Ingenjören bakom Spotify får Polhemspriset 2020
Ludvig Strigeus innovationer har flyttat fram gränserna för digital medieanvändning. Som hjärnan bakom den tekniska plattformen för Spotify och flera andra unika programvaror har han skrivit historia. Nu belönas Ludvig Strigeus av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

– Det är en fantastiskt stor ära för mig att få Polhemspriset. Jag har hela tiden drivits av att grotta ner mig i tekniska detaljer, lära mig nya saker och hitta smarta lösningar på svåra problem, snarare än att bygga något primärt för att det ska få många användare. Det känns riktigt kul att programmen jag utvecklat har fått så här enormt stor spridning över hela världen, säger Ludvig Strigeus, Polhemspristagare 2020.
Ludvig Strigeus belönas med 2020 års Polhemspris för sina exemplariska färdigheter och briljans i förmågan att utveckla programvaror som fått stor spridning. Redan 2006 anslöt han till Spotify och fick en central roll i utvecklingen av musiktjänstens tekniska plattform. Ludvig Strigeus programmerade exempelvis helt på egen hand Spotify-applikationens musikstreaming samt dess Windows-gränssnitt. Just Spotifys tekniska lösning anses vara en av framgångsfaktorerna till techbolagets internationella succé.
– Idag är möjligheten att lyssna på musik när och var som helst självklar för de flesta. Med effektiv programkod har Ludvig Strigeus flyttat fram gränserna för vad vi förväntar oss av mjukvara i allmänhet. Hans förmåga att utveckla avancerade applikationer med förvånansvärt lite datorkraft är kolossalt imponerande, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Ludvig är upphovsman till flera framstående datorprogram. Han ligger bland annat bakom µTorrent, ett gratisprogram för att ladda hem filer. Sedan det lanserades 2005 har det växt sig enormt populärt med hundratals miljoner användare.
Ludvig Strigeus är 39 år gammal, född och bosatt i Göteborg, men uppvuxen i Onsala. Redan från tidig ålder visade han intresse och färdigheter inom IT och programmering. Han är utbildad civilingenjör inom datateknik på Chalmers i Göteborg och har för sina studieresultat tidigare fått John Ericssonmedaljen. År 2015 utsågs han även till hedersdoktor vid Chalmers. Idag är han fortsatt verksam som en del av utvecklarteamet vid Spotify.
Om Polhemspriset
Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.
Pristagare belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen i guld.
Bland tidigare pristagare märks bl.a. Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013)
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder



Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Rekordökning för Sveriges Ingenjörer under 202224.1.2023 08:20:18 CET | Pressmeddelande
Under 2022 växte fackförbundet Sveriges Ingenjörer med drygt 5700 medlemmar. Aldrig förr har förbundet välkomnat så många nya medlemmar. Ökningen skedde samtidigt som arbetslösheten bland medlemmarna under året var historiskt låg.
Offentliga sektorns rekryteringsproblem hotar tillväxt och omställning23.1.2023 07:32:05 CET | Pressmeddelande
En ny rapport av Sveriges Ingenjörer visar att bara knappt 50 procent av ingenjörerna i statlig sektor och drygt 40 procent i kommuner och regioner anser att deras karriärmöjligheter är goda. Motsvarande andel i privat sektor är drygt 60 procent. Nu varnar förbundet för konsekvenserna av svag attraktionskraft i offentlig sektor.
Arbetstid i fokus för konsultföretagens avtalsförhandlingar16.1.2023 12:50:00 CET | Pressmeddelande
Nu startar avtalsförhandlingarna även för konsultföretagen. Kraven har nu överlämnats till arbetsgivarna.
Avtalsförhandlingar drar igång för IT och Telekom12.1.2023 14:38:37 CET | Pressmeddelande
Nu inleds avtalsrörelsen i tjänstesektorn. Först ut är IT och Telekom där avtalskraven idag överlämnats till arbetsgivarna.
Så blir det bäst pang för pengarna - ingenjörstips om nyårsfyrverkerier28.12.2022 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Var kreativ men tänk på symmetrin. Och tumma aldrig på säkerheten. Det är några av tipsen som Ulrika Lindstrand, pyrotekniker och förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, ger för att lyckas med nyårsfyrverkerierna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum