RF/SISU

Idrottsbilder tar plats i Kungsträdgården

Dela

I september kan du besöka fotoutställningen "En dag i idrottsrörelsen" i Kungsträdgården i Stockholm. Alla bilder är tagna under en och samma dag, då 20 fotografer besökte idrottsföreningar över hela Sverige. Utställningen är en hyllning till idrottens mångfald och betydelse för både människor och samhälle, något som blivit än mer aktuellt under pandemin.

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån

– Varje dag går 150 000 människor till idrottsföreningen för att umgås, träna och tävla. För många betyder det oerhört mycket och att uppmärksamma det på detta sätt ger verkligen en bild av den mångfald och den glädje som idrottsrörelsen bidrar med varje dag, året runt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Ett 20-tal av Sveriges bästa sportfotografer besökte idrottsföreningar över hela landet en dag i oktober 2020 - från soluppgång till solnedgång. De fångade mycket idrott, men framförallt fann de människor, i alla åldrar och med lika varierande bakgrund. På bilderna ser vi allt från glädje, engagemang och gemenskap till förväntan, frustration och fokus.

Nu kan du möta människorna på bilderna när utställningen tar plats i Kungsträdgården i Stockholm. Där kommer den att stå 7–29 september.

– Idrottsrörelsen står inför en del utmaningar men jag är hoppfull. Det har funnits en stor saknad därute som med tiden ersatts av en längtan. Den här fotoutställning är ett utmärkt sätt att påminna oss om vilken unik, omfattande och betydelsefull idrottsrörelse vi har i Sverige och att det är något vi alla måste värna om, säger Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet.

Satsningen "En dag i idrottsrörelsen" är ett samarbete mellan Riksidrottsförbundet, Folkspel och Bildbyrån.

Nedan några av personerna i utställningen som uttrycker vad idrottandet betyder för just dem;

– Det är alltid en speciell känsla att kliva ut på isen. Även om jag har haft en jobbig dag fylls jag med energi. På isen hittar jag min styrka. Efter träningen får man alltid chans att ventilera eller peppa varandra. I vår grupp är vi som en liten familj, berättar Zaga, som håller på med konståkning.

– Jag älskar det sociala. Vi har kul ihop och man skaffar sig väldigt många vänner, vilket är särskilt bra för de som kommit till Sverige från andra länder. Cricket är en del av mig, säger cricketälskande Charon.

– Jag brinner för goalball och har varit fast sedan första gången jag provade. Det betyder mycket för mig. Det är kul att alltid ha något att se fram mot och jag har träffat många vänner där, berättar paraidrottaren Hugo.

För mer information kontakta

Anna Setzman
Pressansvarig Riksidrottsförbundet
070-564 52 16

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Bildbyrån
Foto: Bildbyrån
Ladda ned bild

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum