Kommunal

Kommunal kräver att karensersättningen återinförs

Dela
Det tuffa ekonomiska läget gör att allt fler hushåll har det svårt. Motståndskraften mot oförutsedda utgifter minskar och medlemmarna i Kommunal får sämre ekonomiska marginaler. Kommunal anser att regeringen måste hantera hushållens ekonomiska situation och omedelbart återinföra karensersättningen.
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal

- När hushållens ekonomiska situation blir allt sämre så måste regeringen agera skyndsamt innan den ekonomiska situationen blir ohållbar för tusentals välfärdsarbetare. En återinförd karensersättning måste vara en del i ett sådant stödpaket, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Som enda nordiska land tillämpar Sverige ett karensavdrag. För en medlem i Kommunal blir det ungefär 1 000 kronor före skatt som dras vid första sjukdagen.

I januari i år lade regeringen ner karensutredningen. Därefter öppnade regeringen upp för att införa en andra karensdag, något regeringen fick backa ifrån efter massiv kritik från Kommunal. Nu utreds avdraget i stället av Regeringskansliet. Kommunal kräver fortsatt att karensavdraget helt slopas. Men i vänta på ett sådant besked vill Kommunal se att karensersättningen återinförs.

- Kommunal kommer aldrig att blunda för hur orättvist avdraget slår mot olika yrkesgrupper. I väntan på att det slopas kommer en återinförd karensersättning kunna göra skillnad, särskilt för hushåll som under dessa kärva ekonomiska tider vänder och vrider på varje krona, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Kommunals förbundsordförande Malin Ragnegård presenterade sitt krav mot regeringen när hon talade på första maj i Falun och Mora. 

Kontakter

Bilder

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum