Saco

Gränslöst arbetsliv slår hårt mot akademiker

Dela

Var tredje akademiker uppger att de under den senaste månaden har avbrutit en fritidsaktivitet för att svara på ett jobbsamtal eller utföra en arbetsuppgift. Samtidigt upplever var fjärde akademiker att deras chef inte känner till hur mycket de jobbar.

Fotograf: Knut Capra Pedersen
Fotograf: Knut Capra Pedersen

- Det gränslösa arbetslivet riskerar medarbetarnas hälsa. Därför har arbetsgivaren ett stort ansvar att skapa tydliga riktlinjer, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Fler än hälften av akademikerna med barn under 11 år känner sig stressade att gå tidigt från jobbet för att hämta barnen.

- Det eviga livspusslet att få tiden att räcka till är idag ett stort problem. Nu ser vi en ökad psykisk ohälsa kopplad till utbrändhet. Den negativa trenden måste vändas, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Enligt undersökningen gjord av Novus för Saco leder jobbstress till att sömnen försämras och med den arbetsprestationen.

- Återhämtning är avgörande för ett hållbart liv. Behöver man råd och stöd för att få en bättre arbetssituation är min rekommendation att man kontaktar sitt skyddsombud på arbetsplatsen eller sitt fackförbund, säger Göran Arrius, ordförande Saco.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Knut Capra Pedersen
Fotograf: Knut Capra Pedersen
Ladda ned bild

Om

Saco
Saco
Lilla Nygatan 14
Stockholm

08-613 48 00https://www.saco.se/

Sveriges akademikers centralorganisation, driver akademikernas intressen på arbetsmarknaden. Genom opinionsbildning, egna studier och aktiviteter kämpar vi för att utbildning ska löna sig. 

Följ Saco

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Saco

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum