Volkswagen Personbilar

Johan Kristoffersson vinner igen trots portugisisk snöstorm

Dela

Just när vi trodde vi sett allt i FIA World Rallycross Championship kom julen till Portugals deltävling i rallycrossmästerskapet. Och PSRX Volkswagen Swedens team gladde sig åt den bästa presenten av alla.

Johan och Petter firar ett nästan perfekt resultat för teamet PSRX Volkswagen Sweden.
Johan och Petter firar ett nästan perfekt resultat för teamet PSRX Volkswagen Sweden.

Johan Kristoffersson tog sin andra seger på två starter och drygar ut ledningen i toppen av förarmästerskapet. Petter Solberg, ägare till teamet, vände en dramatisk semifinal och tog tredjeplatsen i finalen i vad som blev ett vinterland.

Alla väntade sig väderomslag i den här andra omgången i årets säsong av World RX. Men ingenting hade förberett de tävlande för den snöstorm som svepte in på söndagen. De tåliga portugisiska fansen drog upp kragarna högre och mössorna lägre, men stannade på plats och lät Johan och Petter bjuda på dem en av de mest spännande, fräcka och modiga köruppvisningarna hittills.

Rond två i mästerskapet gick definitivt inte som på räls, men slutade på samma sätt som för två veckor sedan i Barcelona. De två Volkswagen Motorsport Polo R Supercars var helt enkelt magnifika. Och nästintill oslagbara.

Förarna            Q1       Q3         Q3       Q4        SF       F

Johan

Kristoffersson   3          6           2          4          1         1

Petter

Solberg            10         4          3          2          3         3

 

Johan Kristoffersson SWE #1

 

- Vad kan man säga? Idag hände allt!

- I Q3 och Q4 gick ingenting riktigt perfekt för oss, men med det galna vädret och så små tidsskillnader i toppen visste vi att allt var möjligt. Från andra startledet i semifinalerna var min plan att följa ledaren på men efter att Andreas Bakkerud sladda brett tog jag chansen och var mycket glad över att vinna heatet.

- Men sedan började snön verkligen falla och jag undrade vad som skulle hända i finalen - men till slut blev det perfekt för oss. Bilen var perfekt och jag skulle inte kunna vara nöjdare. Visst, kampen i toppen blir allt tätare så att vinna två gånger på två starter – och att ha Petter på pallen också – det är den perfekta starten på säsongen för mig och för hela PSRX Volkswagen Sweden-teamet

Petter Solberg NOR #11

- Hela helgen har varit riktigt tuff ända från första heatet. Vi har haft i stort sett alla slags förhållanden. Du vet jag har kört rally i många år och jag kan köra på snö, på torrt grus, på lera och asfalt – det gjorde jag länge i World Rally Championship. Men inte förrän jag kom till Montalegre, inte förrän jag kom till Portugals RX har jag kört under alla dessa förhållanden på en och samma dag. Det var otroligt att rejsa i snöstorm. Men ganska cool på samma gång…

- Det vi måste fokusera på nu är de små detaljerna på bilen. Ja, det är fantastiskt att leda mästerskapen och att ta båda bilarna till pallplats – och grattis såklart till min teamkompis Johan Kristoffersson till hans andra seger för säsongen – men vi måste vara beredda på att de andra bilarna närmar sig. Vi såg Peugeot här, Sébastien Loeb är stark och de killarna kommer bara att bli starkare.

- Vi måste vara ännu starkare.

- Men du vet, vilket fantastiskt race finalen blev. Det var otroligt och verkligen skönt att glömma stoppet i starten i semifinalen. Jag körde utav helvete i det heatet, jag var säker på att inte klara topp tre, men jag gjorde det. Det vi har gjort här är att köra smart och ta poäng. Det är det viktigaste.

Pernilla Solberg (teamledare för PSRX Volkswagen Sweden)

- Jag måste bara säga det… vilken bisarr weekend! Jag tror att det är rätt att säga att det inte varit perfekt för oss – men vi gjorde det perfekt. Förhållandena har varit helt galna och killarna har tidvis kämpat för att hitta farten i bilen, de sista tiondelarna av en sekund har fattats ibland.

- När vi kom till semifinal var det bra att vi hade en bil i vardera heatet och det hjälper alltid till. Jag måste säga att Johan gjorde det mest fantastiska jobbet i sin semifinal, han förtjänade verkligen den platsen i finalen. Men sedan fick Petter motorstopp på startlinjen och jag tänkte: ”Åh, ok, vi får vara glada ändå – vi har Johan i finalen” Men sedan på något sätt, genom en briljant körning kom Petter tillbaka och tog sig också till finalen.

- Jag var så lycklig över att ha dem båda i finalen men att sedan se dem på podiet, det var fantastiskt. Men allt var litet surrealistiskt, att se där bilarna tävla i snön.

- Jag tror, när man inte förväntar sig så mycket av tävlingen blir det ännu mer speciellt med dubbla pallplatser. Vilken helt galen, men som jag sade, fullständigt briljant weekend!

Helgfakta om Volkswagen R

På 1 050 meters höjd över havet i Montalegre förlorar vi cirka 10 - 12 % av maxeffekten, vilket motsvarar effekten i 1,0 liters standard-Polo.

Resultat:

1 Johan Kristoffersson                        4m16,859s

2 Sébastien Loeb                                  4m19,112s

3 Petter Solberg                                   4m20.797s

4 Andreas Bakkerud                             4m23,501s

5 Guerlain Chicherit                              4m26,425s

6 Timmy Hansen                                  4m38,103s                       

Ställningen i förarmästerskapet:

1 Kristoffersson                                    53 poäng

2 Bakkerud                                             44 poäng

3 Solberg                                               43 poäng

4 Loeb                                                    39 poäng

5 Ekström                                               36 poäng

=Timmy Hansen                                     36 poäng

Ställningen i team-mästerskapet:

1 PSRX Volkswagen Sweden             96 poäng

2 EKS Audi Sport                                  80 poäng

2 Team Peugeot Total                           75 poäng    

Nästa omgång i FIA World Rallycross Championship går den 11 – 13 maj i Mettet i Belgien.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Johan och Petter firar ett nästan perfekt resultat för teamet PSRX Volkswagen Sweden.
Johan och Petter firar ett nästan perfekt resultat för teamet PSRX Volkswagen Sweden.
Ladda ned bild
Johan följde upp sin seger i första omgången med samma resultat i Portugal
Johan följde upp sin seger i första omgången med samma resultat i Portugal
Ladda ned bild
Petters pallplats ökar på ledningen för PSRX Volkswagen Sweden i team-mästerskapet.
Petters pallplats ökar på ledningen för PSRX Volkswagen Sweden i team-mästerskapet.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum