Kommentar på forsknings- och innovationspropositionen
Regeringens politiska inriktning för forskning och innovation de kommande fyra åren innehåller en rad förbättringar. Att minska visstidsanställningarna ökar attraktiviten för en forskarkarriär. Men det saknas rejäla satsningar på forskningsbaserad kompetensutveckling.

– Det finns ett skriande behov av utbildning av yrkesverksamma inför de stora teknikskiften som väntar på många områden. Forskare och deras lärosäten spelar stor roll för att sprida hög, teknisk kompetens till näringslivet, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Det är bra att regeringen skjuter till mer medel för forskning. Det kompenserar bland annat för att näringslivets satsningar på forskning och utveckling bromsat in på grund av pandemin. Det utökade FoU-avdraget underlättar också företagens återstart, vilket Sveriges Ingenjörer argumenterat för.
Några av propositionens förtjänster är kopplingen mellan näringslivets ingenjörer, de statliga stödfunktionerna och de forskande lärosätena. När forskaranslagen ökar inom till exempel klimat- och miljöteknik, när digitaliseringens betydelse görs tydlig och när test- och demonstrationsanläggningar byggs ut leder det till en positiv spiral för Sverige.
I Sveriges Ingenjörers kommentarer till arbetet med propositionen har dock betonats att forskningen och utbildningen som två grenar på samma träd: det går inte att isolera forskningssatsningar utan måste kompletteras med kompetens- och utbildningsåtgärder. Det återspeglas intei regeringens proposition.
Det som framför allt fattas är en rejäl, statlig satsning på forskningsbaserad kompetensutveckling. Regeringen har nyss föreslagit en ändring i högskolelagen för att förtydliga lärosätenas roll och ansvar för vidareutbildning av yrkesverksamma. Detta är ett steg i rätt riktning, men det räcker inte med att säga att lärosätena får ett uppdrag, det måste också till resurser – och de får inte tas från grundutbildningen.
Propositionens förslag att höja forskningsanslagen har Sveriges Ingenjörer krävt under lång tid. Anslagen till forskning höjs med 900 miljoner till 2024. Det skapar utrymme att ägna mer tid till forskning istället för att hela tiden söka externa anslag.
De osäkra anställningsvillkoren för många forskare – en del av dem ingenjörer – gör att det är svårt att locka nya forskare från näringslivet. Minskningen av antalet visstider på landets lärosäten borde därför prioriteras högt i en forskningsproposition, och det är därför glädjande att regeringen flaggar för att den vill minska andelen visstider på lärosätena.
– Lärosätena måste göra sig själva till goda arbetsgivare för att locka de bästa förmågorna. Fasta tjänster och bra villkor är förutsättningar för en attraktiv forskarkarriär, säger Ulrika Lindstrand.
Om ingenjörer och forskning
Ungefär 5 000 av Sveriges Ingenjörers medlemmar arbetar på universitet och högskolor. Därutöver finns ett stort antal ingenjörer som är verksamma inom forskning och utveckling (FoU) i både privat och offentlig sektor.
Förbundets inspel till propositionen
I arbetet med framtagandet av propositionen har aktörer inom utbildning och forskning kunnat bidra med sin synpunkter till regeringen. Detta är förbundets förslag i korthet:
- Resursurholkningen av ingenjörsutbildningarna måste stoppas.
- Minska andelen visstidsanställningar inom högskolan
- Nyttogörande av forskningen kräver att samverkan premieras inom högskolan.
- Öka det livslånga lärandet med konceptet Study Friday.
- Inför ett kompetensutvecklingsavdrag för arbetsgivare som satsar på kompetens.
- Effektivisera den statliga forskningsfinansieringen och ta bort kraven på samfinansiering.
- Öka lärosätenas flexibilitet och underlätta profilering.
- Industriforskningsinstituten behöver ökade resurser.
- Mer strategiskt arbete behövs för att skydda immateriella tillgångar.
- Behåll lärarundantaget – det har tjänat Sverige väl.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
- Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige - ta del av regeringens forsknings- och innnovationsproposition
- Läs förbundets kommentar på förstärkt FoU-avdrag
- Läs mer om konceptmodellen Study Friday - kompetensutveckling för yrkesverksamma
- Ta del av förbundets inspel till den forskningspolitiska propositionen
- ”Teknisk fortbildning måste kopplas till forskningspolitiken” -debattartikel av Ulrika Lindstrand (14/12)
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 160 000 medlemmar det största inom akademikerfederationen Saco. Se även www.sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
NY RAPPORT: Svag rättssäkerhet för arbetskraftsmigranter3.3.2021 07:46:07 CET | Pressmeddelande
En granskning gjord av Sveriges Ingenjörer visar på stora brister i systemet för arbetskraftsinvandring. Risken är stor för att människor utnyttjas och att konkurrensen snedvrids på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med problemen föreslår förbundet ett flertal åtgärder.
Riksrevisionen blottar stora problem i utbildningssystemet23.2.2021 09:46:11 CET | Pressmeddelande
I en ny granskningsrapport lyfter Riksrevisionen det ohållbara i att bygga ut högskoleutbildningar när så få studenter tar examen. Problemet har länge påtalats av Sveriges Ingenjörer som uppmanar regeringen att prioritera studenternas förkunskaper och den högre utbildningens kvalitet före fler platser.
Viktiga signaler i regeringens arbetsmiljöstrategi12.2.2021 08:15:15 CET | Pressmeddelande
Regeringens nya strategi för politiken på arbetsmiljöområdet tar sikte på frågor som Sveriges Ingenjörer lyft. Tydligare arbetsgivaransvar vid distansarbete i hemmet är helt nödvändigt för ett hållbart arbetsliv, både idag och i framtiden. Det måste nu också avspeglas i regelverk.
Ny nordisk rapport om AI och etik26.1.2021 12:45:00 CET | Pressmeddelande
Ingenjörskåren är beredd att ta ansvar för att bygga en ansvarsfull och etisk artificiell intelligens. Men då måste företag, politiker och andra samhällsaktörer lyssna och bidra. Det är kontentan av en ny internationell rapport som Sveriges Ingenjörer medverkat till.
Största medlemsökningen på över ett decennium20.1.2021 08:16:46 CET | Pressmeddelande
Antalet nya medlemmar i Sveriges Ingenjörer var under fjolåret det högsta sedan 2009. Bland de 4600 nya yrkesverksamma medlemmarna är en stor andel ingenjörer som tidigare inte sökt fackligt medlemskap. Det totala medlemsantalet innebär en rekordnotering för Sveriges Ingenjörer som landets största akademikerförbund.
Bra med utökning av personaloptioner - men kan bli bättre23.12.2020 08:55:40 CET | Pressmeddelande
Utökade regler för personaloptioner stimulerar tillväxt och underlättar rekryteringar i växande bolag. Men det hade gärna fått omfatta fler och större företag. Det menar Sveriges Ingenjörer i en kommentar på det nya förslag som regeringen remitterat fram till den 23 december.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum