RF/SISU

GT Söder Handboll gör stort förändringsarbete genom digital folkbildning med RF-SISU Stockholm

Dela

GT Söder Handboll kommer fråga barnen och ungdomarna hur de vill att verksamheten ska vara. Svaren kommer forma föreningens barn- och ungdomsverksamhet. Arbetet kommer ske i lärgrupper, som är en av studieförbundet SISU Idrottsutbildarnas verksamhetsformer.

För att få barnen och ungdomarna att stanna längre i föreningen vill GT Söder nu göra ett stort förändringsarbete där det är barnen som bestämmer vill riktning klubben ska ta.
 
Matematiken låter logisk om man vill att alla barn ska trivas och stanna kvar i föreningen. Fråga dem och forma verksamheten efter det.

– Vi har länge försökt att få till en planering för vår verksamhet. Vi behöver prata om vad en idrottsförening är och varför vi är organiserade som vi är. När Coronakrisen kom fick vi en möjlighet att prata om de luckor vi behöver fylla, säger Daniel Harc, ungdomsansvarig på GT Söder.

Med hjälp av RF-SISU Stockholms idrottskonsulent Håkan "Krallan" Nilsson har nu föreningen startat ett stort folkbildningsarbete digitalt. Samtliga barn och ungdomar i åldern nio till 16 år kommer att delta i lärgrupper som leds av föreningens ledare.

Under våren har ledarna utbildats digitalt för att hålla i samtalen som kommer utgå från materialen "IF-modellen", ”Trygga idrottsmiljöer” och ”Idrottsbrevet”.

– Det är viktigt att ledarna är utbildade innan de börjar prata med barnen i lärgrupperna. Det kommer att bli tre träffar där ledarna leder samtalen, säger Daniel Harc.

 

Frågor som kommer lyftas är hur spelarna trivs, vad kamratskap är, hur du ska bete dig på planen mot lagkamrater, motståndare och domare.

– Syftet är att fler stannar kvar längre i föreningen och att många av dem som spelar i dag är framtida ledare och domare, säger Daniel Harc.

Håkan Krallan Nilsson:

– Upplägget har varit enkelt att genomföra. Materialet är uppbyggt kring samtal i små grupper (lärgrupper) med frågor som är anpassade och hålls ihop av en gemensam tanke, att utbildning ger utveckling över lång tid, säger Håkan ”Krallan” Nilsson och fortsätter:

– Det är många klubbar som går samma väg som GT Söder Handboll. Det känns roligt och inspirerande. Det har varit väldigt positivt att samverka i detta arbete med GT Söder och föreningens ledare.

Att de två inledande utbildningarna varit digitala har varit en succé.

– Det har funkat jättebra. Vi har nog aldrig haft så många deltagare på våra ledarträffar och de som varit med är väldigt positiva. Just att det var digitalt gjorde det mer effektivt och alla som hade frågor fick såklart svar på dem.

Vad är målet när tävlingsverksamheten kör i gång i höst igen?

– Då ska vi följa upp samtalen med ledarna och göra en utvärdering med Krallan och RF-SISU Stockholm där utgångspunkten är vad barnen svarade, säger Daniel Harc och avslutar:

– Sedan kommer svaren ligga som grund för verksamhetsplanen och hela föreningens barn- och ungdomsverksamhet.

För mer information, kontakta:

Cinnika Beiming, distriktsidrottschef: 070-272 30 72, cinnika.beiming@rfsisu.se

Nyckelord

Om

RF/SISU
RF/SISURF-SISU Stockholms uppdrag är att utveckla, utbilda, företräda och stödja idrottsföreningarna samt Specialdistriktsförbunden i Stockholmsdistriktet. Vi är landets största distrikt med 3400 föreningar. Vår uppgift är att skapa bästa möjliga förutsättningar för idrotten i distriktet.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

Idrottsrörelsen öppnar upp för ett mer transinkluderande förhållningssätt1.10.2020 08:30:00 CESTPressmeddelande

Riksidrottsstyrelsen vill verka för att öka transpersoners möjligheter att vara delaktiga och utöva inflytande i idrottsrörelsens beslutande rum. Riksidrottsstyrelsen har därför fattat beslut om en anvisning som säger att specialidrottsförbunden har möjlighet att utgå ifrån könsidentitet istället för juridiskt kön när de ska uppfylla stadgekraven på könssammansättning i styrelser och valberedningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum