Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Jämförelsetjänst håller koll på priset för tandvård

Dela

På en rotfyllning kan det skilja flera tusen kronor i pris. Detta framgår av den oberoende prisjämförelsetjänsten Tandpriskollen, som drivs av myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Här kan patienterna jämföra mellan olika behandlingar och mottagningar.

Agneta Karlsson, generaldirektör TLV
Agneta Karlsson, generaldirektör TLV

 Det är viktigt att man som patient har möjlighet att jämföra, så att man själv kan skaffa sig en bild av hur den tandläkarmottagning man brukar besöka står sig i priskonkurrensen. Här är Tandpriskollen en bra hjälp, säger Agneta Karlsson, generaldirektör på TLV.

I Sverige är det fri prissättning på tandvård. Varje mottagning, såväl privat som offentlig, bestämmer själv sitt pris för en behandling. Det innebär att prisskillnaderna kan vara stora för samma behandling, framför allt om den är mer omfattande.

Idag betalar tre av fyra patienter ett högre pris för sin tandvård än det referenspris som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket beslutat. De största skillnaderna visar sig främst för större ingrepp som till exempel rotfyllningar och kronor, men prisskillnader finns även på undersökningar och enklare behandlingar.

 I Sverige är de flesta nöjda med sin tandläkare eller tandhygienist, men vi vet att många patienter funderar på vad tandvårdsbesöket kommer kosta. Som patient har du rätt att få uppgift om både vårdgivarens priser och referenspriserna före behandling, säger Agneta Karlsson.

Genom att använda sig av prisjämförelsetjänsten Tandpriskollen, kan man jämföra priser inom och mellan kommuner och län. Man kan också göra en jämförelse mellan mottagningens pris och det så kallade referenspriset. Referenspriset fastställs av staten för alla åtgärder inom tandvårdsstödet och är grunden för beräkning av patienternas tandvårdsersättning. Det kan även användas som ett jämförelsepris. Referenspriserna är kostnadsbaserade och innehåller alla kostnader som i genomsnitt krävs för att utföra tandvårdsåtgärden och tas fram av TLV.

Just nu genomför TLV en kampanj för att öka kännedomen om Tandpriskollen hos allmänheten. Kampanjen pågår till mitten av december.

Besök Tandpriskollen på www.tandpriskollen.se.

Sammanställning av prisskillnader i län och kommun.

I bifogade filer ser man priser för fyra åtgärder uppdelat på läns- och kommunnivå samt lägsta, högsta och medianpris per åtgärd. Fler åtgärder finns på www.tandpriskollen.se.

  • Åtgärd 101 – Basundersökning, utför av tandläkare
  • Åtgärd 503 – Rensning och rotfyllning, tre rotkanaler
  • Åtgärd 705 – Fyllning av två ytor på molar och premolar
  • Åtgärd 800 – Permanent tandstödd krona, en per käke

Fakta om Tandpriskollen 

Tandpriskollen är en oberoende prisjämförelsetjänst från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket. Tjänsten är initierad av regeringen för att ge tandvårdspatienter möjlighet att jämföra priser på olika behandlingar mellan olika tandvårdsmottagningar och på så sätt stimulera konkurrensen på tandvårdsmarknaden. Tjänsten omfattar tandvårdsmottagningar som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet – vilket i stort sett är alla mottagningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Agneta Karlsson, generaldirektör TLV
Agneta Karlsson, generaldirektör TLV
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
Fleminggatan 18
112 26 Stockholm

http://tlv.se

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, är en statlig myndighet som beslutar om vilka läkemedel och förbrukningsartiklar som ska ingå i läkemedelsförmånerna, som också kallas högkostnadsskyddet. TLV beslutar även vilken tandvård som ska omfattas av högkostnadsskyddet i det statliga tandvårdsstödet. Vi ansvarar också för reglerna för utbyte av läkemedel på apotek och den ersättning apoteken ska få för att expediera receptbelagda läkemedel. Vårt uppdrag är att få ut mesta möjliga hälsa för de skattepengar som det offentliga satsar på läkemedel, apotek och tandvård. Det gör vi bland annat genom reglering, ersättning och uppföljning av marknaderna.

Följ Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum