Dramaten

Julens stipendiater på Dramaten utsedda

Dela

I dag, fredagen den 17 december, delades julens stipendier ut vid en digital tillställning från Målarsalen på Dramaten. Stipendierna och mottagarna var denna gång:

Liv Strömquist och Ada Berger.
Liv Strömquist och Ada Berger.

Daniel Sachs dramatikerstipendium och Daniel Sachs Egensinnighetsstipendium på 25 000 kr vardera, är instiftade av Dramatens tidigare styrelseordförande Daniel Sachs och delas ut årligen. Det första till en dramatiker som på Dramaten gjort en särskild insats och det andra är ett resestipendium att användas till någon sorts resa – inre resor går också bra.

De båda stipendierna har i år slagits ihop till ett Egensinnighetsdramatikerstipendium och tilldelas Ada Berger, dramatiker, regissör och konstnärlig ledare för Unga Dramaten och Liv Strömquist, serieskapare, konstnär och poddare, för uppsättningarna av Liv Strömquist tänker på dig! (2014) och Liv Strömquist tänker på sig själv! (2020).

Motivering:
Att skratta är stort. Att bli berörd är stort. Att träffas av scenkonst som skildrar vår samtid och ger relevanta perspektiv är stort. Att få uppleva allt detta är större – att tårögd av skratt, inse bakom masken att jag är en molekyl i det system som jag skrattar åt. Absurditeten och humor av den sort som får oss att se verkligheten på ett djupare sätt än någon debattartikel eller dokumentär kan åstadkomma.

Årets egensinnighets- och dramatikerstipendium går till två personer som har åstadkommit två lysande originella och egensinniga föreställningar. En sorts miniserie som har undersökt könsroller, privilegier och makt. Som lekfullt blandat ett lysande manus och improvisation, ständigt utmanat de deltagande skådespelarna – som också måste omnämnas, utan dessa aldrig denna gestaltnings absoluta gehör. Och som samtidigt brutit ner barriären mellan scen och salong, fått publiken att delta, röras och skratta... framför allt skratta. Jag kan erkänna att den första av dessa uppsättningar såg jag fyra gånger. Årets stipendier går till Ada Berger och Liv Strömquist som jag kan intyga inte tänker på sig själv. Liv Strömquist tänker på oss alla.

Elmlund-Odelius-Svensson
som ges till skådespelare som har fyllt 50 år. Stipendiesumman är 40 000 kronor och tilldelas i år: Göran Martling, Tanja Lorentzon och Sten-Johan Hedman.

Oscar Lindgrens stipendium
som har till syfte att främja den dramatiska konsten i Sverige och är till för dem som arbetat på Dramaten i minst fem år och är under 45 år. Stipendiesumman är 50 000 kronor och tilldelas i år: Electra Hallman, Marall Nasiri och Erik Gripenholm.

Helge Ax:son-Johnsons stipendium
som ges till skådespelarelever verksamma vid Dramaten. Stipendiesumman är 3 000 kronor och tilldelas i år: Victor Iván.

Tomtestipendiet
som tilldelas anställd med stor känsla för att ge bästa service till arbetskamrater och/eller publik. Stipendiesumman är 6 000 kronor och tilldelas i år: Mia Persson och Anders Colliander. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Liv Strömquist och Ada Berger.
Liv Strömquist och Ada Berger.
Ladda ned bild
Ada Berger. Foto: Sören Vilks.
Ada Berger. Foto: Sören Vilks.
Ladda ned bild
Liv Strömquist. Pressbild.
Liv Strömquist. Pressbild.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum