Svenska kyrkan

Julinsamling för alla flickors rätt till ett värdigt liv

Dela

På söndag startar Act Svenska kyrkans julinsamling. I fokus står flickors rätt till ett värdigt liv. Kampanjen pågår från 1 december till 6 januari 2020 och målet är att samla in 40 miljoner kronor.

Flickor utsätts för diskriminering och orättvisor, bara för att de föds som flickor. Foto: Jesper Wahlström/IKON
Flickor utsätts för diskriminering och orättvisor, bara för att de föds som flickor. Foto: Jesper Wahlström/IKON

Julinsamlingen är en av Sveriges största insamlingskampanjer och engagerar tusentals människor över hela landet. Frivilliga och anställda i Svenska kyrkans församlingar sprider information och samlar in pengar till människor som lever i utsatthet.

Miljontals flickor världen över lever under förtryck och utsätts för hot, våld och övergrepp - bara för att de är flickor.

– Vi kan aldrig acceptera att fattigdom och normer ger flickor sämre förutsättningar för ett värdigt liv. Alla flickor ska själva kunna påverka sin framtid. De ska själva få välja hur och med vem de vill leva sitt liv. De äger rätten att bestämma över sin egen kropp. Förtrycket och övergreppen på flickor är en kränkning av de mänskliga rättigheterna, säger Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.

Kontakta gärna den lokala församlingen för att få information om aktiviteter under julinsamlingen. Sök församling på www.svenskakyrkan.se/sokforsamling

OM FLICKORS SITUATION

  • Varje dag blir 30 000 flickor under 18 år bortgifta.
  • Varje dag könsstympas 10 000 flickor.
  • Fler än 780 miljoner människor över 15 år kan inte läsa och skriva. 2/3 av dem är flickor och kvinnor.

Läs mer om flickors situation

Giving Tuesday 3 december

3 december infaller Giving Tuesday, en motvikt till Black Friday. Förra året spenderade svenskarna 6,7 miljarder kronor på Black Friday. I år uppmanar Act Svenska kyrkan att investera i förändring genom att stödja människors rätt till värdigt liv.

Läs mer om Giving Tuesday

 

Kontakter

Bilder

Flickor utsätts för diskriminering och orättvisor, bara för att de föds som flickor. Foto: Jesper Wahlström/IKON
Flickor utsätts för diskriminering och orättvisor, bara för att de föds som flickor. Foto: Jesper Wahlström/IKON
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Rikspolischefen först ut i ärkebiskopens podcast14.1.2020 08:12:00 CETPressmeddelande

En professor i illustration, en programledare i TV och talmannen – det är några av vinterns gäster i ärkebiskop Antje Jackeléns podcast "Prata till punkt med ärkebiskopen". Sammanlagt är sju avsnitt inplanerade i vinter och det första finns nu tillgängligt i vanliga poddkanaler. Det är ett samtal med rikspolischefen Anders Thornberg om ‪faktisk och upplevd trygghet, om att skydda demokrati och mänskliga rättigheter, och att kyrkan behövs för att justera den inre kompassen hos ungdomar.

Uttalande om kristna i Mellanöstern18.12.2019 16:42:57 CETPressmeddelande

Vi ser med sorg att våra kristna trossyskon i Mellanöstern lever i en särskild utsatthet på grund av krig, konflikt, ockupation, brott mot mänskliga rättigheter och folkrätt samt auktoritära politiska styren. Många har tvingats till flykt och migration. Vi har som kyrka ett ansvar att vara medvandrare till kristna i den del av världen där kristendomen föddes. Det skriver kyrkostyrelsen i ett uttalande med anledning av den alarmerande minskningen av Mellanösterns kristna befolkning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum