Läkemedelsverket

Högsäsong för huggormar – så gör du om du blir biten

Dela

Med sommarvärmen kommer huggormarna fram. Varje år vårdas uppemot 400 personer på sjukhus till följd av huggormsbett. Nästan hälften av fallen är så allvarliga att de måste behandlas med motgift. Giftinformationscentralen gör riskbedömningar och ger råd vid akuta förgiftningstillstånd.

Rekordåret 2018 tog Giftinformationscentralen emot 1225 samtal om huggormar, jämfört med 838 samtal under 2021. En förklaring till ett stort antal samtal kan vara det varma vädret som lockar fram både ormar och människor.

 Det är viktigt att genast ringa 112 vid ett huggormsbett. Reaktionerna kan komma snabbt och vara livshotande så det går inte att stanna hemma och invänta symtom. De första timmarna är mest kritiska. Håll den utsatta kroppsdelen stilla, för att minska risken att giftet snabbt sprids i kroppen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.

Alla huggormsbitna observeras på sjukhus, för att eventuella reaktioner snabbt ska kunna behandlas med ett effektivt motgift. Tack vare motgiftet är dödsfall mycket ovanliga.

 Redan tidigt kan man bli allmänpåverkad med symtom som yrsel, illamående, kräkningar, diarré och buksmärtor, men även mer allvarliga symtom förekommer som andningssvårigheter, blodtrycksfall och sänkt medvetandegrad. Utan motgift kan svullnaden fortsätta och omfatta hela den bitna kroppsdelen och undantagsvis delar av bålen, säger Peter Hultén vid Giftinformationscentralen.

Om du är osäker på om du blivit biten av en huggorm, ring 112 och begär Giftinformation, för riskbedömning och råd. Man ser oftast två små instickshål där ormen bitit, och om ormen har injicerat gift, svullnar det ofta kring bettstället.


När
någon har blivit biten av en orm:

  • Ring 112
  • Lugna den bitne, som kan vara rädd eller orolig.
  • Vila och håll den bitna kroppsdelen stilla.
  • Ta av ringar, skor, armband eller liknande då lokal svullnad kan bli uttalad.
  • Lämna bettstället i fred.

Fem små fakta och tips:

  1. Små ormar är också farliga.
  2. Huggormar är fridlysta.
  3. Huggormar kan både simma och klättra.
  4. Plocka aldrig upp ormar.
  5. Vistas du i mark där huggormar kan finnas, använd lämpliga skor (ej gymnastikskor) eller stövlar som kan skydda mot ormbett.

Relaterad information

Huggormsbett - Giftinformationscentralen

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Björn Eriksson har fått i uppdrag att utreda digitala vårdgivare inom primärvården22.6.2022 17:10:00 CEST | Pressmeddelande

Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, har fått i uppdrag av Socialdepartementet att utreda hur digitala vårdgivare ska kunna bli en del av en mer sammanhållen och kontinuitetbaserad del av primärvården. Översynen ska bland annat klargöra vilka digitala vårdtjänster som är att likställa med fysiska besök i primärvården och vad som är att betrakta som sjukvårdsrådgivning.

Nya behandlingsrekommendationer för säsongsinfluensa – antivirala läkemedel bra komplement till vaccination10.6.2022 13:09:37 CEST | Pressmeddelande

Årlig vaccination av riskgrupper är fortsatt den viktigaste insatsen för att begränsa de medicinska konsekvenserna av influensa. Antivirala läkemedel utgör ett viktigt komplement till vaccination – och har bättre effekt ju tidigare i sjukdomsförloppet de ges. Det är delar av innehållet i Läkemedelsverkets nya behandlingsrekommendation som presenteras idag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum