Dramaten

Julens stipendiater på Dramaten utsedda

Dela

I dag, den 17 december, hölls traditionsenligt stipendieutdelning på Dramaten. Stipendierna och mottagarna var denna gång:

Rebecka Hemse. Foto: Sören Vilks.
Rebecka Hemse. Foto: Sören Vilks.

Oscar Lindgrens stipendium
har till syfte att främja den dramatiska konsten i Sverige och är till för dem som arbetar på Dramaten och är under 45 år. Stipendiesumman är 45 000 kronor och tilldelas i år:
Rasmus Luthander
Andreas T Olsson
Maia Hansson Bergqvist
Jesper Larsson

Elmlund – Odelius – Svensson stipendiefond

ges till skådespelare som har fyllt 50 år. Stipendiesumman är 35 000 kronor och tilldelas i år:
Marie Richardson
Thomas Hanzon
Marika Lindström

Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium
är ett resestipendium på 25 000 kronor som delas ut årligen och som ska användas till någon sorts resa – inre resor går också bra. Stipendiet har i år tilldelats: Rebecka Hemse.
Ur motiveringen: ... En egensinnig uppsättning av en egensinnig pjäs av en synnerligen egensinnig dramatiker är på det stora hela en konstupplevelse som tjänstgör som en påminnelse om att en av de bästa saker som har hänt Dramaten under senare år är... stambytet... Så 2019 års egensinnighetsstipendium går till en person som är egensinnig i ordets allra finaste bemärkelse – en egensinnig scenkonstnär och humanist som har förvaltat stambytet med bravur; Rebecka Hemse.

Daniel Sachs dramatikerstipendium 2019
är ett årligt dramatikerstipendium, instiftat av Dramatens tidigare styrelseordförande Daniel Sachs, som delas ut till en dramatiker som på Dramaten gjort en särskild insats. Stipendiet, som är på 25 000 kr, delas i år ut till Bergman Studio med följande motivering:
Daniel Sachs Dramatikerstipendium går 2019 till Dramatens satsning på ny dramatik, Bergman Studio. I en klassikerorienterad samtid befäster studion det nyskrivnas status på Nationalscenen och påminner om att en kärna i Dramatens uppdrag är att beställa och framföra nyskriven svensk dramatik. Förhoppningen är att Bergman Studios fortsatta arbete ska leda till att nya röster upptäcks, utvecklas och får chans att gestaltas – möjliga nya mottagare av detta stipendium – i all den tradition som en institution med Dramatens historia representerar.

Tomtestipendiet
tilldelas anställd med stor känsla för att ge bästa service till arbetskamrater och/eller publik. Stipendiesumman är 6 000 kronor och tilldelas i år: Linda Hedberg Carlbring, fastighetsskötare/arbetsledare.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Rebecka Hemse. Foto: Sören Vilks.
Rebecka Hemse. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Nio europeiska teatrar ger en bild av Europa under pandemin10.6.2020 09:06:17 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection är ett internationellt samarbete mellan Dramaten och åtta europeiska teatrar som bygger på vittnesmål från människor som arbetar i samhällsbärande funktioner. I korta monologer framför skådespelare de intervjuades personliga och existentiella berättelser som bearbetats av en dramatiker. Stories from Europe: Crisis and Reflection har premiär på Dramaten.se och på de medverkande teatrarnas hemsidor fredagen den 12 juni, klockan 12.00.

Nine European theatres paint a picture of Europe during the pandemic10.6.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Stories from Europe: Crisis and Reflection, an international collaboration between the Royal Dramatic Theatre and eight European theatres, based on testimonies from people working in community-supporting functions. Short monologues performed by actors, the interviewers' personal and existential stories which have been edited by a playwright/dramatist. Stories from Europe: Crisis and Reflection premieres on Dramaten.se and the participating theatres' websites on Friday, June 12, at noon.

Premiär på nationaldagen för Dramatens digitala projekt Osäkerhetens tid3.6.2020 08:58:02 CESTPressmeddelande

Under april och maj har Dramaten och nitton teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. På nationaldagen kommer de färdiga bidragen, korta filmade monologer, att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens och de medverkande teatrarnas hemsidor. Premiär 6 juni, klockan 16.00.

Dramatens repertoar hösten 202019.5.2020 10:55:00 CESTPressmeddelande

Bakom höstens klassiker står två internationellt erkända regissörer. Den omtalade brittiska Lyndsey Turner kommer till Sverige för första gången för att sätta upp en ny version av Tjechovs Måsen, tyske Michael Thalheimer återkommer till Dramaten för att ta sig an tragedin Elektra. Den samtida ryske dramatikern Ivan Vyrypajevs pjäs Berusade ges i regi av Tobias Theorell och Tvillingarna efter ungerska Ágota Kristófs roman Den stora skrivboken ges i regi av Sofia Jupither. Nyskrivet svenskt är pjäsen Liv Strömquist tänker på sig själv, en efterlängtad uppföljare till Liv Strömquist tänker på dig! i regi av Ada Berger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum