Svenska institutet

Kids Hack the Crisis – globalt onlinehackaton för barn

Dela

Den 23–25 oktober arrangerar Svenska Institutet ett globalt onlinehackaton för barn i samarbete med UNICEF Sverige. Målet är att ge barn möjlighet att skapa lösningar på de utmaningar som har drabbat dem till följd av pandemin. Kids Hack the Crisis skapas för barn, med barn och av barn.

Foto: August de Richelieu
Foto: August de Richelieu

”Kids Hack the Crisis ska arbeta fram innovativa lösningar på de effekter pandemin har haft på barns liv. Genom att sammanföra barn och unga med olika erfarenheter från olika delar av världen skapar vi en unik möjlighet att ta fram kreativa idéer på reella problem”, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister med ansvar för barnrättsfrågor, deltar vid den digitala öppningsceremonin:

”Gemensamma initiativ för att stärka barns rättigheter är viktigare än någonsin. I svåra tider är barn och unga särskilt utsatta. Med hackatonet Kids Hack the Crisis vill Sverige bidra till att lyfta barns perspektiv och göra deras röster hörda”, säger Åsa Lindhagen.

Organisationer från akademi, offentlig sektor och privat sektor från olika delar av världen stöttar Kids Hack the Crisis med mentorer som besitter kompetens inom allt från programmering till barnrättsfrågor. De bidrar också med kommunikation, öppna data eller annan statistik som kan vara relevant för deltagarna.

Deltagarna kan välja att arbeta inom ett antal områden: utbildning, deltagande, fysisk hälsa och psykiskt välmående samt utrotande av fattigdom och våld.

”Utgångspunkten för Kids Hack the Crisis är att bidra till att genomföra alla barns rättigheter och nå målen i Agenda 2030. Barnen får möjlighet att delta och uttrycka sin mening i frågor som rör deras liv. Deras perspektiv och erfarenheter kommer att bidra till att förverkliga målet om alla barns rättigheter och skapa hållbara lösningar på framtidens utmaningar”, säger Pernilla Baralt generalsekreterare UNICEF Sverige.

Juryn består av barn och vuxna med särskilt fokus på barns rättigheter och Agenda 2030. De vinnande lösningarna kommer att presenteras för UNICEFs ledarskap globalt och få stöd i att realiseras av hackatonets organisatörer och samarbetspartners.

Mer information

Vad är ett hackaton?

Ett hackaton är en innovationstävling. Under en kort tidsrymd, ofta mellan 24 och 48 timmar, arbetar deltagare, kallade ”hackare”, i team utifrån specifika utmaningar. Dessa utmaningar är ofta utformade som en fråga och skapas innan hackatonet börjar.
För att lösa utmaningen har deltagarna hjälp av mentorer inom många olika expertområden. Ofta bygger man lösningarna på öppna data, dvs data som är tillgängligt för alla att fritt dela och återanvända. I slutet av hackatonet utser en jury vinnare utifrån ett antal fördefinierade kriterier.

Nyckelord

Kontakter

Ann Molin, projektledare, Svenska Institutet 
ann.molin@si.se tel. 0733 36 89 08

Ingeborg Ekblom, PR-ansvarig, UNICEF Sverige
ingeborg.ekblom@unicef.se tel. 0709 95 59 16

Bilder

Foto: August de Richelieu
Foto: August de Richelieu
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Swedish Design Movement – en hållbar designrörelse tar plats i Paris31.8.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan design vara nyckeln till en hållbar framtid? För första gången presenteras nya Swedish Design Movement samlat för en internationell publik. Under september går över trettio svenska formgivare och designföretag samman i en gemensam manifestation på Svenska institutet i Paris. I utställningar och seminarier möter de branschkollegor och diskuterar hur design kan bidra till en hållbar omställning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum