Högt blodtryck vanligare bland personer med kort utbildning

I Stockholms län uppskattas högt blodtryck ligga bakom 18 procent av dödsfallen.
I en ny rapport analyserar Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin (CES) sambanden mellan blodtryck och utbildningsnivå bland cirka 3 000 deltagare i Stockholms diabetespreventiva program (SDPP). I SDPP har Region Stockholm och Karolinska institutet följt en grupp stockholmare och bland annat mätt deras blodtryck vid tre tillfällen under en period på tjugo år.
– Det långa tidsperspektivet innebär att vi har kunnat följa hur skillnaderna utvecklat sig i takt med att gruppen blivit äldre och förekomsten av högt blodtryck ökat, säger Stefan Fors, handläggare vid CES och en av rapportens författare.
Ökad risk för högt blodtryck
Rapporten visar att det finns samband mellan högt blodtryck och utbildningsnivå. Personer med eftergymnasial utbildning hade lägst genomsnittligt blodtryck, och de med enbart förgymnasial utbildning hade högst genomsnittligt blodtryck i gruppen som undersöktes.
Störst skillnad i blodtrycksnivå fanns vid andra mättillfället, tio år efter att undersökningen startade, när deltagarna var mellan 43 och 66 år gamla. Skillnaderna förklaras delvis, men inte helt, av skillnader i livsstilsfaktorer såsom övervikt, fysisk aktivitet, alkoholkonsumtion, tobaksanvändning och saltkonsumtion.
Resultaten visar också att individer med kort utbildning har ökad risk för att ha misstänkt, obehandlad hypertoni.
Vid den tredje och sista mätningen upptäcktes i stället betydande skillnader i sannolikheten att ha framgångsrikt behandlad hypertoni.
– Gruppen med kort utbildning var överrepresenterad bland dem som hade ett blodtryck över gränsvärdet, trots att de fick medicinsk blodtryckssänkande behandling, säger Stefan Fors.
Exakt hur många som har högt blodtryck vet ingen. Förekomsten i Sverige uppskattas till nästan 25 procent av kvinnorna och 36 procent av männen. Mörkertalet kan vara stort.
– Att upptäcka och behandla det är en av vårdens absolut viktigaste arbetsuppgifter, i termer av hur mycket sjuklighet och förtida död som då förebyggs. Vår rapport visar att effektiv, tidig identifikation och behandling av personer med hypertoni och ett fortsatt arbete för livsstilsförändringar i befolkningen har potentialen att dessutom bidra till en påtaglig minskning av de sociala skillnaderna i hälsa, säger Stefan Fors.
Fakta om blodtrycket
Blodtryck mäts i antal millimeter kvicksilver (mmHg). I Sverige är definitionen av hypertoni att man har ett övre (systoliskt) blodtryck på minst 140 mmHg, eller ett undre (diastoliskt) blodtryck på minst 90 mmHg. Det systoliska blodtrycket visar hur hård belastning kärlväggarna har när hjärtat kramar ihop sig och skjutsar ut blod. Det diastoliska blodtrycket mäter belastningen på kärlväggarna när hjärtat slappnar av för att fyllas med blod.
Kontakter
Stefan ForsDocent i folkhälsovetenskapCentrum för Epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:070-336 85 88stefan.fors@regionstockholm.seCharlotta Eriksson KjellbergPresskontakt, CESCentrum för epidemiologi och samhällsmedicin
Tel:08-123 372 10charlotta.eriksson-kjellberg@sll.seStockholms läns sjukvårdsområdePressfunktion
Tel:08-123 40 444press.slso@sll.seBilder

Länkar
Om

Solnavägen 1
113 65 Stockholm
08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/
SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare.
Följ Stockholms läns sjukvårdsområde
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde
Tydligare samarbete mellan vårdcentraler och hemtjänst i Tyresö8.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårdcentraler och hemtjänstutförare i Tyresö kommun samarbetar ökar patientsäkerheten samtidigt som vårdens och omsorgens resurser används mer effektivt. Nu vet alla vem som gör vad på vilket sätt.
Fyra av tio gravida får inte frågan om våldsutsatthet trots tydliga riktlinjer17.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Endast sex av tio gravida får frågan om våld i nära relation, trots nationella riktlinjer. Samtidigt söker var sjätte nybliven mamma akutvård inom en månad efter förlossningen– ofta för besvär som primärvården hade kunnat hantera. Det visar en avhandling av barnmorskan Ragnhild Eikemo vid Akademiskt primärvårdscentrum, som betonar barnmorskans nyckelroll i att upptäcka ohälsa och våldsutsatthet.
Enklare och säkrare med uppdaterad egenregistrering13.2.2025 08:00:00 CET | Nyheter
Sedan en tid kan patienter som söker vård vid någon av våra närakuter registrera sin ankomst och symtom via Alltid öppet. Nu har funktionen förbättrats, vilket gynnar både patienter och medarbetare i vården.
Vårdcentraler i Huddinge samarbetar med kommun kring äldre7.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Genom ett nära samarbete mellan kommun och vårdcentraler fångas sköra äldre i Huddinge upp och erbjuds förebyggande insatser.
Närakuterna gipsade 9 000 frakturer förra året5.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 fick drygt 9 000 personer hjälp med att få en fraktur gipsad på någon av våra närakuter.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum