RF/SISU

Investera nu för god hälsa i framtiden

Dela

Långsiktiga kommunala planer för idrotten behövs när samhället ska resa sig efter coronapandemin. Utan plats för idrott riskerar vi att bygga in ohälsa och segregation.

Coronapandemin har synliggjort samhällets segregation och skillnader i hälsa mellan grupper. Idrott och fysisk aktivitet är en av de bästa och billigaste åtgärderna för att möta ökande ohälsa.

Sverige behöver bygga bostäder. Men ett hållbart samhälle behöver mer än bostäder. Riksidrottsförbundets enkätundersökning hos kommunerna visar att 45 procent av kommunerna har gjort en analys av tillgång till idrottsytor i kommunen. Ungefär hälften av kommunerna har inte en utvecklingsplan för idrottsanläggningar. Samtidigt är många anläggningar från 1960- och 1970-talet som är i starkt behov av modernisering. Samtidigt befinner sig Sverige i en djup lågkonjunktur och många kommuner behöver göra hårda prioriteringar.

– Bygger vi inte bra platser för idrott riskerar vi att bygga in segregation och ohälsa. Det är bra att regeringen vill se över möjligheterna att inrätta en fond som hjälper kommuner att modernisera idrottsanläggningarna i Sverige och våga investera i nya idrottsanläggningar. Den kostnaden klarar inte kommunerna själva och priset för ohälsa är monumental. Men kommunerna kan inte vänta på staten, man måste planera för fler och moderna idrottsanläggningar redan nu, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Bara en av tre kommuner har långsiktiga idrottspolitiska program som hjälper till i prioriteringarna.

– När idrotten får vara med i framtagandet av de kommunala idrottspolitiska programmen, då skapar vi tydliga och långsiktiga förutsättningar för idrottsrörelsen. Med det som grund kan vi göra ännu mer bra idrott och bygga Sverige starkare, säger Björn Eriksson.

Läs vad Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson skriver på Dagens samhälle debattplats. 

För mer information kontakta 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

Dålig återväxt i pandemins spår – vi är alla oroliga för ungdomarna15.11.2021 13:35:35 CET | Pressmeddelande

En undersökning från Riksidrottsförbundet (RF) visar att inomhusidrotter tappat mer än 20 procent av sina deltagartillfällen under 2020. Coronapandemin har slagit hårt mot idrotten. Endast barn har kunnat träna frekvent och vi upplever återväxten i de äldre målgrupperna som ett mycket stort problem. De ungdomar vi verkligen behöver vara oroliga för är de i yngre tonåren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum