Rymdstyrelsen

James Webb teleskopet riskerar ytterligare förseningar

Dela

Rymdteleskopet Hubble har varit jordens öga ut mot världsrymden sedan det sköts upp år 1990. Redan 2007 var det tänkt att Hubble skulle få en kollega i rymden, det enorma James Webb teleskopet. Ett samarbetsprojekt mellan NASA, den europeiska rymdorganisationen ESA och den kanadensiska rymdstyrelsen. Projektet har dock drabbats av flera förseningar under åren, senast 2018 då ett nytt datumet för uppfärd ut i rymden sattes till mars 2021. Nu riskerar coronakrisen att försena projektet ytterligare.

James Webb teleskopet. Foto: NASA/C. Gunn
James Webb teleskopet. Foto: NASA/C. Gunn

För lite mer än en vecka sedan gick NASA ut med ett pressmeddelande om hur den rådande pandemin drabbar olika rymdprojekt. Bland annat stoppades arbetet med världens dyraste teleskop, rymdteleskopet James Webb som hittills kostat 8,8 miljarder dollar. James Webb teleskopet hade genomgått slutmontering och tester i södra Kalifornien - en region som nu är satt i karantän av statens guvernör för att hindra människor från att sprida coronaviruset.

- Beslutet fattades för att säkerställa säkerheten hos våra anställda, sade NASA direktören Jim Bridenstine i pressmeddelandet.

James Webb Space Telescope (JWST) utvecklas av NASA, ESA och Canadian Space Agency och kommer bli det dyraste och mest avancerade rymdteleskopet som någonsin skapats. Teleskopet och har fyra vetenskapliga mål:

  • Leta efter ljus från universums första stjärnor och galaxer
  • Studera formationen och utvecklingen av galaxer
  • Förstå formationen av stjärnor
  • Studera planeter och livets ursprung

För att uppnå dessa mål studerar James Webb teleskopet nära infrarött ljus, till skillnad från dess föregångare rymdteleskopet Hubble vars instrument främst är inriktat på att fånga upp det ultravioletta och synliga ljuset.

Spegeln består av 18 delar och som har totalt en diameter på 6,5 meter, det ger en uppfångstyta på närmare 25 kvadratmeter. I jämförelse har Hubbles huvudspegel en diameter på 2,4 meter. Det blir den största spegeln som skickats ut i rymden och under uppsändningen kommer speglarna behöva vara hopfällda – för att sedan fällas ut när teleskopet befinner sig i sin bana runt solen. Något forskarna liknar vid origami. NASA har precis testat att fälla ut alla delar av spegeln, det är ett viktigt steg som tar arbetet närmre den planerade uppsändningen 2021. Nu får tiden utvisa om det är ett realistiskt mål eller inte.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

James Webb teleskopet. Foto: NASA/C. Gunn
James Webb teleskopet. Foto: NASA/C. Gunn
Ladda ned bild

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

Första bilderna från den svenska forskningssatelliten Mats10.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 4 november sände den svensktillverkade forskningssatelliten Mats upp i rymden. Allt gick bra och nu har Mats levererat sina första bilder av atmosfären. Genom att studera jordens övre atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och klimatförändringarna.

Nytt datum för uppsändningen av den svenska satelliten Mats28.10.2022 14:31:04 CEST | Pressmeddelande

På grund av väderförhållanden flyttas uppsändningsdatum för den svenska satelliten Mats till fredag den 4 november. Genom att studera de övre delarna av jordens atmosfär kommer Mats att bidra till unik grundforskning om dynamiken i mesosfären och hur energi flyttas. Resultatet blir viktiga pusselbitar för att förstå det globala klimatsystemet och för att förbättra prognoser för klimatförändringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum