Fastighetsägarna

Hyresuppgörelsen i Stockholm tydliggör behov av tvistelösning

Dela

Bostadshyrorna i Stockholms stad höjs med 1,8 procent från den 1 februari 2022. Detta är enligt Fastighetsägarna Stockholm långt under den nivå som motiveras av den ekonomiska utvecklingen med snabbt stigande inkomster och kostnader. Årets förhandlingar visar också att de kommunala bostadsbolagen i praktiken fått en helt hyresnormerande roll.

– Kollektiva förhandlingar måste bygga på jämbördighet mellan de förhandlande parterna, något som inte finns idag. Årets uppgörelse visar tydligt behovet av en oberoende tvistlösning, säger Oskar Öholm, vd, Fastighetsägarna Stockholm.

Frånvaron av en fungerande tvistelösning har konsekvent lett till att den årliga justeringen av bruksvärdeshyrorna har släpat efter den ekonomiska utvecklingen.

– Detta är inte ekonomiskt hållbart och hotar hyresrätten som boendeform. Jag har svårt att tänka mig att det var lagstiftarens mening att låta en part mer eller mindre oinskränkt avgöra hyresutvecklingen och i praktiken ha ett veto i förhandlingarna, säger Nathalie Brard, förhandlingschef, Fastighetsägarna Stockholm.

De kommunala bostadsbolagen gjorde i måndags upp om 1,8 procent, vilket får stora konsekvenser också för stadens privata hyresvärdar.

– I praktiken är vi tillbaka i ett läge där de kommunala bostadsbolagen blir hyresnormerande, trots att nivån ligger långt under vad som är ekonomiskt hållbart. Nu gäller det att den proposition som förbereds om tvistelösning läggs fram och att förslaget genomförs, allt annat vore förödande för hyresrättens långsiktiga ställning på bostadsmarknaden, säger Nathalie Brard.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande
fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Bra att regeringen vill underlätta för fastighetsägare att vräka grovt kriminella5.7.2022 14:22:03 CEST | Pressmeddelande

Regeringen tillsätter en ny statlig utredning med uppdraget att göra det lättare för fastighetsägare att kunna vräka kriminella som använder lokaler och bostäder för brottslighet. – Det är ett stort samhällsproblem att organiserad brottslighet etablerar sig i lokaler som det sedan är mycket svårt för fastighetsägare att bli av med. Det behövs effektiva juridiska verktyg och det är därför bra att regeringen lyssnat på fastighetsbranschen, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum