Svenska kyrkan

Insatser i Somalia på grund av torkan

Dela

Svenska kyrkan stödjer insatser för att säkra tillgången till bland annat vatten och mat i Somalia. Sedan mitten av 2015 har Somalia återkommande drabbats av torka. I de värst drabbade områdena har skördarna slagits ut och boskap har dött på grund av uteblivna regn och brist på vatten.

Deqa Ahmed, 20, låter sin kamel dricka i närheten av brunnen, cirka en halvtimmes promenad från hembyn i Somaliland. Torkan håller på att förvandla savannen till en ödemark. Bild: Ville Palonen/Finn Church Aid/ACT
 

Svenska kyrkan stödjer nu hjälpinsatser för att säkra tillgången till vatten, mat och sanitet för 14 400 personer. Andra insatser är katastrofförebyggande arbete och utbildning för att öka medvetenheten om vikten av hygien och sanitet.

– Vi måste göra allt vi kan för att människor inte ska behöva lida i onödan. Tillgång till mat och vatten är akuta behov som har högsta prioritet, säger Anna Garvander, humanitär chef för Svenska kyrkan.

Väderfenomenet El Niño som drog fram under 2015 och 2016 förde med sig svår torka och uteblivna regn. Boskap har dött, skördar har förstörts och bristen på vatten är akut. Den pågående svältkatastrofen är enligt FN den värsta humanitära krisen sedan andra världskriget.

Insatserna motsvarar två miljoner kronor.

Enligt FN:s beräkningar är 6,2 miljoner människor, halva landets befolkning, i behov av humanitärt stöd fram till sommaren 2017.

Kontakt:
Anna Garvander, tfn 070-5763999

Svenska kyrkans internationella arbete är en del av ACT-alliansen, ett globalt samarbete mellan kyrkor och organisationer för katastrof-, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen består av över 140 medlemsorganisationer över hela världen.

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkomötet avslutat - nu väntar val inför ny mandatperiod24.11.2021 13:46:46 CET | Pressmeddelande

2021 års kyrkomöte är avslutat efter tre dagar av debatt och beslut. På onsdagen har beslut fattats bland annat om en revision av psalmboken, en nationell dopkampanj och om att utreda möjligheten att även diakoner ska kunna anlitas till tjänsten Jourhavande präst. Årets kyrkomöte var det sista under mandatperioden 2018-2021. Nu väntar val av bland annat kyrkostyrelse och kyrkomötets presidium till den nya mandatperioden 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum