Fackförbundet ST

Fackförbundet ST kommenterar vårbudgeten - Tillskotten visar att sparkrav var ett misstag

Dela

Vårbudgeten indikerar att regeringen har insett att extrema sparkrav inte är vägen framåt, och att myndigheterna behöver bättre ekonomiska förutsättningar för att klara sitt uppdrag. Den slutsatsen drar Fackförbundet ST efter att bland andra Försäkringskassan nu tillförs mer resurser. Men regeringens tidigare spariver har skapat problem på fler ställen i statsförvaltningen som också behöver åtgärdas.

I budgeten för 2024 lanserade regeringen reformer för att göra statens verksamheter mer effektiva, däribland ett generellt sparkrav på de flesta myndigheter. Försäkringskassan tvingades spara 100 miljoner kronor och myndigheten har varit tydlig med att det har gått ut över servicen till medborgarna, med nedkortade telefontider och längre beslutstider. Därför föreslår nu regeringen att Försäkringskassan ska få ett tillskott på 300 miljoner kronor, med motiveringen att myndigheten behöver bättre ekonomiska förutsättningar för att lyckas utföra sitt uppdrag.

 - Regeringen har uppenbarligen en viss sjukdomsinsikt när det gäller de tidigare besparingarna eftersom det här tillskottet kommer nu. Vi undrar varför regeringen så sent som i höstas ansåg att sparkravet var lämpligt? Pengarna som kommer till Försäkringskassan nu skulle behövts redan förra året. Regeringen måste lära av sitt misstag och det gäller inte bara hanteringen av Försäkringskassan, säger Fackförbundet STs ordförande Britta Lejon.

Avslutade provanställningar, varsel, och sänkta ambitionsnivåer har avlöst varandra på många myndigheter det senaste året.  Regeringens sparkrav i kombination med stora kostnadsökningar har gjort att en redan pressad situation gått från dålig till usel. Fackförbundet ST är därför mycket kritiska till att regeringen inte erkänner sitt misstag fullt ut och justerar anslagen för fler myndigheter.

 - De generella besparingarna har gjort underfinansieringen systematisk. Vi kommer inte ifrån det faktum att det får negativa effekter för såväl medborgare som våra medlemmar.  Så länge besparingskravet inte dras tillbaka helt och underfinansiering ersätts med fullgod finansiering kommer effekterna bara bli fler, säger Britta Lejon.

Kriminalvården får mindre pengar än de begärt

I vårändringsbudgeten aviseras att Kriminalvården får 1,38 miljarder i tillskott. Det är en miljard mindre än myndigheten begärt, samtidigt som regeringen manar på om sänkta dygnskostnader. Fackförbundet ST befarar att det kommer få konsekvenser för de prioriteringar den kraftigt växande myndigheten tvingas göra.

 - Regeringen vill se spaden sättas i marken och fängelserna fyllas till bredden. Vi får inte glömma att verksamheten också måste bemannas av kompetenta anställda, som behöver en trygg arbetsmiljö och förutsättningar att bedriva en högkvalitativ kriminalvård, säger Britta Lejon.

De statliga museerna behöver en långsiktig plan

Naturhistoriska riksmuseet föreslås få ett tillskott för att täcka de intäkter som förlorats på grund av museets långvariga och ofrivilliga nedstängning. Fackförbundet ST välkomnar detta tillskott så museet klarar sin budget för 2024, men efterlyser fler insatser på kulturområdet.

 - Det är knappt ens ett plåster. Vill man värna kulturarvet krävs mer än så. Vi behöver en långsiktig plan och en ändring av hyresmodellen för landets kulturinstitutioner om Sverige ska lyckas bevara sina kulturarv, säger Britta Lejon.

Kontakter

Om oss

ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.

Följ Fackförbundet ST

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST

Britta Lejon fortsätter som ordförande i Fackförbundet ST29.5.2024 16:15:40 CEST | Pressmeddelande

På Fackförbundet STs pågående kongress har Britta Lejon idag omvalts till förbundsordförande för en ny mandatperiod. Även Peter Lennartsson fick fortsatt förtroende i sin roll som förste vice ordförande, medan Linda Söderman tillträder som ny andre vice ordförande. Kongressen har också antagit ett nytt förbundspolitiskt program som samlar förbundets ställningstaganden och värderingar.

Fackförbundet ST anmäler Energimyndigheten till JK24.5.2024 13:08:01 CEST | Pressmeddelande

Idag har Fackförbundet ST anmält Energimyndigheten till Justitiekanslern (JK) för att ha kränkt grundlagsskyddade friheter hos en medarbetare. Energimyndigheten har genom att upphäva säkerhetsklassningen för en medarbetare och ST-medlem på grund av dennas sympatier för en organisation som tillämpat civil olydnad, åsidosatt såväl yttrandefrihet som mötesfrihet och demonstrationsfrihet. På grund av återkallad säkerhetsklassning har medarbetarens tjänst avslutats, vilket gör att Fackförbundet ST anser att Energimyndigheten ska betala 200 000 kronor i skadestånd.

Fackförbundet ST håller kongress 28–30 maj22.5.2024 16:32:47 CEST | Pressmeddelande

Den 28–30 maj samlas fler än 100 ombud till Fackförbundet STs kongress. Det är förbundets högsta beslutande organ och hålls vart fjärde år. Förutom att kongressen i vanlig ordning väljer en ny förbundsstyrelse och förbundsordförande, ska årets kongress också ta ställning till bland annat förslaget om ett förbundspolitiskt program. Kongressen hålls på Clarion Hotel i Stockholm och direktsänds även på förbundets hemsida st.org.

Fackförbundet  ST utvidgar blockaden mot Tesla14.5.2024 12:30:00 CEST | Pressmeddelande

Fackförbundet ST varslar idag om en utvidgning av blockaden av postutdelning till Tesla genom PostNord Sverige AB. Det har kommit till STs kännedom att Tesla kringgår den tidigare beslutade blockaden genom att beställa registreringsskyltar från Transportstyrelsen till andra adresser än där de själva har verksamhet. Därför har ST beslutat att utvidga blockaden till utdelning av post adresserade till Tesla även på dessa adresser. Varslet innebär att blockaden utvidgas från och med 24 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye