Kombohus – ett billigare sätt att bygga
En av de frågor som diskuteras allra mest i branschen och som väcker känslor är hyror i nyproducerade bostäder. Ibland riktas den frågan till oss som bostadsbolag, att vi tar ut höga hyror. Det är inte där felet ligger. Ett grundläggande problem är att det har blivit så dyrt att bygga nytt att allt färre kan efterfråga nybyggda bostäder. Problemet är också att byggkostnaderna under den senaste 20-årsperioden ökat fem gånger mer än inflationen. Om kostnaden för att bygga ökar, så kommer även hyrorna i nyproduktion att öka för att inte projekten ska bli olönsamma och belasta andra hyresgäster. Jag vill även poängtera att hyrorna inte har ökat i samma takt som byggkostnaderna eftersom hyresutvecklingen i nyproduktion har dämpats av låga räntor och sjunkande avkastningskrav. Det har dock gjort att den finansiella risken med att bygga nytt långsiktigt har ökat.
Vad är då lösningen? Är det ett systemskifte på gång i byggbranschen så att vi till exempel får se liknande förändringar som det som hänt i musikindustrin, när alla strömmar musik istället för att köpa skivor eller hur hela fotoindustrin förändrats när alla har en kamera i sin mobil? Vi kanske inte ser något så revolutionerande idag men en sak som många testat och tror mycket på är en ökad grad av industrialisering i byggprocessen, så att vi kan upprepa saker och därmed hålla nere kostnaderna. En ökad standardisering är inte samma sak som att allt ska se likadant ut. Ett utmärkt exempel är bilindustrin som har en oerhört standardiserad process för att bygga bilar men där varje kund kan göra en mängd tillval utifrån en given plattform. Jag brukar göra jämförelsen mellan hur vi bygger hus med och hur man bygger bilar. Om jag som kund bestämmer mig för att köpa en bil så går jag inte till bilhandlaren med en skiss eller ritning och ber dom bygga min bil från grunden. Det skulle bli en väldigt dyr bil men så gör vi när vi bygger ett hus. Vi börjar om från början varje gång.
Vi bostadsföretag och vår branschorganisation Sveriges Allmännytta har jobbat med frågan under många år och fick ett genombrott med första generationen Kombohus. Färdigupphandlade bostäder med bra standard och bra energiprestanda som går att avropa till en förutbestämd kostnad. Processen blir effektiv och snabb vilket gör att man även vinner tid. Precis i dagarna har en ny upphandling med nästa generation av Kombohus blivit klar. Tre företag har fått avtal över 6 år att leverera bostäder över hela landet. De nya Kombohusen är flexiblare och är en palett av flerbostadshus i formen punkthus eller lamellhus. Alla hus kan sättas ihop som ett legosystem med stor variation i höjd, bredd, färg och form. Det kommer att öka möjligheten att använda produkterna på fler platser. Sveriges Allmännytta hoppas att det ska byggas 25000 nya bostäder i landet med hjälp av avtalet.
För att bygga fler Kombohus och andra industriella produkter krävs ett bra samarbete med våra kommuner. Vi behöver få fram detaljplaner där husen går att placera och då behöver vi förstås hitta bra samverkan tillsammans med stadsbyggnadskontoren. Frågan kring hela planprocessen är oerhört central för att skapa förutsättningar för att bygga både bättre och mer prisvärt.
Vi på Stångåstaden har byggt Kombohus i Lambohov och Linghem med bra resultat. Vi har dessutom ett projekt i Ekängen som snart ska börja byggas. Vi kan i våra exempel se att kostnaden har blivit 20-25% lägre än vid traditionell byggnation. Vi tror jättemycket på grundidén och kommer att komplettera Kombohusavtalet med egna ramavtalsupphandlingar för olika typer av industriella produkter. Vår ambition är att hitta bra samverkan och gemensam produktutveckling tillsammans med utvecklingsinriktade byggföretag. Vi som beställare har en viktig roll att fylla, nämligen att efterfråga den här typen av produktion. Om vi beställer och bygger kommer intresset från byggbranschen att öka. Och kom ihåg vad jag skrev i början. Nyckeln till att få fram bostäder som fler kan efterfråga är att bygga billigare inte att sätta hyror så att projekten blir olönsamma.
Fredrik Törnqvist
VD, AB Stångåstaden
Twitter: @f_tornqvist
LinkedIn: Fredrik Törnqvist
Bilder
Om
Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter.
Följ Stångåstaden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden
Unga bygger för unga – projektet som gör skillnad på riktigt18.11.2024 11:17:51 CET | Blogginlägg
Hur kan vi skapa bostäder för unga och samtidigt säkra framtidens kompetens inom byggbranschen? Genom projektet "Unga bygger för unga" får gymnasieungdomar från byggutbildningen chansen att renovera en tidigare förskola till fem nya lägenheter – för andra unga att bo i!
Lambohofs säteri får nytt liv i Anders Lundins podd Folkets Historia24.10.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Stångåstadens dotterbolag Kulturfastigheter äger sedan 2015 Lambohofs säteri söder om Linköping - en unik 1700-talsmiljö i rokokostil. Som besökare kan du redan idag ta del av utemiljöerna men nu kan du, genom att lyssna på podden Folkets Historia, höra mer om livet på Lambohof. I första avsnittet som har släppts hör du programledaren Anders Lundin och historikern Mats Hayen ta sig an historien om familjen Sinclair.
IMD är rättvist och bra för miljön15.10.2024 13:18:03 CEST | Blogginlägg
Vi på Stångåstaden strävar alltid efter sätt att minska vår klimatpåverkan och skapa förutsättningar för en mer hållbar livsstil för våra hyresgäster. Därför har vi tagit beslutet att införa individuell debitering av varmvatten i vårt bestånd. Införandet innebär att varje hyresgäst betalar för sin egen förbrukning och ger en rättvis fördelning av kostnaden. Vi har givetvis samverkat och förhandlat med Hyresgästföreningen i frågan.
Gröna investeringar: Så skapar vi hållbar tillväxt och värde för framtiden27.9.2024 10:07:42 CEST | Blogginlägg
Stångåstaden är en stor aktör som har möjlighet att vara normbildare inom många områden. Vi ser det som en viktig del i vårt uppdrag i att göra Linköping till en bättre stad att bo och leva i. Vi investerar mycket i dagsläget och har som ambition att hålla en hög investeringstakt oavsett konjunkturläge. När vi investerar så behöver vi säkerställa att vi finansierar våra projekt på bästa möjliga sätt. I vår kapitalanskaffning så försöker vi alltid hitta en så optimal och låg finansieringskostnad som möjligt. Vi jobbar främst med certifikat, obligationer och KI-lån. Obligationerna vi emitterar är i princip alltid gröna. Genom att emittera gröna obligationer så kan vi både säkerställa låga marginaler och även se till att kapital på marknaden styrs mot gröna investeringar.
AI energioptimerar fastigheter och minskar klimatavtrycket9.9.2024 14:15:36 CEST | Nyheter
Just nu testar Stångåstaden, Linköpings kommunala bostadsbolag, att låta AI hjälpa till att energioptimera fastigheter. Kortfattat går tekniken ut på att med hjälp av befintlig data låta AI analysera och ”lära känna” fastigheterna och deras individuella beteenden. Därefter kan onödiga energitoppar kapas vilket leder till att energi sparas och Stångåstadens klimatavtryck minskas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum