Ingenjören bakom Spotify får Polhemspriset 2020
Ludvig Strigeus innovationer har flyttat fram gränserna för digital medieanvändning. Som hjärnan bakom den tekniska plattformen för Spotify och flera andra unika programvaror har han skrivit historia. Nu belönas Ludvig Strigeus av Sveriges Ingenjörer med landets finaste tekniska utmärkelse och en prissumma på 250 000 kronor.

– Det är en fantastiskt stor ära för mig att få Polhemspriset. Jag har hela tiden drivits av att grotta ner mig i tekniska detaljer, lära mig nya saker och hitta smarta lösningar på svåra problem, snarare än att bygga något primärt för att det ska få många användare. Det känns riktigt kul att programmen jag utvecklat har fått så här enormt stor spridning över hela världen, säger Ludvig Strigeus, Polhemspristagare 2020.
Ludvig Strigeus belönas med 2020 års Polhemspris för sina exemplariska färdigheter och briljans i förmågan att utveckla programvaror som fått stor spridning. Redan 2006 anslöt han till Spotify och fick en central roll i utvecklingen av musiktjänstens tekniska plattform. Ludvig Strigeus programmerade exempelvis helt på egen hand Spotify-applikationens musikstreaming samt dess Windows-gränssnitt. Just Spotifys tekniska lösning anses vara en av framgångsfaktorerna till techbolagets internationella succé.
– Idag är möjligheten att lyssna på musik när och var som helst självklar för de flesta. Med effektiv programkod har Ludvig Strigeus flyttat fram gränserna för vad vi förväntar oss av mjukvara i allmänhet. Hans förmåga att utveckla avancerade applikationer med förvånansvärt lite datorkraft är kolossalt imponerande, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Ludvig är upphovsman till flera framstående datorprogram. Han ligger bland annat bakom µTorrent, ett gratisprogram för att ladda hem filer. Sedan det lanserades 2005 har det växt sig enormt populärt med hundratals miljoner användare.
Ludvig Strigeus är 39 år gammal, född och bosatt i Göteborg, men uppvuxen i Onsala. Redan från tidig ålder visade han intresse och färdigheter inom IT och programmering. Han är utbildad civilingenjör inom datateknik på Chalmers i Göteborg och har för sina studieresultat tidigare fått John Ericssonmedaljen. År 2015 utsågs han även till hedersdoktor vid Chalmers. Idag är han fortsatt verksam som en del av utvecklarteamet vid Spotify.
Om Polhemspriset
Polhemspriset är Sveriges äldsta tekniska utmärkelse och förvaltas av Sveriges Ingenjörer. Det delas ut för teknisk innovation på hög nivå eller för genialisk lösning av ett tekniskt problem. Innovationen ska finnas tillgänglig på den öppna marknaden och vara konkurrenskraftig. Den ska även vara uthålligt miljövänlig.
Pristagare belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen i guld.
Bland tidigare pristagare märks bl.a. Baltzar von Platen och Carl Munthers för kylskåpet (1925), Håkan Lans för GPS (1995), Laila Ohlgren för ”gröna knappen” på mobiltelefoner (2009), Petra Wadström för vattenrenaren Solvatten (2013)
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder



Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 160 000 medlemmar det största inom akademikerfederationen Saco. Se även www.sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Riksrevisionen blottar stora problem i utbildningssystemet23.2.2021 09:46:11 CET | Pressmeddelande
I en ny granskningsrapport lyfter Riksrevisionen det ohållbara i att bygga ut högskoleutbildningar när så få studenter tar examen. Problemet har länge påtalats av Sveriges Ingenjörer som uppmanar regeringen att prioritera studenternas förkunskaper och den högre utbildningens kvalitet före fler platser.
Viktiga signaler i regeringens arbetsmiljöstrategi12.2.2021 08:15:15 CET | Pressmeddelande
Regeringens nya strategi för politiken på arbetsmiljöområdet tar sikte på frågor som Sveriges Ingenjörer lyft. Tydligare arbetsgivaransvar vid distansarbete i hemmet är helt nödvändigt för ett hållbart arbetsliv, både idag och i framtiden. Det måste nu också avspeglas i regelverk.
Ny nordisk rapport om AI och etik26.1.2021 12:45:00 CET | Pressmeddelande
Ingenjörskåren är beredd att ta ansvar för att bygga en ansvarsfull och etisk artificiell intelligens. Men då måste företag, politiker och andra samhällsaktörer lyssna och bidra. Det är kontentan av en ny internationell rapport som Sveriges Ingenjörer medverkat till.
Största medlemsökningen på över ett decennium20.1.2021 08:16:46 CET | Pressmeddelande
Antalet nya medlemmar i Sveriges Ingenjörer var under fjolåret det högsta sedan 2009. Bland de 4600 nya yrkesverksamma medlemmarna är en stor andel ingenjörer som tidigare inte sökt fackligt medlemskap. Det totala medlemsantalet innebär en rekordnotering för Sveriges Ingenjörer som landets största akademikerförbund.
Bra med utökning av personaloptioner - men kan bli bättre23.12.2020 08:55:40 CET | Pressmeddelande
Utökade regler för personaloptioner stimulerar tillväxt och underlättar rekryteringar i växande bolag. Men det hade gärna fått omfatta fler och större företag. Det menar Sveriges Ingenjörer i en kommentar på det nya förslag som regeringen remitterat fram till den 23 december.
Kommentar på forsknings- och innovationspropositionen18.12.2020 16:15:38 CET | Pressmeddelande
Regeringens politiska inriktning för forskning och innovation de kommande fyra åren innehåller en rad förbättringar. Att minska visstidsanställningarna ökar attraktiviten för en forskarkarriär. Men det saknas rejäla satsningar på forskningsbaserad kompetensutveckling.
Nytt lagförslag stärker möjligheterna för forskning och utveckling10.12.2020 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Ingenjörer ser positivt på regeringens förslag om förstärkt arbetsgivaravdrag för investeringar i forskning och utveckling. Men för att få rätt effekt borde de nya reglerna införas omedelbart.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum