Tekniska verken i Linköping

Justering av den rörliga avgiften för Linköpings avfallshantering

Dela
Tekniska verken har meddelat kommunen sin slutsats att justeringen av den rörliga avgiften av Linköpingsbornas avfallshantering för nästa år blir 9 procent, istället för som tidigare beslutats, 13 procent. Anledningen är riksdagens beslut förra veckan om att avskaffa skatten på avfallsförbränning från och med 1 januari 2023.

- Beslutet påverkar avgiften för avfall positivt och ska självklart komma Linköpingsborna till gagn. När skatten infördes la vi hela höjningen på den rörliga avgiften av avfallshanteringen eftersom det är den del som varje invånare själv kan påverka. Därför tar vi nu bort kostnaden från denna del, kommenterar Liselott Myrbråten, affärsområdeschef Avfall och återvinning på Tekniska verken i Linköping.

Tekniska verken är positiva till att förbränningsskatten försvinner. Utredningar har visat att den inte styr om avfallsflödet från energiåtervinning till materialåtervinning, så som det var tänkt. Tekniska verken förespråkar satsningar på styrmedel som snarare slår mot tillförseln av restavfall högt upp i avfallstrappan, snarare än enskilda återvinningsmetoder.

- Konkret vill vi slå ett extra slag för minskad konsumtion och därmed minskat avfall nu när julen står inför dörren. Det avfall som ändå blir vill vi ju främst ska återvinnas. Ge era gamla saker ett nytt liv hos någon annan genom att återbruka dem och återvinn allt papper och alla förpackningar. Tillsammans gör vi stor skillnad, avslutar Liselott Myrbråten.

Höjningen av den fasta avgiften blir 13 procent som kommunen tidigare har beslutat.

För mer information, kontakta gärna:
Liselott Myrbråten, affärsområdeschef Avfall och återvinning: 013-20 80 43 eller liselott.myrbraten@tekniskaverken.se 

Nyckelord

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/
Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som bidrar till en enkel och hållbar vardag för våra 211 000 privat- och företagskunder. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. Välkommen att läsa mer på vår webbplats

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Rekordresultat för Tekniska verken genererar stor nytta för kunder och invånare28.2.2023 05:33:39 CET | Pressmeddelande

Årets bokslut visar på en vinst om en miljard kronor för Tekniska verken i Linköping. Det är den största vinsten i företagets historia, och kommer i en tid när den behövs som bäst för att skapa både stabilitet och betydande nytta för Linköpings invånare och andra som berörs av Tekniska verkens tjänster. En större andel av vinsten än någonsin tidigare – 300 miljoner kronor – föreslås gå tillbaka till kommuninnevånarna via Linköping Stadshus AB.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum