtalsområdet Kommunikation. Avtalet innebär löneökningar i nivå med övriga arbetsmarknaden och sträcker sig till 31 juli 2023.
Avtalsrörelsen långt ifrån klar13.1.2021 11:45:13 CET | Blogginlägg
När arbetsmarknadens parter undertecknar de centrala avtalen sägs avtalsrörelsen vara färdig. Men så är det ju inte riktigt. Jerk Wiktorsson, ordförande för ST inom Trafikverket, rapporterar om arbetet med att ta de lokala avtalen i hamn.
Den svenska modellen måste även beaktas i tiden för en pandemi7.1.2021 14:05:08 CET | Blogginlägg
Den nya, tillfälliga covid-19-lagen visar hur viktiga de som jobbar på statligt uppdrag är för samhället. Åtgärder som kan innebära ingrepp i grundläggande fri- och rättigheter för att förhindra spridning av sjukdomen bör vidtas med stor försiktighet
Viktigare än någonsin att tänka nytt när hemmakontoret blir en vana16.12.2020 14:44:22 CET | Blogginlägg
Vi var många som i våras och början av hösten uppskattade att jobba från hemmakontoret. Nu är ett nytt år på ingång och vi fortsätter att jobba hemifrån. I takt med att nyhetens behag har övergått till att bli en vana har dock nackdelarna blivit mer påtagliga.
Avtal klart för ST inom spårtrafiken10.12.2020 10:45:33 CET | Pressmeddelande
Förhandlingarna mellan ST och Almega Tågföretagen har resulterat i ett nytt avtal som innebär en löneökning på 4,7 procent under 29 månader. Dessutom avsätts 0,7 procent i flexpension, vilket innebär att hela avtalsvärdet landar på 5,4 procent.
En migrationspolitik för sämre integration8.12.2020 15:23:20 CET | Blogginlägg
ST är kritiska till Migrationskommitténs förslag till ny migrationspolitik, som kommer att försvåra integrationen och öka risken för att människor blir utnyttjade.
Webbinarium – Vem gynnas av Arbetsförmedlingens reformering?2.12.2020 12:27:42 CET | Pressmeddelande
Fackförbundet ST och Arena Idé bjuder in till digitalt seminarium om Arbetsförmedlingen torsdagen 3/12 kl 11. Trots löften om att skyltarna ska upp igen ser vi fler nedlagda kontor och minskad bemanning på Arbetsförmedlingen. Samtidigt ökar behovet av stöd till de som står längst ifrån arbetsmarknaden. På seminariet presenterar Fackförbundet ST tre förslag till en bättre reformering av Arbetsförmedlingen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum