Vårdföretagarna

Kommunal och Vårdföretagarna i nytt samarbete

Dela

De senaste avtalsförhandlingarna blev tuffa. Vi kunde inte enas om hur extrasatsningen på yrkesutbildade skulle finansieras utan förhandlingarna strandade och Kommunal varslade om konflikt. Först efter medling kunde vi träffa nya avtal för perioden 2021 – 2023.

Vi är naturligtvis glada för att vi fått nya avtal. Men resultatet innebär inte någon utveckling av våra avtal, det är så det blir när förhandlingarna hamnar i medling. Fokus hamnar på att träffa en överenskommelse vilket gör att alla önskemål om förändring prioriteras ner.

För att underlätta framtida förhandlingar, slippa hamna i konflikt och istället utveckla våra avtal har Kommunal och Vårdföretagarna träffat ett samarbetsavtal. Avtalet är unikt för att vara ett avtal mellan ett LO-förbund och ett arbetsgivarförbund för den privata sektorn.

Avtalet innebär att vi har enats om en ordning för att utveckla kollektivavtalen så att de både stärker företagens konkurrenskraft och är attraktiva för medarbetare. Det ska ske genom ökad förståelse för de förutsättningar och utmaningar som finns i framtidens arbetsliv.

– Vi vinner mer på samarbete än konflikt. Nu tar vi ett gemensamt ansvar för att både Kommunals medlemmar och våra drygt 2 000 medlemsföretag får mer attraktiva kollektivavtal. Vi kommer nu, i god tid innan nästa avtalsförhandlingar, att identifiera de problem som finns och försöka enas om hur de ska lösas, säger Antje Dedering, förbundsdirektör Vårdföretagarna.

– Det är glädjande att vi fått till det här samarbetsavtalet med Vårdföretagarna. Vi har allt fler medlemmar i deras medlemsföretag och det är viktigt att vi som parter och kollektivavtalen hänger med i utvecklingen, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

I början är samarbetet inriktat på att utveckla kollektivavtalen. Men vi är öppna för att utöka samarbetet till att även omfatta samhällsekonomiska och näringspolitiska frågor.

För mer information:
Kommunal 010-442 71 30
Vårdföretagarna 070-314 57 29

Nyckelord

Om

Vårdföretagarna
Vårdföretagarna
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

08-7626900https://www.vardforetagarna.se

Vårdföretagarna arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället

Vårdföretagarna är en arbetsgivar- och branschorganisation för vårdgivare som bedriver vård och omsorg i privat regi oavsett driftform. Föreningen har ca 2 000 medlemsföretag med ungefär 100 000 årsanställda.

Vårdföretagarna ingår i Almega och är medlem i Svenskt Näringsliv. Föreningen arbetar för ökad valfrihet och mångfald inom vård och omsorg och tydliggör den privat drivna vårdens betydelse för samhället. Vi tillvaratar de privata vårdföretagens intressen och förbättrar den privata vårdens förutsättningar. 
Läs mer på www.vardforetagarna.se

Följ Vårdföretagarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdföretagarna

Förbud mot remittering kan vara patientfarligt - Vårdföretagarna kommenterar utredningen angående privata sjukvårdsförsäkringar8.7.2022 10:58:24 CEST | Pressmeddelande

När den senaste utredningen om privata sjukvårdsförsäkringar presenterades kunde den inte finna att det förekommer undanträngningseffekter. Ändå gick regeringen vidare och tillsatte ytterligare en utredning för att förbjuda privata sjukvårdsförsäkringar. Detta trots att det kan vara patientfarligt och vårdköerna lär öka.

Vårdföretagarna ökar fokus på digitalisering och innovation – till satsningen knyts tidigare regionråd Daniel Forslund28.2.2022 18:46:37 CET | Pressmeddelande

Införandet av digitala vårdtjänster, nya journalsystem och välfärdsteknik inom äldreomsorgen är bara några exempel på innovationer som nu präglar arbetet i vård- och omsorgssektorn. För den nya satsningen har Vårdföretagarna anlitat Daniel Forslund som den 1 mars påbörjar ett uppdrag som senior rådgivare och utvecklingsansvarig för digitalisering, forskning, innovation och Life Science.

Vårdföretagarna släpper pandemirapport: 21 olika varianter av vård25.2.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Snabb omställning, ökad digitalisering och en nära samverkan med regionerna lyfts fram av privata vårdgivare som framgångsfaktorer för att klara vården under pandemin. Men 21 regioner har agerat på 21 olika sätt vilket medfört olika förutsättningar och risk för en ojämlik vård. Vårdföretagarna samlar nu viktiga erfarenheter och lärdomar från pandemin i en rapport för att vi i framtiden ska klara den uppskjutna vården och för att rusta inför nästa pandemi.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum