Svenska Friidrottsförbundet

Inför tävlingshelgen: Kommer Bianca och Fredrik försvara mästartitlarna?

Dela

Friidrottshelgen omfattar både korandet av nya svenska mästare, nu i mångkamp, fortsatt medeldistanstävlande och kasttävlingar, i Finland och i Skruv. Mångkamps-SM har ett stort deltagarantal och de regerande mästarna är på plats för att försvara sina titlar. Flera av tävlingarna sänds live på Svensk Friidrotts Facebooksida.

Mångkamps-SM

Mångkamps-SM är i år uppdelat på två arrangörer och orter; klasserna F/P16-17, P/F19, M/K22 och M/K i Ljungby och P/F-15-16 i Huddinge. Deltagarantalet är, på samma sätt som för inomhus-SM Mångkamp, stort och på grund av rådande situation är detta för många mångkampare både säsongens första och enda mångkamp utomhus för året. Nedan några punkter att ta med sig inför helgen.

Män och kvinnor

 • Bianca Salming, Tureberg, har under säsongen gjort fina resultat i enskilda grenar och visat god form.
 • Lovisa Karlsson, Högby, tävlade i just Ljungby för en dryg månad sedan och satte ett prydligt personbästa med 5690 poäng och imponerade med bland annat ett lysande häcklopp.
 • Fredrik Samuelsson, Hässelby, är regerande mästare från Falun (där hans segerresultat var det bästa på tiokamps-SM på drygt 20 år) och har efter VM i Doha bytt träningsmiljö; till Göteborg med Yannick Tregaro som huvudcoach.
 • Marcus Nilsson, Högby, har utmanat Fredrik Samuelsson tydligt på SM de senaste åren och kan nu ge honom en match i ”hemmamiljö”. Även om Marcus tävlar för Högby IF på Öland så bor och tränar han i Växjö.

Ungdomar och juniorer

I junior- och ungdomsklasserna finns många intressanta starter, men då få gjort en hel mångkamp i år och flera också gör debut i ny åldersklass, som innebär nya kastredskap, häckbetingelser och så vidare, ligger fokus ofta vid att sätta nya års- och personbästa i enskilda grenar eller få bekräftelse på förbättrad kapacitet eller teknik.

Fina resultat kommer alltså blandas med spänningen att jaga poäng på vad som kan vara vägen mot en första SM-medalj utomhus!

Läs mer om tävlingarna:

Mångkamps-SM LjungbyStartlista 

USM Mångkamps Huddinge - Startlista

Tävlingarna från Ljungby sänds live via Svensk Friidrotts Facebooksida. 

1 augusti: Kourtane, Finland

Deltagande svenska friidrottare:

 • Kim Amb, Spjut
 • Daniel Ståhl, Spårvägen, diskus
 • Simon Pettersson, Hässelby, diskus

Startlistor - Resultat 

Kontakt:
För Kim Amb: Björn Amb, 070-8727372
För Daniel och Simon: Vésteinn Hafsteinsson, 070-9147158

1 augusti: Skruvkastet, Skruv

Några av namnen att hålla koll på:

 • Fanny Roos, Athletics 24Seven, kula och diskus
 • Fanny Åkerström, Hässelby, kula och diskus
 • Viktor Gardenkrans, Upsala IF, kula
 • Jakob Gardenkrans, Upsala IF, diskus

Tidsprogram och fullständig startlista

Kontakt: Tävlingsledare Anders Jonsson 070 307 3276 och Reine Karlsson 073 046 4682

1 augusti: Närkeracet, Hallsberg

Löparkväll på Transtensvallen i Hallsberg. Nedan listas några av namnen att hålla ett öga på.

200m Kvinnor:

 • Elin Östlund, KFUM Örebro

800m Män:

 • Spännande unga talanger som Miguel Palm, Mölndals AIK: Utvecklats mycket under året med nya personbästan på 1500m, 5000m och 3000m hinder, och Leo Magnusson, Sävedalens AIK: Stark inomhussäsong och har framförallt sprungit 800m denna utomhussäsong.

800m Kvinnor:

 • Rebecca Högberg, KFUM Örebro: Hemmalöparen som satte nytt personbästa på 800m i Göteborg i lördags, andra bästa tid på sträckan i Sverige i år.
 • Alice Magnell Millán, Eskilstuna: Unga löftet om satte nytt juniorrekord på en engelsk mil så sent som förra lördagen.

3000m Män:

 • Emil Danielsson, Spårvägen: Sprungit bra på 1500m under sommaren och satt flera nya PBn på den sträckan. Inget lopp på 3000m ute i år men satte nytt PB inomhus vid ISM i Växjö.
 • Högbys David Nilsson, Högby: Satt svenskt rekord på 5km två gånger i år och flera personbästanoteringar på bana; 1500m, 5000m och 10000m, under sommaren.
 • Daniel Lundgren, Tureberg: Ingen start på 3000 m ute i år men med nytt PB på 5000m förra helgen.
 • John Foitzik, Spårvägen: Tävlat sparsamt under sommaren men har PB på 3000m från inomhussäsongen.
 • Emil Blomberg, Hässelby: Två PB-noteringar under juli; 1500m och 5000m. Tidigare fokuserat på 3000m hinder.

3000m Kvinnor:

 • Linn Nilsson, Hälle: Tävlat flitigt och med framgång under sommaren och toppar nu årsbästalistan i Sverige på 5000 och 3000m och har andra bästa tid på 1500m.
 • Sara Christiansson, Sävedalen: Tvåa efter Linn Nilsson på 5000m i Göteborg förra helgen.
 • Cecilia Norrbom, Spårvägen: VM-maratonlöpare som sprungit flera kortare lopp på bana under utomhussäsongen. Nytt PB på 5000m från 11 juli.
 • Hanna Hermansson, Tureberg: Satte likt Cecilia nytt personbästa på 5000m i juli och toppar 800m- och 1500m-statistiken i Sverige i år.

Anmälnings- och startlistor

Heatindelning och resultat presenteras här närmare tävlingarna 

Tävlingen sänds live via Svensk Friidrott Facebooksida. Arrangörer är KFUM Örebro Friidrott och Stocksäters IF i samarbete med Närkes Friidrottsförbund.

Kontakt
Gustav Zetterlund, ordförande KFUM Örebro Friidrott, gustav@kfumorebrofriidrott.se, 072-333 23 35

Biografier för alla aktiva på nya resultat- och statistikhemsidan Friidrottsstatistik

I början av sommaren lanserades Svensk Friidrotts nya hemsida för resultat och statistik, den nås på friidrottsstatistik.se och där hittar man enkelt profiler för alla aktiva, årsbästalistor och andra matnyttiga friidrottssiffror. Allt innehåll är tillgänglig gratis fram till 10 augusti, därefter kan en prenumeration tecknas. Besök sidan och läs mer om prenumerationen.

Nyckelord

Kontakter

Om

Svenska Friidrottsförbundet
Svenska Friidrottsförbundet
Heliosgatan 3
SE-120 30 Stockholm

010-476 53 30http://www.friidrott.se

Svensk Friidrott uppgift är att främja, utveckla, organisera och administrera friidrotten i Sverige, samt att företräda den internationellt och ansvara för landslagets verksamhet. Förbundet bildades 1895 och är ett av Sverige största idrottsförbund med drygt 600 000 medlemmar, organiserade i knappt 1 000 föreningar. I tillägg deltar varje år över en halv miljon svenskar i motionslopp och nästan var fjärde vuxen svensk löptränar minst en gång i veckan. Svensk Friidrott står för en idrott som är för alla, där man agerar tillsammans. En idrott som är trovärdig och hälsosam, trygg och glädjefylld.

Följ Svenska Friidrottsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Friidrottsförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum