Jernkontoret

Historiska personporträtt i Jernkontorets julkalender

Dela

I årets julkalender kommer vi dagligen att presentera porträttfotografier hämtade ur vår digra samling med bilder av människor som på ett eller annat sätt har anknytning till bergshanteringen. Följ julkalendern på vår webb eller vår Facebook.

Den första december kommer du i Jernkontorets julkalender att få bekanta dig med en bergskemist…
Den första december kommer du i Jernkontorets julkalender att få bekanta dig med en bergskemist…

På söndag, den 1 december, startar Jernkontorets julkalender. Dagligen fram till jul kommer 24 av de cirka 7 000 personer som ingår i Jernkontorets porträttarkiv att presenteras, se www.jernkontoret.se/julkalender.

– Vi möter en stor efterfrågan på historiska bilder. Porträttarkivet är emellertid ännu ganska okänt. Jag hoppas att våra julporträtt kan bidra till ökad allmän kännedom om vårt unika porträttarkiv, säger Yngve Axelsson, bibliotekarie på Jernkontoret och initiativtagare till julkalendern.

– Vi är stolta över våra bildsamlingar och de förtjänar all uppmärksamhet. Vår bildbank på webben med 4 500 bilder av gruvor, järn- och ståltillverkning är flitigt nyttjad. Nästa steg är att fundera på hur vi kan tillgängliggöra våra porträtt, säger Maja Boström, Jernkontorets kommunikationsdirektör.

Jernkontorets bildsamlingar

Jernkontorets arkiv och bibliotek inrymmer omfattande bildsamlingar. Där finns utöver porträttsamlingen omkring 6 000 bilder av svenska järnbruk och gruvor, av vilka merparten finns publicerade i Jernkontorets bildbank.  

Det var industrihistorikern Carl Sahlin (1861–1943) som lade grunden till porträttsamlingen. Han skapade en katalog med tusentals personhistoriska uppgifter om personer med anknytning till bergshanteringen, ofta med porträtt. Efter Carl Sahlins bortgång donerades porträttsamlingen till Jernkontoret.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Den första december kommer du i Jernkontorets julkalender att få bekanta dig med en bergskemist…
Den första december kommer du i Jernkontorets julkalender att få bekanta dig med en bergskemist…
Ladda ned bild

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Idag öppnar anmälan till CRE8® the Future – årets roligaste tävling i kreativitet!26.6.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Det har blivit dags att anmäla sitt lag till årets roligaste tävling i kreativitet – CRE8® the Future. I år håller Jernkontoret anmälningslänkarna öppna hela sommaren. En annan nyhet är att det i år även går att anmäla sig individuellt. Tävlingen hålls den 13 november och de tre bästa lagen delar på Framtidsstipendiet om sammanlagt 400 000 kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum