Uppsala kommun

Kommunala verksamheter begränsas för att minska smitta

Dela

För att minska smittspridningen antar Uppsala kommun från och med den 4 december en ny inriktning för kommunala verksamheter som riktar sig till allmänheten. Det påverkar badhus, idrottshallar, bibliotek, öppna förskolan och borgerliga vigslar.

Då smittspridningen i Uppsala är fortsatt hög begränsar Uppsala kommun nu de verksamheter som riktar sig till allmänheten ytterligare genom ett antal skärpta åtgärder. De gäller från och med den 4 december. Begränsning av fler verksamheter kan tillkomma så småningom.

– Vi måste göra allt vi kan för att stoppa smittspridningen. Det här är inga roliga nyheter att ge, men de är nödvändiga. Nu siktar vi mot julen och hoppas att vi lyckas vända utvecklingen till dess, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

 – Vi ser en delvis stängning som en nödvändig åtgärd i dagsläget. Fyrishov stänger badet med undantag för simhallen, och Gottsundabadet stängs helt för allmänheten. För folkhälsan och simkunnigheten är det viktigt att fortsätta erbjuda motionssimning och simskola, därför kommer vi hålla simhallen öppen på Fyrishov samt att simskolor, föreningar och skolor är fortsatt välkomna på både Fyrishov och Gottsundabadet, säger Claes Enskär, tillförordnad vd för Fyrishov AB.

De skärpta åtgärderna omfattar:

  • Fyrishov stänger badet, med undantag för simhallen. Varmbassängerna (undervisningsbassängen och träningsbassängen) håller öppet för bokade föreningar, simskolor och skolor.
  • Gottsundabadet stänger för allmänheten mellan den 4 december och 23 januari, med eventuell förlängning. Badet kommer fortsatt hålla öppet för föreningar, skolor och simskolor.
  • Idrottshallar hyrs inte ut till föreningsverksamhet som bedrivs för personer födda före 2005. Skol- och elitidrott kommer dock att få fortsätta med sin verksamhet.
  • Bibliotek kommer att vara öppna för att kunna erbjuda samhällsservice som till exempel datorer, utskrifter med mer. Dock ska inte biblioteken ses som en mötesplats, vilket personalen kommer att arbeta aktivt med att påminna om.
  • Öppna förskolor tillåts ha maximalt åtta deltagare.
  • Borgerliga vigslar tillåts ha maximalt två gäster utöver brudparet.

Verksamheter som vård, skola och omsorg påverkas inte. Inriktningen för de kommunala verksamheterna gäller tillsvidare, men omprövas mot bakgrund av gällande riktlinjer och smittläge.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor omkring 234 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum