Läkemedelsverket

Inga parfymämnen funna i parfymfri kosmetika

Dela

Läkemedelsverket har testat 17 kosmetiska produkter som uppgivits vara ”parfymfria”. Ingen av produkterna innehöll allergena parfymämnen, vilket är mycket positivt. Däremot påträffades olämpliga påståenden i marknadsföringen.

Inga parfymämnen funna i parfymfri kosmetika. Foto: mostphotos.com
Inga parfymämnen funna i parfymfri kosmetika. Foto: mostphotos.com

EU-gemensamt analysprojekt

Som en del av ett gemensamt europeiskt projekt inom EU-nätverket Official Cosmetic Control Laboratories (OCCL) har Läkemedelsverket utfört kemiska analyser för att kontrollera om 17 kosmetiska produkter med marknadsföringen ”parfymfri” eller med liknande påstående innehåller allergena parfymämnen.

I samband med de analyserna har Läkemedelsverket även kontrollerat produkternas märkning och övrig marknadsföring.

Parfymfria produkter är en viktig produktgrupp

Marknadsföringspåståenden som ”parfymfri”, ”oparfymerad” och ”utan parfym” (eller liknande) får användas då de tillåter konsumenter att kunna fatta välgrundade och genomtänkta beslut vid köptillfället.

Konsumenter som exempelvis har en överkänslighet mot parfymämnen har därmed en möjlighet att välja en produkt utan parfym då de handlar. Detta förutsätter naturligtvis att produkterna i fråga inte innehåller parfymämnen.

De 24 allergena parfymämnen som ingick i analysmetoden är allmänt förekommande i doftsättande ingredienser, både i syntetiska parfymer och i ämnen från växtriket (till exempel eteriska oljor).

Kontaktallergi har sedan länge kopplats till exponering för bland annat dessa parfymämnen och därför är de deklarationspliktiga. Det betyder att de enligt kosmetikalagstiftningen måste uppges i ingrediensförteckningen om de förekommer över en viss halt i en produkt. På så sätt kan konsumenter aktivt undvika kosmetiska produkter med parfymämnen som de kan tänkas reagera mot.  

Goda resultat i laboratorieanalyserna

Av de 17 testade kosmetiska produkterna innehöll ingen allergena parfymämnen och endast få av produkterna hade mindre brister i märkningen.

Läkemedelsverket uppmärksammade dock olämpliga marknadsföringspåståenden för totalt fyra produkter. Det handlade om ”fri från” påståenden, exempelvis ”fri från parabener” och ”fri från mineraloljor”. Ett sådant påstående ses som nedsättande mot ingredienser som används lagenligt.

Sådana påståenden kan också få konsumenten att uppfatta att andra kosmetiska produkter som innehåller dessa ingredienser är hälsofarliga eller att ingrediensen i sig är hälsofarlig.

Analyserade produkter

Företag

Produktnamn

Admenta Sweden AB

LloydsApotek antiperspirant känslig hud oparfymerad

Allison A/S

Minstingen babylotion

Apoteksgruppen i Sverige AB

ELW babyolja

Deo Doc AB

DeoDoc calming oil fragrance free

DermaPharm A/S

Coop Änglamark bodylotion

Diskteknik AB

Laguna tvålcreme oparfymerad

Estelle & Thild AB

BioCalm Soothing Eye Balm

Ica Sverige AB

Ica intimtvål

KiiltoClean A/S

DAX Hand & Hudcreme oparfymerad

Lyko Group AB

Lyko moisturising day cream normal-torr hud oparfymerad

Odourless Sweden AB

Deodorant by NOTHING

Odourless Sweden AB

Deodorant spray by NOTHING

Schwarzkopf & Henkel

Barnängen Barn Salva oparfymerad

Sterisol AB

Luphenil Pre work and After work cream No parfume

Supinator/Radings AB

Oparfymerad massagecreme

Th Meyers AB

Rapsodine dagkräm med hjortron oparfymerad

Åhléns AB

Oliv ansiktsrengöring 3-i-1 oparfymerad

Nyckelord

Kontakter

Elmira Tavoosi
Utredare
Läkemedelsverket
018-17 46 00

Bilder

Inga parfymämnen funna i parfymfri kosmetika. Foto: mostphotos.com
Inga parfymämnen funna i parfymfri kosmetika. Foto: mostphotos.com
Ladda ned bild

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Endast symtomlindrande effekter av värk- och febernedsättande läkemedel vid covid-1916.3.2020 17:24:24 CETPressmeddelande

I samband med utbrottet av covid-19 har det uppkommit frågor om användning av värk- och febernedsättande läkemedel (till exempel ibuprofen, naproxen och paracetamol). Tillgängliga vetenskapliga data ger inte stöd för vare sig gynnsamma eller skadliga effekter specifikt på sjukdomsförloppet vid covid-19 infektion. Det är viktigt att följa de rekommendationer som ges i informationen i läkemedelsförpackningen (bipacksedel).

Tillfällig återkallelse av Esmya när säkerhetsgranskning pågår16.3.2020 13:13:07 CETPressmeddelande

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har påbörjat en säkerhetsgranskning av Esmya efter rapporter om leverskador. Läkemedlet ges till kvinnor med svåra symtom av myom, godartade tumörer i livmodern. Patienter rekommenderas att sluta ta läkemedlet under tiden som granskningen pågår och inga nya patienter ska påbörja behandling med läkemedlet som återkallas i hela EU under granskningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum