Jan Gulliksen får ingenjörernas arbetsmiljöpris 2022
Jan ”Gulan” Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH är årets mottagare av Levipriset - Sveriges Ingenjörers pris som belönar utveckling av god arbetsmiljö genom ingenjörskap och teknik. Gulliksen belönas för sitt stora engagemang inom arbetsmiljö och digitalisering.

– Jag är otroligt glad och stolt över att ha blivit utsedd till mottagare av Levipriset. Det är på sätt och vis ett tack till alla som jag samarbetat med inom området digitalisering och arbetsmiljö säger Jan Gulliksen, Levipristagare 2022.
Under sitt arbete som lärare inom det relativt nya datavetenskapliga ämnet människa-datorinteraktion har han undervisat ett tjugotal årgångar av teknologer. Jans fokus är användarcentreringens och användardeltagandets centrala roll för att arbetslivets digitalisering ska kunna genomföras med förbättrad eller bibehållen arbetsmiljö.
– Jan Gulliksen har under sin forskarkarriär fördjupat sig i digitalisering och digitalt arbete ur ett arbetsmiljöperspektiv och drivit användarcentrerad utveckling av digitala system. Digitalisering leder till helt nya sätt att lära sig och Jan har utmärkt sig genom att pedagogiskt presentera kunskaper som skapar tydliga insikter hos andra, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.
Utöver att vara forskare och lärare är Jan Gulliksen även vicerektor på KTH med ansvar för digitalisering av lärosätet. Under sin forskarkarriär har han satt stort avtryck inom området. De senaste åren har hans arbete och engagemang rörande digital arbetsmiljö bland annat inkluderat:
- medförfattare till boken Digitaliseringen och Arbetsmiljön som utsågs till årets HR-bok 2018.
- att ha anpassat en metod för att genomföra digitala skyddsronder både inom KTH och på andra arbetsplatser. Verktyget ”Användbarhetsronden” har blivit svensk standard för att genomföra digitala skyddsronder.
- uppdrag i insynsrådet till Arbetsmiljöverket, bland annat kring frågor om digital arbetsmiljö
- medverkan, roller och uppdrag i olika offentliga sammanhang rörande digitalisering och arbetsmiljö. Åren 2012-2016 ledde han regeringens Digitaliseringskommission. Jan Gulliksen sitter med i regeringens Digitaliseringsråd. Dessutom är han”Digital Champion of Sweden” för EU-kommissionens räkning.
Kontaktuppgifter
Jan Gulliksen, mottagare av Levipriset 2022: gulliksen@kth.se
Om Levipriset
Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens nestor, professor emeritus Lennart Levi.
Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och syftar till att uppmärksamma ingenjörernas roll för utvecklingen av en bra arbetsmiljö.
Pristagaren tilldelas en prissumma på 50 000 kronor.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Så mycket tjänar IT-ingenjörer28.6.2022 08:33:33 CEST | Pressmeddelande
IT-ingenjörer tillhör de bäst betalda av alla ingenjörer. I genomsnitt tjänar en civilingenjörsutbildad IT-ingenjör 53 000 kronor i månaden i privat sektor, om man räknar bort cheferna. Men det finns stora variationer inom gruppen. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.
PRESSINBJUDAN: Högskolans betydelse för akademikers livslånga lärande27.6.2022 10:00:24 CEST | Pressmeddelande
INBJUDAN. Under Almedalsveckan bjuder Sveriges Ingenjörer in till ett webbsänt seminarium om högskolans roll och rustning för det livslånga lärandet.
Tydlighet krävs av alla aktörer för att lyckas hitta rätt kompetens14.6.2022 18:12:21 CEST | Pressmeddelande
För Västerbotten är det avgörande att hitta rätt sorts kompetens till de nya, gröna industrisatsningarna. Inom kort införs ett nytt system för kompetensutveckling som kan ge helt nya möjligheter att rekrytera ingenjörer.
Ulrika Lindstrand i samtal under Skåne Innovation Week - om ansvarsfull teknikutveckling14.6.2022 07:00:00 CEST | Pressinbjudan
Tisdagen den 14 juni medverkar Sveriges Ingenjörers förbundsordförande vid ett panelsamtal arrangerat av Kommittén för teknologisk innovation och etik (Komet). Arrangemanget äger rum under Skåne Innovation Week, i Helsingborg.
Bråttom att utbilda rätt kompetens13.6.2022 17:26:03 CEST | Pressmeddelande
Det finns många möjligheter för universiteten att bidra till kompetensutvecklingen av erfarna ingenjörer. Men det är bråttom. För behovet av ny kompetens växer snabbt bland de stora industrisatsningarna i norra Sverige.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum