Uppsala kommun

Gymnasieskolan fortsätter med viss distansundervisning

Dela

Fyra av de kommunala gymnasieskolorna i Uppsala fortsätter att kombinera klassrumsundervisningen med undervisning på distans höstterminen ut. Från och med vecka 45 kommer även årskurs 1 omfattas av distansundervisning.

För att minska risken för spridning av covid-19 i samhället har eleverna i årskurs 2 och 3 på fem kommunala gymnasieskolor växelvis fått sin undervisning på distans sedan terminsstarten i augusti.

Efter samråd med UL, smittskyddsenheten i Region Uppsala och skolornas ledning har chefen för den kommunala gymnasieskolan fattat beslutet att fyra gymnasieskolor fortsätter med delvis fjärr-och distansundervisning resten av terminen. 

– Den samlade bedömningen är att smittan ökar i Uppsala och att en återgång av samtliga elever till klassrumsundervisning inte är möjlig, då det skulle medföra ökat belastning för kollektivtrafiken i Uppsala, säger gymnasiechefen Christine Kastner Johnson.

En skola, Fyrisskolan, har från och med vecka 42 återgått helt till klassrumsförlagd undervisning. Enligt UL kommer det inte skapa trängsel i kollektivtrafiken eftersom de finns många busslinjer i området.

Följer utvecklingen
Gymnasieledningen kommer att ha fortsatt tät dialog med Region Uppsala och skolorna för att bevaka smittspridningen fram till jul. Läget kan snabbt förändras och Uppsala kommun vill inte ha distansundervisning längre än nödvändigt. Beslutet om distansundervisning ska omprövas senast vecka 51.

– Vi vill ha så många elever som möjligt på plats i skolorna, för det är så undervisningen fungerar bäst, men på grund av pandemin måste vi tyvärr fortsätta med viss distansundervisning, säger gymnasiechefen Christine Kastner Johnson.

Lunchpeng till eleverna
Uppsala kommun kommer fortsätta att ge elever lunchersättning med 30 kronor per dag för de dagar de har distansundervisning. Alla elever kommer att få information om hur pengarna ska betalas ut.

Fyra skolor fortsätter med distansundervisning
De kommunala gymnasieskolor som från och med vecka 45 fortsätter med växelvis distansundervisning är:
- Katedralskolan
- Lundellska skolan
- Celsiusskolan
- Rosendalsgymnasiet
Samtliga årskurser omfattas av beslutet.

Följande undervisning är undantagen från distansundervisning:
- Elever på introduktionsprogrammen.
- Elever på vård- och omsorgsprogrammet.
- Elever på barn- och fritidsprogrammet.
- Resursenheten på Lundellska skolan.
- Idrottsträning på RIG, NIU och LIU på Celsius.
- Modersmålsundervisningen som bedrivs i Celsiusskolans lokaler. 
- Viss musikundervisning.

Nyckelord

Kontakter

Christine Kastner Johnson, chef kommunal gymnasieskola
Mobil: 070-345 3207
E-post: christine.kastner-johnson@uppsala.se

Eva Kjeller, presskommunikatör
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Nya åtgärder ska förebygga smittspridning på högstadiet10.1.2021 15:20:11 CETPressmeddelande

Inför starten på vårterminen stoppar Uppsala kommuns grundskolor undervisning där elever från olika skolor samlas i gemensamma elevgrupper. Beslutet påverkar framförallt lektioner i vissa ämnen som moderna språk, modersmål och hemkunskap där det är vanligt att elever åker till en annan skola. Undervisning ska istället hållas på elevens hemskola eller genom fjärr- eller distansundervisning.

Flerpartiöverenskommelse om genomförande av fyrspårsavtalet7.1.2021 13:00:00 CETPressmeddelande

Uppsalas mittenstyre och Moderaterna kan idag presentera en överenskommelse om vägen framåt för genomförandet av fyrspårsavtalet och utbyggnaden av de sydöstra stadsdelarna där cykel, gång och kollektivtrafik kommer sättas i främsta rummet. Överenskommelsen innefattar mer blandad bebyggelse i de sydöstra stadsdelarna, ett framkomlighetspaket för södra Uppsala och en bostadssatsning på landsbygden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum