Transportstyrelsen

Klartecken för nytt ambulansflyg

Dela

Transportstyrelsen har i dag beviljat Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg (KSA) de tre tillstånd som behövs för att börja bedriva verksamhet i det nya flygbolaget.

Foto: Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg
Foto: Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg

Ansökan från KSA inkom till Transportstyrelsen i början av december förra året och gäller de tre tillstånd som behövs för att bedriva kommersiell flygtrafik.

– Vi har i dag fattat beslutet att bevilja alla tre tillstånden för Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg. Processen har dragit ut lite på tiden, men nu ger vi alltså klartecken till ett nytt flygbolag som kommer att flyga ambulansflyg i huvudsak inom Sverige, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.

KSA ägs av landets 21 regioner och har tillstånd att börja med ambulansflygningar med patienter ombord från och med den 1 november. Inledningsvis kommer flygbolaget att ha fyra flygplan, något som på sikt kommer att utökas till sex plan.

Fakta: De tre olika tillstånden

Drifttillstånd, AOC
Är ett flygoperativt tillstånd som visar att flygbolagets procedurer för att flyga flygplanen, utbildning och ledningssystem uppfyller kraven.

Tekniskt tillstånd, CAMO
Är ett luftvärdighetstillstånd som visar att flygbolaget har förmåga att upprätthålla flygsäker teknisk status på flygplanen.

Operativ licens, OL
Är en licens som visar att flygbolaget har ekonomiska förutsättningar att bedriva planerad verksamhet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg
Foto: Kommunalförbundet svenskt ambulansflyg
Ladda ned bild

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum