Svenska institutet

Kids Hack the Crisis – globalt onlinehackaton för barn

Dela
Den 23–25 oktober arrangerar Svenska Institutet ett globalt onlinehackaton för barn i samarbete med UNICEF Sverige. Målet är att ge barn möjlighet att skapa lösningar på de utmaningar som har drabbat dem till följd av pandemin. Kids Hack the Crisis skapas för barn, med barn och av barn.
Foto: August de Richelieu
Foto: August de Richelieu

”Kids Hack the Crisis ska arbeta fram innovativa lösningar på de effekter pandemin har haft på barns liv. Genom att sammanföra barn och unga med olika erfarenheter från olika delar av världen skapar vi en unik möjlighet att ta fram kreativa idéer på reella problem”, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister med ansvar för barnrättsfrågor, deltar vid den digitala öppningsceremonin:

”Gemensamma initiativ för att stärka barns rättigheter är viktigare än någonsin. I svåra tider är barn och unga särskilt utsatta. Med hackatonet Kids Hack the Crisis vill Sverige bidra till att lyfta barns perspektiv och göra deras röster hörda”, säger Åsa Lindhagen.

Organisationer från akademi, offentlig sektor och privat sektor från olika delar av världen stöttar Kids Hack the Crisis med mentorer som besitter kompetens inom allt från programmering till barnrättsfrågor. De bidrar också med kommunikation, öppna data eller annan statistik som kan vara relevant för deltagarna.

Deltagarna kan välja att arbeta inom ett antal områden: utbildning, deltagande, fysisk hälsa och psykiskt välmående samt utrotande av fattigdom och våld.

”Utgångspunkten för Kids Hack the Crisis är att bidra till att genomföra alla barns rättigheter och nå målen i Agenda 2030. Barnen får möjlighet att delta och uttrycka sin mening i frågor som rör deras liv. Deras perspektiv och erfarenheter kommer att bidra till att förverkliga målet om alla barns rättigheter och skapa hållbara lösningar på framtidens utmaningar”, säger Pernilla Baralt generalsekreterare UNICEF Sverige.

Juryn består av barn och vuxna med särskilt fokus på barns rättigheter och Agenda 2030. De vinnande lösningarna kommer att presenteras för UNICEFs ledarskap globalt och få stöd i att realiseras av hackatonets organisatörer och samarbetspartners.

Mer information

Vad är ett hackaton?

Ett hackaton är en innovationstävling. Under en kort tidsrymd, ofta mellan 24 och 48 timmar, arbetar deltagare, kallade ”hackare”, i team utifrån specifika utmaningar. Dessa utmaningar är ofta utformade som en fråga och skapas innan hackatonet börjar.
För att lösa utmaningen har deltagarna hjälp av mentorer inom många olika expertområden. Ofta bygger man lösningarna på öppna data, dvs data som är tillgängligt för alla att fritt dela och återanvända. I slutet av hackatonet utser en jury vinnare utifrån ett antal fördefinierade kriterier.

Nyckelord

Kontakter

Ann Molin, projektledare, Svenska Institutet 
ann.molin@si.se tel. 0733 36 89 08


Ingeborg Ekblom, PR-ansvarig, UNICEF Sverige
ingeborg.ekblom@unicef.se tel. 0709 95 59 16

Bilder

Foto: August de Richelieu
Foto: August de Richelieu
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet (SI) är en myndighet med uppdrag att skapa intresse och förtroende för Sverige utomlands. Vi arbetar med Sverigefrämjande, samarbete i Östersjöregionen och global utveckling. www.si.se

Söker du som är journalist en fin miljö mitt i centrala Paris för intervju eller fotografering? Det finns möjlighet att vara på Svenska institutet Paris, ett stadspalats med trädgård, mötes- och utställningsrum mitt i Marais (www.institutsuedois.fr). Kontakt: gunilla.noren@si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Sverigebilden i Mellanöstern och Asien har försämrats men en majoritet är fortsatt positiv14.12.2023 07:15:00 CET | Pressmeddelande

Svenska institutets undersökning av Sverigebilden i Mellanöstern och Asien visar att koranbränningar och felaktiga budskap om att den svenska staten kidnappar muslimska barn har bidragit till en försämrad bild av Sverige. Dock har fler fortsatt en positiv uppfattning om Sverige än en negativ. Hög livskvalitet och engagemang i miljöfrågor anses vara landets främsta styrkor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye