Konkurrensverket

Huddinges bostadsföretag köpte utöver ramavtal

Dela

Huddinge kommuns bostadsföretag Huge bröt mot upphandlingsreglerna genom att på ett felaktigt sätt använda ett befintligt ramavtal när VVS-arbeten skulle genomföras i en av dess fastigheter. Det menar Konkurrensverket som nu går till domstol med kravet att kommunen ska dömas att betala 220 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Det kommunala bostadsföretaget Huge Bostäder AB i Huddinge anlitade en VVS-entreprenör till ett kontraktsvärde av närmare tre miljoner kronor (2 963 000 kronor). Detta trots att gällande ramavtal medgav ett högsta kontraktsvärde på en miljon kronor. Därmed gjorde Huge en otillåten direktupphandling, som är ett brott mot lagen om offentlig upphandling (LOU).

– Att inte följa förutsättningarna i sina annonserade ramavtal kan leda till sämre konkurrens. Leverantörer kan komma att avstå från att lämna anbud på ramavtal om de tror att potentiella avrop är av mindre värde, säger Konkurrensverkets ställföreträdande generaldirektör Karin Lunning.

Nu vänder sig Konkurrensverket till Förvaltningsrätten i Stockholm med kravet att domstolen dömer Huge att betala 220 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Natacha Otte Widgren, processråd, tfn 08-700 16 55
Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Sektorsundersökning om digitala plattformar7.11.2019 09:02:15 CETPressmeddelande

Konkurrensverket inleder en sektorsundersökning om konkurrensen på marknaderna för digitala plattformar i Sverige. Det handlar till exempel om digital annonsering, matleveranser, ljudböcker och digitala betaltjänster. Undersökningen ska belysa hur konkurrensen fungerar och om det finns behov av åtgärder för att främja konkurrensen. För att fördjupa vår kunskap bjuder vi in externa aktörer att bidra med sina erfarenheter och perspektiv till undersökningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum