Läkemedelsverket

Hund och katt dominerar biverkningsrapporteringen för djur 2022

Dela
Under år 2022 tog Läkemedelsverket emot 484 rapporter om misstänkta biverkningar hos djur. Flest antal rapporter gäller hund, katt och häst. För djurslaget nöt är antalet rapporter färre men antalet individer som uppvisat misstänkta biverkningar är ofta många i samma rapport.

Störst antal rapporter om misstänkta biverkningar, oavsett djurslag, inkom för gruppen immunologiska läkemedel som bland annat omfattar vacciner. 423 rapporter under 2022 inkom från veterinärer. Näst största rapportörsgrupp var djurägare.

Läkemedelsverket har under året arbetat med utvärdering av misstänkta biverkningar i den EU‍-‍gemensamma biverkningsdatabasen Eudra Vigilance Veterinary. Där registrerar EU‍-‍ländernas nationella myndigheter och läkemedelsföretagen information om misstänkta biverkningar för alla läkemedel som är godkända för djur inom unionen.

– Det är viktigt för både djur, människor och miljö att rapportera alla misstänkta biverkningar vid läkemedelsbehandling för djur. Veterinärer har en skyldighet att göra det, men alla kan rapportera in misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket, säger Susanne Lindahl, gruppchef på Läkemedelsverket.

Under 2022 har ett arbete påbörjats med att utveckla en e‍-‍tjänst för rapportering av misstänkta biverkningar vid läkemedelsbehandling för djur. I det arbetet undersöks även möjligheterna att göra rapporteringen direkt via olika journalsystem inom djurens hälso- och sjukvård.

– Målet med e‍-‍tjänsten är att underlätta rapporteringen för både djurhälsopersonal och privatpersoner. Rapporterna utgör ett viktigt underlag för det säkerhetsarbete som Läkemedelsverket gör för att upptäcka nya risker och underlätta övervakning och kontroll av läkemedlens nytta och risk både nationellt och i hela unionen. Ett arbete som fortsätter och utvecklas under året, säger Susanne Lindahl.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum