Kommunal

Kommunal: Rätt grupper prioriteras

Dela

Magdalena Andersson och Åsa Lindhagen presenterade på onsdagen satsningar för att hushållen inte ska komma på efterkälken i en period av osäkerhet. Det handlar om bland annat om en skattereduktion av a-kasseavgiften och skattereduktion för sjuk- och aktivitetsersättning. Kommunal välkomnar satsningen.

Förbundsordförande
Förbundsordförande

- Att regeringen satsar på att fler ska ha råd att vara med i a-kassan är en bra prioritering och stärker den svenska modellen, särskilt då vi lever i en osäker tid. En skattelättnad är ett bra incitament för att fler ansluter sig till a-kassan och skaffar sig ett försäkringsskydd mot de ekonomiska följderna av arbetslöshet, säger Tobias Baudin.

- Satsningen på personer med sjuk- och aktivitetsersättning, det är en rättvisefråga. Idag straffas dessa personer dubbelt. Det som presenteras idag skulle öka jämlikheten och skapar en mer rättvis situation för de personer som under lång tid har betalat mer skatt än en person som arbetar och har samma inkomstnivå, säger Tobias Baudin.

Detta stakar ut en bra riktning men budgeten måste innehålla tydliga satsningar på välfärden och tryggheten för medlemmarna i Kommunal.

- Detta är en bra start men Kommunal menar att budgeten även måste innehålla rejäla och långsiktiga investeringar i välfärden. Att stupstocken vid 365 dagar tas bort i sjukförsäkringen, samt lättade regler för sjukersättning och att satsningen på ett nytt omställnings- och studiestöd säkras, säger Tobias Baudin

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Nytt helhetspaket – trygghet och omställning under och efter arbetslivet21.12.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kommunal och arbetsgivarna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona har kommit överens om ett avtalspaket som rör trygghet och omställning, pensioner och friskare arbetsplatser inom kommuner och regioner. Det här kommer ge stora möjligheter för medlemmarna att få tillgång till yrkesutveckling och stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Paketet innebär också en rejäl höjning av tjänstepensionen, samt ökad trygghet för visstidsanställda.

Kommunal kommenterar Coronakommissionens andra delbetänkande29.10.2021 15:20:15 CEST | Pressmeddelande

Idag överlämnade Coronakommissionen sitt andra delbetänkande till socialminister Lena Hallengren. Kommunal varnade långt innan pandemin om att den svenska vården och omsorgen saknade marginaler och befann sig i en bemanningskris. När det gäller omställningen i hälso- och sjukvården konstaterar kommissionen att det i stor utsträckning är personalens förtjänst men att priset blev en extrem arbetsbelastning för de anställda.

Kommunal: Bra steg mot en mänskligare sjukförsäkring8.9.2021 15:14:27 CEST | Pressmeddelande

Under onsdagen presenterades regeringens budgetförslag med koppling till sjukförsäkringen. Bland annat föreslås att 365-dagars regeln monteras ned och att arbetsförmågeprövning för sjukpenning förändras från 62 års ålder. Regeringen meddelar också att man kommer tillsätta en utredning för att se över behovet av att ändra i karensavdraget till exempel för kontaktyrken inom hälso- och sjukvården samt äldreomsorgen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum