Höstbudgetens resurser matchar inte regeringens ambitioner
Sveriges Ingenjörer anser att regeringens budgetförslag för 2020 innehåller flera lovvärda förändringar på skatteområdet och positiva satsningar inom miljö och klimat. Men sammantaget saknas de krafttag kring hållbarhet och kompetens som krävs för att stärka Sverige inför framtiden.

Sveriges Ingenjörer är positiva till flera av åtgärderna för att minska utsläppen från industri och transporter som regeringen föreslår i höstbudgeten. Samtidigt saknas ett större helhetsgrepp för att möjliggöra nya ingenjörslösningar och nå klimatmålen. Det gäller bland annat minskningen av koldioxidutsläppen i transportsektorn med 70 procent till 2030.
– Budgetsatsningarna på laddstolpar via klimatklivet och en klimatpremie för ellastbilar, elbussar och elektrifierade arbetsfordon är bra förslag. Men det krävs mer. Vi uppmanar därför regeringen att låta den aviserade elektrifieringskommissionen snarast få påbörja sitt arbete, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
I budgetförslaget slopas även den övre skiktgränsen för statlig inkomstskatt, den s.k. värnskatten. Avskaffandet välkomnas av Sveriges Ingenjörer.
– Värnskatten har varit direkt skadlig för viljan att utbilda sig och ta på sig nya och mer kvalificerade arbetsuppgifter. Att få behålla åtminstone hälften av en inkomstökning är en signal att samhället uppmuntrar till utbildning, arbete och utveckling, säger Ulrika Lindstrand.
Förbundet anser även det vara bra med ett ökat FoU-avdrag. Det kan gynna företag som vill utveckla framtidens miljöteknik.
– Forskning och utveckling är något som tar tid och kostar pengar. Det innebär också risk. Samtidigt är det förutsättningen för en bättre miljö, nya jobb och ekonomisk tillväxt. Att öka avdraget för forskning och utveckling är ett sätt att minska risken och främja förutsättningarna för att nå klimatmålen, säger Ulrika Lindstrand.
Mer resurser behövs till högskolan
För att kunna lösa samhällsutmaningarna behövs kompetenta ingenjörer. Det är därför problematiskt att anslagen för högre utbildning urholkats under lång tid. Ett resurstillskott på runt 7 miljarder kronor skulle behövas till universitet och högskolor för att resurserna per student skulle ligga på motsvarande nivåer som under 90-talet. Nära hälften av dessa resurser skulle behöva gå till utbildningarna inom naturvetenskap, teknik och farmaci.
– Att ställa krav på lärosätena att utbilda allt fler studenter till en allt lägre kostnad per student är orimligt. Resurstilldelningen måste börja matcha det regeringen vill göra. Man kan inte önska fram kunskapsnationen Sverige. Bra utbildning kostar. Det borde regeringen i större utsträckning tagit fasta på i budgeten, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Med närmare 153 000 medlemmar är det största
förbundet inom akademikerfederationen Saco. Se även ww.sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Klart med avtalsplattform - Sveriges Ingenjörer ställer krav på jämställdhetssatsning20.11.2019 15:31:20 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse har godkänt Facken inom industrins förslag till avtalsplattform. Dessutom ställer Sveriges Ingenjörer krav på en jämställdhetssatsning.
Ingenjörerna har antagit nytt näringspolitiskt program19.11.2019 15:47:52 CET | Pressmeddelande
Förbättrade skatteregler för personaloptioner, fokus på hållbar utveckling samt stärkta möjligheter för innovatörer och entreprenörskap. Det är bärande delar i den näringspolitik som beslutades vid Sveriges Ingenjörers fullmäktigemöte på tisdagen.
PRESSINBJUDAN: Utdelning av Polhemspriset 20191.11.2019 13:09:34 CET | Pressmeddelande
Media välkomnas att närvara den 6 november när Polhemspriset, Sveriges äldsta och finaste tekniska utmärkelse, delas ut till forskartrion bakom den unika hjälmteknologin MIPS.
Starkt konjunkturläge för ingenjörstäta företag29.10.2019 13:03:27 CET | Pressmeddelande
Närmare 9 av 10 förtroendevalda ingenjörer i näringslivet ser positivt på den ekonomiska situationen. Det visar Sveriges Ingenjörers senaste Innovations- och konjunkturrapport.
Säkerhetshöjande algoritm för självkörande fordon ger Lilla Polhemspriset29.10.2019 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Karl Fredrik Erliksson och Richard Bai prisas av Sveriges Ingenjörer med 50 000 kronor för bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen.
Automatiserad odling i luften ger Wimanska priset 201923.10.2019 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Erik Karlsson från Växjö får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum