M Sverige

Inför en skrotningspremie nu

Dela

Trafikverket har idag redovisat den preliminära olycksstatistiken för 2019. Den visar att det fortfarande finns ett mycket stort problem med gamla bilar längs våra vägar. 20 procent av de omkomna färdades i bilar av årsmodell 1999 eller tidigare. Detta trots att dessa bilar enbart stod för 4 procent av trafikarbetet.

Gamla bilar är inte lika säkra som nya bilar, de har generellt sett dålig krocksäkerhet och saknar antisladdsystem. En skrotningspremie skulle skapa incitament för bilister med äldre bilmodeller att skrota sin gamla bil och köpa en nyare. Det skulle både trafiksäkerheten och miljön vinna på eftersom äldre bilar dessutom har högre utsläpp än nyare modeller.

De nya bilarna som köps behöver inte vara fabriksnya. Om en person exempelvis skrotar en bil av årsmodell 1995 och istället köper en begagnad bil av årsmodell 2003, innebär det både en mycket stor miljövinst och en stor säkerhetsvinst.

– M Sverige har länge krävt att lagstiftaren återinför skrotningspremien och göra premien beroende på den skrotade bilens utsläppsnivå. Vi föreslår att premien sätts till minst 10 000 kr för en bil som släpper ut över 160 gram koldioxid per kilometer blandad körning och minst 5 000 kr för de bilar som kommer under den nivån, säger Caroline Drabe, vd Riksförbundet M Sverige.

Om den som skrotar sin gamla uttjänta bil istället köper en bil som är tio år yngre blir skillnaden i koldioxidutsläpp mellan dessa bilar 36 gram per kilometer. Eftersom en bil färdas i genomsnitt 12 000 kilometer per år, blir den totala besparingen räknat på 100 000 bilar drygt 40 000 ton koldioxid årligen.

M Sverige har gett Demoskop i uppdrag att undersöka allmänhetens inställning i frågan och det visar sig att en kraftig majoritet, 90 procent av befolkningen, håller med oss om att en skrotningspremie åter bör införas.

Det är dags för lagstiftaren att återinföra skrotningspremien. Både för miljöns och för trafiksäkerhetens skull.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Fem stora risker i semestertrafiken22.6.2022 05:50:00 CEST | Pressmeddelande

Under sommaren passar många svenskar på att göra semesterresor med bil. De senaste åren har svemester, det vill säga turistande inom landet, varit en ökande trend. Sverige erbjuder många vackra turistvägar, sevärdheter och stränder, men den som ger sig ut på vägarna i sommar bör också tänka på de risker som finns i trafiken. Tony Gunnarsson, sakkunnig inom trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige, listar fem saker att se upp med på semesterresan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum