Hyggesfritt allt hetare – ny satsning ska guida skogsägarna

– Fler och fler intresserar sig för att testa hyggesfritt skogsbruk på sin fastighet och vi märker att mer kunskap efterfrågas men också att det finns en del fördomar. Därför tror vi det ligger rätt i tiden för en storsatsning på kunskap där vi kommer att prata om allt från grunderna till senaste forskningen om hyggesfritt skogsbruk, säger skogskonsulent Nicola Karlsson som sitter med i projektgruppen för satsningen.
Många ämnen
Hyggesfria veckan arrangeras 28 november till 2 december och det krävs ingen föranmälan för att ta del av seminarierna. Här är några av ämnena:
- Hyggesfritt skogsbruk - grunder
- Tätortsnära skogar
- Biologisk mångfald i den hyggesfria skogen
- Hyggesfritt i ädellövskog
- Hyggesfritt och vilt
- Hyggesfritt och ekonomin
- Hyggesfritt och skogsbruksplanen
Information om satsningen och föreläsningarna kommer att läggas ut kontinuerligt på Skogsstyrelsens webbplats.
Intresset ökar för rådgivning
Via webbplatsen kan skogsägare också anmäla intresse för rådgivning om hyggesfritt skogsbruk. Sedan 2019 har 440 skogsägare fått rådgivning och siffran ökar år från år.
Hyggesfria veckan, program: Hyggesfria veckan 2022 - Skogsstyrelsen
Mer information:
Karin Arnell, skogskonsulent, arbetsgruppen för Hyggesfria veckan, Skogsstyrelsen, 0457 – 45 51 31, karin.arnell@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl: pressjour@skogsstyrelsen.se
Mer om hyggesfritt:
Hyggesfritt skogsbruk på skogsmark med produktionsmål innebär att skogen sköts så att marken alltid är trädbevuxen utan att det uppstår några större kalhuggna ytor. Motiven till att använda hyggesfritt skogsbruk varierar från fall till fall. I tätortsnära skogar kan hyggesfritt skogsbruk vara ett alternativ för att bibehålla rekreationsvärden. I områden med annan markanvändning kan hyggesfria metoder vara ett alternativ till trakthyggen, till exempel av hänsyn till rennäringen. I vissa fall kan det vara en kombination av värden som gör att man väljer ett hyggesfritt alternativ. Ofta innebär detta att det ekonomiska motivet får stå tillbaka, men i vissa fall kan det även finnas produktionsmässiga fördelar med hyggesfritt skogsbruk.
Bilder



Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen minskar antalet kontor i Dalarna16.4.2025 14:04:32 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att minska antalet kontor i Dalarna och fortsättningsvis finnas kvar i Mora, Falun, Leksand, Hedemora och Malung. Skogsstyrelsens verksamhet kommer däremot att fortsätta finnas i hela länet.
Ny karta minskar risken för skador på vatten vid skogsbruk7.4.2025 07:38:37 CEST | Pressmeddelande
Nu kan skogsägare och övriga skogsbruket lättare bedöma riskerna för en försämrad vattenkvalitet i samband med till exempel avverkning och andra åtgärder i skogen. Idag sjösätter Skogsstyrelsen den nya Skogsvattenkartan som visar hur en åtgärd kan påverka vattnet och därmed guida skogsägaren till en bättre hänsyn. Kartan är också ett stöd vid återvätning.
Skaderapport: skogar i södra Sverige hårt ansatta av torka3.4.2025 07:50:57 CEST | Pressmeddelande
Skogar i främst södra Sverige lider av återkommande torka, något som accelererade med den torra sommaren 2018. Träden har ännu inte återhämtat sig och har svårt att komma i gång med tillväxten på flera håll. Det visar årets skogsskaderapport för 2024 från Skogsstyrelsen.
Första uppföljningen: långt kvar till en klimatanpassad skog13.3.2025 07:37:28 CET | Pressmeddelande
Det krävs mer insatser för att klimatanpassa skogen och skogsbruket i Sverige. Det visar den första fördjupade uppföljningen som Skogsstyrelsen har gjort. Av de 12 delmål som sattes upp för fem år sedan, är det fyra som helt eller delvis uppnåtts.
Intrångsersättningar ovan fjällnära fortsätter öka samtidigt är intresset fortsatt stort för formellt skyddad skog4.2.2025 09:37:45 CET | Pressmeddelande
Under 2024 betalade Skogsstyrelsen ut nästan 324 miljoner kronor i ersättningar till markägare som nekats avverka i fjällnära områden på grund av höga naturvärden. Det är en fortsatt ökning sedan 2020. Samtidigt var den areal som det bildades formellt skydd för under 2024, den lägsta sedan 1996 trots stort intresse för formellt skydd.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum